Ενας Ποντιακος Γαμος απο τα παλια «ξεσηκωσε» την Κομοτηνη (+Gallery)

150 χορευτές και πολύς κόσμος συμμετείχε στην αναβίωση του εθίμου

Με απόλυτη επιτυχία στέφτηκε η θεατρική αναβίωση του ποντιακού παραδοσιακού γάμου στην Κομοτηνή, που διοργάνωσαν ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος» σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής την Παρασκευή 15 Ιουνίου.

Ο γάμος, ακολούθησε το τελετουργικό όπως αυτό καταγράφηκε από πρόσφυγες δεύτερης γενιάς, οι γονείς των οποίων εγκαταστάθηκαν το 1924 στα Κασσιτερά του νομού Ροδόπης προερχόμενοι από το χωριό Λίτσασα της Νικοπόλεως του Πόντου.

Έτσι λοιπόν λίγο πριν τις 8 το απόγευμα, έξω από το κτίριο του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής, ξεκινήσει το τελετουργικό από τη στέψη, με την επίδειξη των προικιών, το ξύρισμα του γαμπρού και την παραλαβή της νύφης από το σπίτι της, μετά από την οποία η γαμήλια πομπή ξεσήκωσε όλη την πόλη, πριν καταλήξει στον ιστορικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Στη συνέχεια όλοι οι συμμετέχοντες ενώθηκαν σε ένα τρικούβερτο γλέντι, στον προαύλιο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής, γιορτάζοντας το τέλος της χρονιάς για τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος», αλλά και την επιτυχία του δρωμένου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.