Εργα οδοποιιας και παρεμβασεις ανω των 8 εκατ. ευρω στη Ροδοπη
Σε έναν εκτεταμένο σχεδιασμό παρεμβάσεων στο οδικό δίκτυο της Ροδόπης, με έργα συντήρησης, ασφαλτοστρώσεων και τεχνικών παρεμβάσεων, αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ.Μανώλης Ταπατζάς, μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» παρουσιάζοντας το πρόγραμμα δράσης της ΠΕ Ροδόπης για την περίοδο 2027-2028.
Όπως εξήγησε, βασική προτεραιότητα του ίδιου και της διοίκησης της ΠΑΜ-Θ είναι η έγκαιρη καταγραφή των προβλημάτων στο επαρχιακό δίκτυο και η ιεράρχηση των παρεμβάσεων με βάση τις ανάγκες οδικής ασφάλειας και τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι και την επόμενη χρονιά οι δαπάνες για τη συντήρηση του οδικού δικτύου αναμένεται να φτάσουν περίπου τα 8 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος είναι μέχρι την ολοκλήρωση της πενταετίας το συνολικό ποσό να προσεγγίσει τα 10 εκατ. ευρώ.

Προτεραιότητα στο Οχυρό Νυμφαίας
Περνώντας στα έργα αυτά καθ’ αυτά ο κ.Ταπατζάς ξεκίνησε από τον δρόμο προς το Οχυρό Νυμφαίας, τον οποίο χαρακτήρισε προβληματικό ως προς την ασφάλεια της κυκλοφορίας.
Όπως ανέφερε, στον σχεδιασμό προβλέπεται ασφαλτόστρωση σε μήκος περίπου 6,5 χιλιομέτρων, από το τουριστικό περίπτερο έως το Οχυρό, με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης και την ενίσχυση της επισκεψιμότητας στην περιοχή.
Ο Αντιπεριφερειάρχης μάλιστα συνέδεσε την παρέμβαση και με την αξιοποίηση του Οχυρού και του στρατιωτικού μουσείου ως σημείων ιστορικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος, αναφέροντας ότι έχουν γίνει ενέργειες ώστε να διευκολυνθούν και σχολικές επισκέψεις από τη Βόρεια Ελλάδα.
Νέες ασφαλτοστρώσεις στο παραλιακό μέτωπο
Στον σχεδιασμό της Περιφερειακής Ενότητας παραμένει και το παραλιακό μέτωπο της Ροδόπης, όπου έχουν ήδη γίνει παρεμβάσεις και, σύμφωνα με τον κ. Ταπατζά, θα ακολουθήσουν συμπληρωματικά έργα. Άλλωστε όπως επεσήμανε η αναβάθμιση του παραλιακού οδικού δικτύου συνδέεται και με την αναμενόμενη αύξηση της κίνησης από την Αλεξανδρούπολη μετά την παράδοση του δρόμου προς τη Μαρώνεια.
Μεταξύ των σημείων στα οποία αναφέρθηκε είναι η Μαρώνεια, η διασταύρωση Πετρωτών και μικρότερα τμήματα του οδικού δικτύου όπου εξακολουθούν να υπάρχουν φθορές και κακοτεχνίες.
Παρεμβάσεις σε Σάπες, ΒΙΠΕ και Νέο Σιδηροχώρι
Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε σειρά επιμέρους έργων που προβλέπεται να υλοποιηθούν σε διάφορα σημεία της Ροδόπης, μεταξύ των οποίων παρεμβάσεις σε τμήματα του οδικού δικτύου προς τις Σάπες, στην περιοχή της Βιομηχανικής Περιοχής και τον οικισμό του Θρυλορίου, καθώς και σε σημεία όπου έχουν παρουσιαστεί καθιζήσεις και φθορές από παλαιότερες εργασίες ή παρεμβάσεις δικτύων.
Επίσης εργασίες ασφαλτόστρωσης θα πραγματοποιηθούν από την ΒΙΠΕ έως τις Σάπες, στην περιοχή του Ανθοχωρίου, Έξοδος Αράτου σε μήκος 1100 μέτρων καθώς και σε ενιαίο τμήμα μήκους 1 χλμ. από την γέφυρα του Λίσσου ποταμού στο Λοφάριο.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στον δρόμο από το Νέο Σιδηροχώρι προς Καλαμόκαστρο και Κομοτηνή, όπου, σύμφωνα με τον κ.Ταπατζά, τμήμα μήκους περίπου 1,4 χιλιομέτρων έχει υποστεί καθιζήσεις και απαιτεί επισκευή τόσο του οδοστρώματος όσο και των τεχνικών έργων.
Παράλληλα, όπως σημείωσε, βρίσκεται σε εξέλιξη καταγραφή ζημιών στον ορεινό όγκο της Ροδόπης, προκειμένου να γίνουν άμεσα, εντός του 2026, παρεμβάσεις μέσω της Πολιτικής Προστασίας σε αναχώματα, τεχνικά έργα και τμήματα του οδικού δικτύου.
«Του χρόνου ευελπιστούμε ότι θα έχουμε ολοκληρώσει παρεμβάσεις στο 80% του οδικού δικτύου» εξήγησε ο ίδιος, τονίζοντας ότι το υπολειπόμενο κομμάτι, εντοπίζεται κυρίως στο ορεινό κομμάτι που θα τρέξουν αμεσότερα ασφαλτοστρώσεις μέσω προγράμματος της Πολιτικής Προστασίας.
Από το 5ο χιλιόμετρο προς το νέο Νοσοκομείο και μετά προς Φανάρι
Ο κ. Ταπατζάς αναφέρθηκε ακόμη στον σχεδιασμό για συνέχιση των εργασιών από το 5ο χιλιόμετρο προς το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής και στη συνέχεια προς τη διασταύρωση Γλυκονερίου, τα Καλύβια Σαρακατσάνων και την κατεύθυνση προς Φανάρι, Αρωγή και Πόρπη.
Στα συγκεκριμένα σημεία, όπως εξήγησε, υπάρχουν προβλήματα από παρεμβάσεις δικτύων και κάθετες τομές στο οδόστρωμα, οι οποίες δημιουργούν δυσκολίες στην κυκλοφορία.
Έως τα τέλη Οκτωβρίου ο κόμβος στο Σισμανόγλειο
Σε ό,τι αφορά τον νέο κόμβο στην είσοδο του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής, ο Αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το έργο θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου.
Όπως τόνισε, η παρέμβαση κρίθηκε αναγκαία για λόγους κυκλοφοριακής ασφάλειας και προσβασιμότητας, ιδιαίτερα για άτομα με κινητικά προβλήματα, ενώ επισήμανε ότι τμήματα και υπηρεσίες θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν στον χώρο ακόμη και μετά τη μεταφορά του νοσοκομείου.
Νέα υπερυψωμένη ιρλανδική στον Βοζβόζη
Κλείνοντας ερωτηθείς σχετικά με το έργο της νέας ιρλανδικής διάβασης στον Βοζβόζη, ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα το έργο να ολοκληρωθεί έως τα Χριστούγεννα, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, ζητώντας παράλληλα κατανόηση από τους οδηγούς για την προσωρινή ταλαιπωρία και τις παρακάμψεις.
Στο ίδιο πλαίσιο αναφέρθηκε και στη μεγάλη ιρλανδική διάβαση στο Ποντικόρεμα, για την οποία εκτίμησε ότι η παράδοση μπορεί να γίνει στα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
