Το βαμβακι μεσα απο τη ματια των παιδιων της Ροδοπης
Την δική τους ματιά στο «λευκό χρυσάφι» της Θρακικής γης, το βαμβάκι, έδωσαν οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Κομοτηνής, που με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βαμβακιού, ζωγράφισαν για το Βαμβάκι υπό την επίβλεψη του υπεύθυνου καθηγητή εικαστικών κ.Νίκου Καμπασελέ.
Η δράση αυτή αποτέλεσε μια ιδέα της Εμμανουέλας Κουρούδη, με τα καλλιτεχνικά της αποτελέσματα να παρουσιάζονται το απόγευμα της Τετάρτης 7 Οκτωβρίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, σε μια εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Κομοτηνής και τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια, με μαθητές, γονείς και κοινό να γνωρίζουν τα έργα και την οπτική των μαθητών, όπως αποτυπώθηκε στις ζωγραφιές τους.

Το αποτύπωμα του βαμβακιού στην ταυτότητα της Κομοτηνής
Όπως τόνισε η κ.Κουρούδη, τα Θρακικά Εκκοκιστήρια προσέγγισαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βαμβακιού το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Κομοτηνής, ώστε να μεταφέρουν στα παιδιά τη δικιά τους εικόνα για το βαμβάκι, ένα τοπικό προϊόν το οποίο παίζει ρόλο στην ταυτότητα της Κομοτηνής, αγγίζοντας τόσο την οικονομία όσο και την παράδοσή της, συζήτησαν για το βαμβάκι και στη συνέχεια ζήτησαν να το αποτυπώσουν μέσα από τα δικά τους μάτια.
«Τους δώσαμε πληροφορία, και ζητήσαμε σαν αντάλλαγμα τέχνη, να δούμε το βαμβάκι μέσα από τα μάτια των παιδιών με ένα διαφορετικό τρόπο που δεν έχουμε συνηθίσει» ανέφερε.
Έτσι έφτασαν στην έκθεση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, παρουσιάζοντας στο κοινό της Κομοτηνής έργα τέχνης μαθητών με θέμα το βαμβάκι και τον τόπο, με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
«Οι περισσότεροι έχουμε μια πολύ συγκεκριμένη εικόνα για το βαμβάκι», τόνισε η κ. Κουρούδη, οπότε όπως εξήγησε μια διαφορετική πιο φρέσκια ματιά των παιδιών είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, και τους δίνει την ευκαιρία να ενημερώνουν τις νέες γενιές για το βαμβάκι και τη σημασία του.
«Είμαστε περήφανοι για το σημερινό αποτέλεσμα» σημείωσε, και θα ήθελαν να συνεχιστεί αυτή η στενή συνεργασία με το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Κομοτηνής, μιας και η ανταπόκριση που υπήρξε από τη Διευθύντρια κ. Λένα Χατζή και τους εκπαιδευτικούς ήταν ιδιαίτερα θερμή.

Τα παιδιά σχεδιάζουν τον τόπο τους
Η όλη διαδικασία ήταν απαιτητική, τόνισε ο κ. Καμπασελέ, πήγε όμως πολύ καλά, εστιάζοντας στο γεγονός ότι τα παιδιά ουσιαστικά σχεδιάζουν τον τόπο τους.
Άλλωστε πολλά παιδιά του σχολείου έχουν παραστάσεις από την βαμβακοκαλλιέργεια, ή ακόμα και προέρχονται από αγροτικές οικογένειες που ασχολούνται με το βαμβάκι, ενώ κάθε πρωί που έρχονται στο σχολείο στο Νέο Σιδηροχώρι, διανύουν φυτείες βαμβακιού, που αποτελούν ένα γνώριμο τοπίο.
Σε αυτές τις παραστάσεις στηρίχθηκε η δημιουργία των παιδιών, που στο πλαίσιο της δράσης ήρθαν σε επαφή και με πίνακες καλλιτεχνών όπως ο Σεζάν, Βαν Γκόγκ, Μονέ, Ματίς που είχαν ασχοληθεί με την αναπαράσταση της αγροτικής ζωής, δείχνοντας πως ζωγραφίζουν οι σπουδαίοι αυτοί ζωγράφοι τον τόπο τους, δείχνοντας παράλληλα τον χαρακτήρα του χωρίς όμως να είναι αυτό μια φωτογραφική αποτύπωση, σε κάτι που απεικονίζει βαθύτερες σκέψεις.
Ευτυχώς είχαν αρκετές ώρες για να δουλέψουν επάνω στις δημιουργίες τους, ώστε τα αποτελέσματα να είναι καλά.
Τέτοιες δράσεις, που συνδυάζουν και τα βιώματα και τις εικόνες των μαθητών, είναι απαραίτητες, γιατί μπορούν τα παιδιά να καταλάβουν πως ο καλλιτέχνης λειτουργεί ως «φίλτρο» της πραγματικότητας: παίρνει ερεθίσματα, τα φιλτράρει μέσω του ψυχισμού του και τα παραδίδει στην κοινωνία μέσα από τη δική του, ιδιαίτερη, προοπτική.
«Άρχισαν τα παιδιά να καταλαβαίνουν πως γίνεται η διαδικασία αυτή και γιατί είναι χρήσιμη για την κοινωνία μας» τόνισε.

Ανέδειξαν τον συμβολισμό του βαμβακιού για την περιοχή
Η Παγκόσμια Ημέρα βαμβακιού, σημείωσε η κ. Χατζή, αφορά ιδιαίτερα την περιοχή μας, που έχει πολύ μεγάλη παραγωγή βαμβακιού εδώ και πολλά χρόνια. Ένα Καλλιτεχνικό Σχολείο, τόνισε, «πρέπει να στρέφει τη ματιά στον τόπο και να ασχολείται με τις εμπειρίες, τις αναμνήσεις και τα όσα βλέπουμε γύρω μας».
Αυτό που βλέπουν όλα τα παιδιά το πρωί που πηγαίνουν στο σχολείο, είναι τα χωράφια με το βαμβάκι, για αυτό και αποδεχόμενοι την πρόσκληση της κ. Κουρούδη ασχολήθηκαν με αυτό το προϊόν που είναι ταπεινό αλλά πολύ χρήσιμο για την περιοχή μας.
Προσπάθησαν λοιπόν να αποτυπώσουν τις εμπειρίες, την παράδοση και τον πολιτισμό, συνδέοντας το προϊόν με την περιοχή μας και αποδίδοντάς το μέσα από την τέχνη.
«Οι μαθητές αξίζουν συγχαρητήρια για αυτό, με τις υπέροχες ζωγραφιές τους, που μας συγκίνησαν και τους ευχαριστούμε για αυτή την προσπάθεια που έκαναν» ανέφερε, ευχαριστώντας τόσο τους γονείς και τα παιδιά που βρέθηκαν στο χώρο, όσο και το Δήμο Κομοτηνής και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη που υποστήριξαν αυτή τη δράση, όπως και το Σύλλογο Καλλιτεχνών Ροδόπης «Αθηνίων» για την βοήθεια του στη δημιουργία της έκθεσης.
«Δώσαμε ένα μήνυμα, αναδείξαμε το συμβολισμό του βαμβακιού για την περιοχή μας, και νομίζω ότι τα παιδιά μας έκαναν με τις ζωγραφιές τους τον κόσμο μας καλύτερο, και τα ευχαριστούμε για αυτό» κατέληξε.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
