Η Μαρια Δημου συστηνει στα παιδια «Τους Ρωμιους της Πολης»
Ένα ιδιαίτερο βιβλίο, που φιλοδοξεί να φέρει μικρούς και μεγάλους πιο κοντά στην ιστορία και την ταυτότητα της Ρωμιοσύνης της Κωνσταντινούπολης, υπογράφει η συμπολίτισσά μας εκπαιδευτικός κ.Μαρία Δήμου.
Το βιβλίο με τίτλο «Οι Ρωμιοί της Πόλης – μια ιστορία για μικρούς και μεγάλους» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Επίκεντρο» και αποτελεί καρπό της προσωπικής και εκπαιδευτικής εμπειρίας της συγγραφέα από τα χρόνια που ζει και εργάζεται στην Κωνσταντινούπολη και ειδικότερα στα ομογενειακά σχολεία.
Αφετηρία για τη συγγραφή του αποτέλεσε, όπως εξηγεί η ίδια στον πρόλογο, η διαπίστωση ότι απουσιάζει ένα έντυπο που να απευθύνεται στα παιδιά και να τους παρουσιάζει με τρόπο απλό και προσιτό την ταυτότητα, την ιστορία και την παράδοση της ρωμαίικης κοινότητας της Πόλης.
Η Μαρία Δήμου επέλεξε συνειδητά να μην γράψει ένα ακόμη βιβλίο ιστορίας. Αντίθετα, θέλησε να δημιουργήσει μια αφήγηση με παραμυθιακό χαρακτήρα, μέσα από την οποία τα ίδια τα παιδιά, μαζί με τη γιαγιά και τον παππού τους, γίνονται οι αφηγητές ενός ταξιδιού στον χρόνο.
Μέσα από αυτή τη διαδρομή, ο αναγνώστης γνωρίζει πλευρές της γεωγραφίας και της ιστορίας της Κωνσταντινούπολης, αλλά και στοιχεία της παράδοσης και της ταυτότητας των Ρωμιών που έζησαν και συνεχίζουν να ζουν στην Πόλη.
Ένα βιβλίο που γεννήθηκε μέσα από την εκπαιδευτική εμπειρία
Όπως σημειώνει η ίδια ότι, παρότι στην Ελλάδα υπάρχει σημαντικός αριθμός εκδόσεων γύρω από την Κωνσταντινούπολη και τη Ρωμιοσύνη, δεν είχε εντοπίσει μέχρι σήμερα ένα αντίστοιχο βιβλίο που να απευθύνεται ειδικά σε παιδιά και να μην έχει τον χαρακτήρα ιστορικού εγχειριδίου.
Στόχος της, όπως εξηγεί, ήταν να δημιουργήσει ένα κείμενο που θα βοηθήσει αφενός τα παιδιά της Πόλης να γνωρίσουν καλύτερα στοιχεία της δικής τους ταυτότητας και αφετέρου τα παιδιά στην Ελλάδα να κατανοήσουν ποιοι είναι οι άνθρωποι που αποκαλούμε Ρωμιούς.
Με αυτόν τον τρόπο, το βιβλίο επιχειρεί να λειτουργήσει ταυτόχρονα ως αφήγηση, ως εκπαιδευτικό εργαλείο αλλά και ως γέφυρα γνωριμίας με μια κοινότητα που κουβαλά μια μακρά και ιδιαίτερα σημαντική ιστορική διαδρομή.
Η ίδια η συγγραφέας εκφράζει την ελπίδα το βιβλίο να αποτελέσει για τους αναγνώστες του ένα ταξίδι στον χρόνο, μέσα από το οποίο θα μπορέσουν να γνωρίσουν καλύτερα την ταυτότητα των Ρωμιών και να δουν τόσο την Κωνσταντινούπολη όσο και τη ρωμαίικη κοινότητά της με «άλλη ματιά, πιο καθαρή και πιο βαθιά».
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Θα ‘θελες να έχεις μία γιαγιά ή έναν παππού από την Πόλη για να σου λέει ιστορίες που μοιάζουν παραμύθια και μύθους που θα μπορούσαν να είναι ιστορία; Για παλάτια και κονάκια, για κορυφές λόφων και ακτές θαλασσών, για αυτοκράτορες και σουλτάνους, για δόξες και χαρές, για ήττες και πόνο, για τους ανθρώπους και τα έργα τους; Μπορείς να τους βρεις στις σελίδες αυτού του βιβλίου και να ταξιδέψεις στην Πόλη μέσα από αυτές!
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
