Συγκεντρωση διαμαρτυριας των εκπαιδευτων οδηγησης στην Κομοτηνη

Παρέταξαν τα οχήματά τους έξω από την Περιφέρεια ζητώντας άμεσα λύση στην αποχή των εξεταστών οδήγησης που ξεπερνά τον ένα μήνα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας 5 Νοεμβρίου στην Κομοτηνή εκπαιδευτές οδήγησης των ν.Ροδόπης, Ξάνθης, Έβρου, Δράμας και Καβάλας έξω από το κτίριο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στην Κομοτηνή.
 
Οι εκπαιδευτές κατέφτασαν στην κινητοποίηση μαζί με τα οχήματά τους, μεταξύ των οποίων λεωφορεία και φορτηγά που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση, τα οποία στάθμευσαν έξω από την Περιφέρεια.
 
Οι εκπαιδευτές οδήγησης της ΠΑΜ-Θ συμμετείχαν στην πανελλαδική κινητοποίηση διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας τους, με αφορμή την αποχή των εξεταστών οδήγησης λόγω μη πληρωμής τους, που έχει ξεπεράσει τον ένα μήνα. Αυτή η αποχή έχει επηρεάσει πολύ αρνητικά τις σχολές οδήγησης, γιατί αφενός χιλιάδες υποψήφιοι οδηγοί δεν μπορούν να πάρουν το δίπλωμά τους, ενώ δεν έρχονται και καινούριοι μέχρι να βρεθεί λύση στο θέμα των εξεταστών.
 
Η συντονιστική επιτροπή των εκπαιδευτών οδήγησης παρέδωσαν ψήφισμα στον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ κ. Χρήστο Μέτιο με το οποίο ζητούν την παρέμβαση του αρμοδίου υπουργού κ. Σπίρτζη  ώστε να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα.
 
Επίσης είχαν συνάντηση τόσο με τον Περιφερειάρχη όσο και με την Υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης κ. Κατερίνα Νοτοπούλου, από τους οποίους ζήτησαν να δοθεί άμεση λύση, ξεχωρίζοντας τη διάταξη για την αμοιβή των εξεταστών από το συνολικό νομοσχέδιο για την νέα μέθοδο εξέτασης υποψηφίων οδηγών, το οποίο αναμένεται να εισαχθεί το επόμενο διάστημα στη βουλή.
 
Έτσι και θα μπορέσουν να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εξετάσεις των υποψηφίων οδηγών, αλλά και να υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος για τη συζήτησή του θέματος χωρίς να επηρεάζεται η διαδικασία των εξετάσεων. 

Πρωταρχικό ζήτημα το θέμα της αποχής των εξεταστών 

Εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής ο κ. Αντώνης Μαστοράκης, Γενικός Γραμματέας του συνδέσμου εκπαιδευτών υποψηφίων οδηγών Καβάλας, σημείωσε πως πλέον δεν έχουν σχεδόν καθόλου έσοδα, με τις υποχρεώσεις τους να τρέχουν απέναντι στο κράτος, το οποίο νιώθουν ότι δεν τους αφήνει να ανταπεξέρθει, ενώ έχουν «στερέψει» και οι υποψήφιοι οδηγοί.
 
Επίσης υπάρχει και θέμα με τον αριθμό των εξεταστών, λόγω της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, για αυτό και θέλουν να λυθεί άμεσα το πρόβλημα με τις πληρωμές τους και σε βάθος χρόνου να συζητηθεί το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στις εξετάσεις οδήγησης. 

Συνολικό το πρόβλημα για τις εξετάσεις 

Το πρόβλημα είναι ίδιο για όλους, σημείωσε ο κ. Ανδρέας Κορδύλης, πρόεδρος του συνδέσμου εκπαιδευτών υποψηφίων οδηγών Καβάλας, που τόνισε πως ξεκινά η έκτη εβδομάδα στην οποία δεν πραγματοποιούνται πρακτικές εξετάσεις, λόγω της αποχής. «Ο κόσμος περιμένει να δώσει εξετάσεις για άδεια οδήγησης και εμείς σαν κλάδος έχουμε φτάσει σε αδιέξοδο. Είμαστε εγκλωβισμένοι οικονομικά, με τα έξοδα να τρέχουν. Πρέπει να γίνει κάτι σήμερα» τόνισε, υπενθυμίζοντας πως το 2016 είχαν σταματήσει οι εξετάσεις για 3,5 μήνες. Τότε μετά από κινητοποίησή τους υπήρξε κάποια πίεση και λύθηκε κατά κάποιο τρόπο το πρόβλημα, παρόλο που ακόμα και τότε η διαδικασία δεν κυλούσε ομαλά, με περιορισμό του αριθμού των υποψηφίων και την αιτιολογία της έλλειψης προσωπικού. Για αυτό και ελπίζει πως με αφορμή το θέμα της αποχής, να λυθεί και αυτό, αλλά και τυχόν άλλα χρονίζοντα προβλήματα.
 
Ο ίδιος προσωπικά πιστεύει πως οι εξετάσεις είναι καλύτερο να γίνονται εντός ωραρίου, μιας και ο εξεταστής έχει καθαρό το μυαλό του. Γενικότερα θεωρεί πως το εν λόγω σύστημα είναι πιο βολικό για όλους, όμως όπως τόνισε αυτή τη στιγμή επιθυμούν λύση το συντομότερο δυνατό στο θέμα της αποχής των εξεταστών, ξεχωριστά από το επερχόμενο νομοσχέδιο, για αρκετές διατάξεις του οποίου έχουν ενστάσεις, με κυριότερη αυτή που βγάζει τους εκπαιδευτές από το όχημα κατά την εξέταση στην πορεία υπό κανονικές συνθήκες. 

Το ψήφισμα των εκπαιδευτών οδήγησης 

Αναλυτικά το ψήφισμα που παρέδωσαν οι εκπαιδευτές οδήγησης της ΠΑΜΘ έχει ως εξής:
 
«Για 6η συνεχόμενη εβδομάδα συνεχίζεται η αποχή των εξεταστών από τις εξετάσεις υποψηφίων οδηγών με αποτέλεσμα, πέραν της συσσώρευσης και ταλαιπωρίας των μαθητών, να έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα επιβίωσης στις σχολές μας. Δεν έχουμε τον μήνα Οκτώβριο σχεδόν καθόλου έσοδα και καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε στον ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ, και προσεχώς ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ. Το κράτος μας τα ζητάει όλα αυτά δικαίως, αδίκως όμως δεν μας αφήνει να δουλέψουμε ώστε να ανταπεξέλθουμε. Βέβαια σε αυτά πρέπει να προστεθούν τα λειτουργικά έξοδα των σχολών καθώς και οι ανάγκες των οικογενειών μας. Η ΖΗΜΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΘΕΙ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΜΕΓΑΛΗ γι’ αυτό καλούμε άμεσα τον υπουργό κ. Σπίρτζη να δώσει λύση ξεχωρίζοντας την αμοιβή των εξεταστών από το υπόλοιπο νομοσχέδιο ώστε να δοθεί περαιτέρω χρόνος για την συζήτησή του, χωρίς να επηρεάζεται η διαδικασία των εξετάσεων και της δουλειάς μας, έως ότου ολοκληρωθεί αυτό (νέο νομοσχέδιο)».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.