Τα Ισναφια επιστρεφουν στην Ξυλαγανη

Απαρατήρητα

Πέρσι τέτοιο καιρό θυμηθήκαμε τα Ισνάφια, το έθιμο που πραγματοποιούνταν κάθε χρόνο στην Ξυλαγανή την Καθαρά Δευτέρα  και συγκέντρωνε το ενδιαφέρον όχι μόνο των κατοίκων του οικισμού αλλά και όλης της περιοχής. Το έθιμο, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη γιορτή της Καθαρής Δευτέρας, πραγματοποιούνταν στην Ξυλαγανή από τη δεκαετία του 1930. Ο όρος «ισνάφια» αναφερόταν στους επαγγελματίες του χωριού, όπως σιδεράδες, μαραγκούς κρεοπώλες, παντοπώλες, οι οποίοι την Καθαρά Δευτέρα έκλειναν τα καταστήματά τους και συνεισέφεραν οικονομικά στο να γιορτάσουν όλοι οι κάτοικοι ντυμένοι μασκαράδες. Το έθιμο τα τελευταία χρόνια είχε σταματήσει να αναβιώνει, ωστόσο η συνομιλίας μας τότε με τον κ. Απόστολο Μουζαλιώτη, που γεμάτος νοσταλγία μας περιέγραψε την ατμόσφαιρα που επικρατούσε κατά την πραγματοποίηση του εθίμου φαίνεται πως ξύπνησε τις μνήμες των Ξυλαγανιωτών.
 
Ο κ. Μουζαλιώτης είχε καταθέσει σε εκείνη τη συνομιλία την πρόταση «όλοι οι σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στην Ξυλαγανή και είναι αρκετοί, να ξεκινήσουν πάλι το έθιμο», πρόταση που εισακούστηκε φέτος καθώς  με τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Ομίλου Ξυλαγανής, του συλλόγου Γυναικών Ξυλαγανής, του συλλόγου Πατεράδων Δήμου Μαρωνείας Σαπών, του συλλόγου Ηλικιωμένων Ξυλαγανής, της εθελοντικής διαδικτυακής ομάδας «Βοηθάμε τον τόπο μας» και των Επαγγελματιών της Ξυλαγανής και υπό την αιγίδα του Δήμου Μαρωνείας Σαπών θα αναβιώσουν και πάλι τα Ισνάφια την Καθαρά Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2019.
 
Η αναβίωση του εθίμου θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία Ξυλαγανής, στις 12 το μεσημέρι και θα μοιράζονται στον κόσμο Σαρακοστιανά Εδέσματα και Λουκουμάδες, παράλληλα με ζωντανή μουσική και χορό για όλους. 
 
Εξαιρετικό νέο, με την ευχή η αναβίωση να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.
 
Υ.Γ.: Μπορείτε να θυμηθείτε την συνομιλία μας με τον κ. Μουζαλιώτη καθώς και το αρχειακό φωτογραφικό υλικό εδώ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.