Κεντρο ημερησιας φροντιδας για παιδια θελει να δημιουργησει στην Κομοτηνη το Κεντρο Στηριξης Παιδιου και Οικογενειας των Παιδικων Χωριων SOS Ελλαδος

Με τη χρήση της δωρεάς Σταμπουλίδη που θα διαμορφωθεί κατάλληλα - Απολογισμό 7 ετών προσφοράς πραγματοποίησε το Κέντρο

Την διακαή ελπίδα να δημιουργήσουν ένα Κέντρο ημερήσιας φροντίδας για παιδιά, που θα στεγάζεται στη δωρεά Σταμπουλίδη εξέφρασαν τα μέλη των παραρτημάτων Κομοτηνής και Σαπών του  Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος, κατά την εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας των μελών και φίλων του, την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου
 
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για τους φίλους και τους ανθρώπους που προσφέρουν στο Κέντρο τα τελευταία χρόνια, σημείωσε η πρόεδρος της Διοικούσας κ. Φελίνα Καζάκου, που πραγματοποίησε ένα απολογισμό του έργου τόσο του Κέντρου Κομοτηνής όσο και αυτού των Σαπών που ξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία του.
 

«Τα τελευταία χρόνια καταβάλλουμε μια τεράστια προσπάθεια για να λειτουργήσουν και τα δύο κέντρα» σημείωσε η κ. Καζάκου, που υπενθύμισε πως η χρηματοδότηση από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που ήταν δίπλα τους για πολλά χρόνια, έχει διακοπεί, με τα δύο κέντρα να συντηρούνται με τις χορηγίες, την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας αλλά και της Pharmathen, ώστε να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις οικογένειες όλης της Ροδόπης, μέσα από τα κέντρα που έχουν στελεχωθεί με εξειδικευμένο προσωπικό που υποστηρίζει όλες τις υπηρεσίες.
 
Η βραδιά βέβαια ήταν αφιερωμένη στους εθελοντές του Κέντρου όλων των ηλικιών, που δείχνουν ότι εμπνέονται από τη δουλειά που γίνεται, κάτι που η κ. Καζάκου θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό.

Στόχος το Κέντρο Ημερήσια Φροντίδας για παιδιά 

Επιθυμία τους είναι τα επόμενα χρόνια να λειτουργήσει ένα επιπλέον Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας για παιδιά, ένα σχέδιο το οποίο, σημείωσε η κ. Καζάκου, αποτελεί ένα όνειρο ζωής όλων όσων έχουν υποστηρίξει το Κέντρο, ώστε να παρέχουν ημερήσια φροντίδα στα παιδιά.
 
Το Κέντρο αυτό σχεδιάζουν να λειτουργήσει στη δωρεά της Οικογένειας Σταμπουλιδου, για αυτό και έχουν ξεκινήσει να εκτιμούν, πέρα από το κόστος διαμόρφωσης της υποδομής, και το κόστος λειτουργίας για τα επόμενα χρόνια. Αυτό που επιθυμούν είναι μια βιώσιμη δομή, που δεν θα λειτουργήσει για ένα-δύο χρόνια και μετά θα κλείσει, με την κ. Καζάκου να σημειώνει πως οι κοινωνικές πολιτικές πρέπει να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα, και αυτό επιδιώκουμε να κάνουμε τα τελευταία χρόνια».
 
Ανάλογα Κέντρα λειτουργούν από τα Παιδικά Χωριά SOS σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και αυτό που επιδιώκουν, είναι πέρα από την αναβάθμιση του κτιρίου και τη διαμόρφωσή του σε μια δομή υποδοχής των παιδιών, είναι τα κόστη λειτουργίας, δηλαδή το προσωπικό και τα λειτουργικά έξοδα, μιας και η δομή θα λειτουργεί από το πρωί μέχρι το βράδυ, παρέχοντας γεύμα, με προσωπικό κατάλληλο για όλες τις υπηρεσίες.
 
Αρχικά επιδίωξή τους είναι αυτό να γίνει μέσω Ευρωπαϊκού προγράμματος, ενώ έχουν ενημερώσει εταιρείες χορηγούς, Εθνικές και Πολυεθνικές, που υποστηρίζουν ανάλογα σχέδια.
 
«Χαίρομαι που υποστηρίζονται όλες οι δομές που παράγουν κοινωνική πολιτική, αλλά και εμείς στη Ροδόπη κάνουμε ένα τεράστιο έργο» σημείωσε, για αυτό και θα επιδιώξουν μια επίσκεψη στον Περιφερειάρχη ΑΜΘ με τον πρόεδρο των Παιδικών Χωριών SOS και τον Γενικό διευθυντή, όπου θα καταθέσουν τα σχέδια και τις ανάγκες τους, ώστε να μπορέσουν να εξασφαλίσουν ένα ποσό για την χρηματοδότηση. 

Υποστήριξη σε 353 οικογένειες 

Για το έργο του Κέντρου από την αρχή της λειτουργίας του στην Κομοτηνή, μίλησε η κ. Παρασκευή Λυγκόζη, κοινωνική λειτουργός του Κέντρου.
 
Το Κέντρο προσφέρει συμβουλευτική υποστήριξη, Λογοθεραπεία, ψυχοθεραπευτική προσέγγιση-παρέμβαση, υπάρχει ειδική παιδαγωγός που προσφέρει εκπαίδευση στα παιδιά, πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης και η υλική βοήθεια σε βρεφικά είδη, ρούχα και τρόφιμα.
 
Από το 2012 μέχρι και το 2018 έχουν εξυπηρετηθεί 353 οικογένειες, με τον αριθμό των ενηλίκων να ανέρχονται στους 575 και τον αριθμό των ανηλίκων στους 568.
 
Συνολικά 178 άτομα δέχτηκαν συμβουλευτική υποστήριξη, 83 άτομα δέχτηκαν μαθησιακή στήριξη, ενώ παρείχαν και ψυχολογική υποστήριξη σε 105 Ενήλικεςκαι 41 ανήλικους.
 
Τέλος το κέντρο παρείχε λογοθεραπεία σε 35 άτομα, δημιουργική απασχόληση  σε 80 παιδιά και υλική βοήθεια σε 764 άτομα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.