Νεα τμηματα και διευρυμενες δρασεις απο τον Συλλογο Θρακων

Εγγραφές έως τις 25 Σεπτεμβρίου – Παραδοσιακά κρουστά και τραγούδι στον κύκλο στις νέες προσθήκες της φετινής χρονιάς

Με διευρυμένο πρόγραμμα, νέα τμήματα και ήδη σχεδιασμένες δράσεις που εκτείνονται μέχρι και το επόμενο καλοκαίρι ξεκινά τη νέα περίοδο ο Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Θρακών Κομοτηνής, ανοίγοντας παράλληλα τις εγγραφές για παλιά και νέα μέλη.

Οι εγγραφές πραγματοποιούνται από τις 15 έως και τις 25 Σεπτεμβρίου, καθημερινά εκτός Σαββατοκύριακου, από τις 19:00 έως τις 21:00, στην Καπναποθήκη, επί της οδού Γ. Κονδύλη 61, στον 1ο όροφο.

Μιλώντας με την αφορμή της έναρξης των εγγραφών ο χοροδιδάσκαλος και πρόεδρος του Συλλόγου κ.Γιάννης Τζερνικούδης στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm», υπογράμμισε ότι μέσα από τη διαδικασία των εγγραφών ο Σύλλογος επιδιώκει να καταγράψει και τις ανάγκες ή τις επιθυμίες των νέων μελών, ώστε να προσαρμόσει ανάλογα τα τμήματά του.

Από παιδιά τεσσάρων ετών έως ενήλικες αρχάριους

Όπως εξήγησε η δραστηριότητα του Συλλόγου καλύπτει ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα, με παιδικά τμήματα από την ηλικία των τεσσάρων ετών, τμήματα εφήβων αλλά και ενηλίκων. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο τμήμα αρχαρίων ενηλίκων, που απευθύνεται και σε όσους δεν έχουν προηγούμενη επαφή με τον παραδοσιακό χορό.

Σήμερα λειτουργούν 15 χορευτικά τμήματα, ενώ, εφόσον προκύψει ανάγκη, υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας και νέων. Τη λειτουργία τους υποστηρίζουν έξι χοροδιδάσκαλοι και έξι βοηθοί χοροδιδασκάλων.

Δύο νέα τμήματα τη φετινή χρονιά

Ο κ.Τζερνικούδης αναφέρθηκε και στις σημαντικότερες προσθήκες της νέας περιόδου στις οποίες περιλαμβάνονται δύο νέα τμήματα, τα οποία παραμένουν πιστά στον προσανατολισμό του Συλλόγου γύρω από την παράδοση.

Το πρώτο αφορά τα παραδοσιακά κρουστά, με τον κ.Γιώργο Παναγιωτίδη να αναλαμβάνει τη διδασκαλία. Πρόκειται, όπως τονίστηκε, για μια συνεργασία που ο Σύλλογος επιδίωκε εδώ και χρόνια και η οποία έρχεται να ενισχύσει τη βιωματική προσέγγιση του θρακιώτικου ρυθμού και της μουσικής παράδοσης.

Το δεύτερο νέο τμήμα αφορά το τραγούδι στον κύκλο, με τον κ.Κώστα Δρόσο. Όπως τόνισε ο ίδιος η φιλοσοφία του δεν παραπέμπει σε μια τυπική χορωδία, αλλά στην εκμάθηση και αξιοποίηση του παραδοσιακού τραγουδιού μέσα στον ίδιο τον χορευτικό κύκλο, όπως συνέβαινε παλαιότερα.

Νέα συνεργασία με το «Αξίζω» και το Υπουργείο Πολιτισμού

Σύμφωνα με τον κ.Τζερνικούδη το πρόγραμμα της χρονιάς περιλαμβάνει και συνέχεια της συνεργασίας του Συλλόγου με τον Σύλλογο «Αξίζω» και το Υπουργείο Πολιτισμού. Μετά την περσινή δράση γύρω από τον παραδοσιακό γάμο, για τον προσεχή Δεκέμβριο προετοιμάζεται νέα παρουσίαση με κάλαντα από όλη τη Θράκη, σε μια παραγωγή που θα συνδυάζει μουσικούς και αφηγητές.

Νάξος και Ικαρία στο πλάνο του επόμενου καλοκαιριού

Παράλληλα, ο Σύλλογος έχει ήδη αρχίσει να σχεδιάζει τις εξορμήσεις του επόμενου καλοκαιριού, με Νάξο και Ικαρία να βρίσκονται στον προγραμματισμό. Οι ακριβείς ημερομηνίες αναμένεται να οριστικοποιηθούν τον Ιανουάριο.

Η περσινή δραστηριότητα περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, παρουσίες στη Σύρο, την Καστοριά, την Ορεστιάδα και τη Δράμα, με τον Σύλλογο να αντιμετωπίζει τις μετακινήσεις αυτές όχι μόνο ως εκδρομές, αλλά και ως ευκαιρία προβολής της θρακιώτικης παράδοσης και του τόπου.

Την ίδια ώρα, όπως εξήγησε, ο ετήσιος χορός του Συλλόγου έχει ήδη προγραμματιστεί για το πρώτο Σάββατο του Φεβρουαρίου, ενώ διευρύνονται και οι συνεργασίες με πολιτιστικούς συλλόγους και χωριά της Ροδόπης, οι οποίες αριθμούν μέχρι στιγμής 12. Στο βάθος του προγραμματισμού βρίσκεται και η προετοιμασία για τη συμπλήρωση 20 χρόνων λειτουργίας του Συλλόγου.

Η πρώτη συγκέντρωση γνωριμίας έχει προγραμματιστεί για τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ από τις αρχές Οκτωβρίου ξεκινά σταδιακά η κανονική λειτουργία των τμημάτων, με πρώτο επίσημο κάλεσμα για τις παιδικές ομάδες την Κυριακή 4 Οκτωβρίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.