Αλεξης Τσιπρας απο τη Θεσσαλονικη: «Να παραγουμε περισσοτερο, να μοιραζομαστε δικαιοτερα, να ζουμε καλυτερα»

Το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της ΕΛ.Α.Σ. παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, εξαγγέλλοντας μεταξύ άλλων κατώτατο μισθό 1.000 ευρώ το 2027, μείωση 30% στους λογαριασμούς ρεύματος, ΦΠΑ 6% στα βασικά είδη, 50.000 προσιτές κατοικίες και Ειδική Ζώνη Αμυντικής Βιομηχανίας στη Θράκη

Ένα εκτεταμένο σχέδιο οικονομικών και κοινωνικών παρεμβάσεων παρουσίασε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΕΛ.Α.Σ. Αλέξης Τσίπρας, δεσμευόμενος, μεταξύ άλλων, για κατώτατο μισθό 1.000 ευρώ μέσα στο 2027 και μέσο μισθό πλήρους απασχόλησης 1.800 ευρώ στο τέλος της τετραετίας, μείωση κατά 30% των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, μείωση του ΦΠΑ στο 6% για βασικά είδη διατροφής και υγιεινής, δημιουργία 50.000 νέων προσιτών στεγαστικών επιλογών, κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων και φοιτητική υποτροφία 500 ευρώ τον μήνα για φοιτητές περιφερειακών πανεπιστημίων που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο τους.

Στην ομιλία του έθεσε ως κεντρικό πολιτικό και οικονομικό στόχο ένα «Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης», το οποίο, όπως ανέφερε, θα επιδιώκει τόσο τη σύγκλιση της Ελλάδας με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσο και τη μείωση των ανισοτήτων στο εσωτερικό της χώρας, ανάμεσα στην πρωτεύουσα και την περιφέρεια και μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών ομάδων. Το τρίπτυχο που χρησιμοποίησε για να περιγράψει τη στρατηγική της ΕΛ.Α.Σ. ήταν «να παράγουμε περισσότερο, να μοιραζόμαστε δικαιότερα, να ζούμε καλύτερα».

Νέα βιομηχανική πολιτική και Ταμείο Σύγκλισης 12 δισ. ευρώ

Στο οικονομικό σκέλος της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγή παραγωγικού μοντέλου και νέα βιομηχανική πολιτική, με προτεραιότητα σε κλάδους όπως τα φάρμακα και η βιοτεχνολογία, τα ποιοτικά τρόφιμα, ο ενεργειακός εξοπλισμός και η αποθήκευση ενέργειας, η ναυτιλιακή τεχνολογία, τα κρίσιμα υλικά, η αμυντική βιομηχανία και τα σύγχρονα δίκτυα μεταφορών.

Μεταξύ των δεσμεύσεων περιλαμβάνεται η δημιουργία Εθνικού Ταμείου Σύγκλισης, με πρωτογενή κεφάλαια 12 δισ. ευρώ στην τετραετία και στόχο, μέσω μόχλευσης ιδιωτικών κεφαλαίων, επενδυτική ικανότητα που θα μπορούσε, σύμφωνα με τον ίδιο, να προσεγγίσει τα 25 δισ. ευρώ στην τετραετία και να ξεπεράσει τα 50 δισ. σε ορίζοντα δεκαετίας.

Οι βασικές κατευθύνσεις του Ταμείου θα περιλαμβάνουν την υδατική ασφάλεια και τα αρδευτικά δίκτυα, την εγχώρια παραγωγή φωτοβολταϊκών και συστημάτων αποθήκευσης, την προσιτή κατοικία σε δημόσια γη, τους σιδηροδρομικούς εμπορευματικούς διαδρόμους και την ανάπτυξη αγροδιατροφικών συμπλεγμάτων.

Ειδική Ζώνη Αμυντικής Βιομηχανίας στη Θράκη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή παρουσιάζει η εξαγγελία για τη δημιουργία Ειδικής Ζώνης Αμυντικής Βιομηχανίας στη Θράκη, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου αποκέντρωσης της παραγωγικής και διοικητικής δραστηριότητας.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε παράλληλα την πρόθεση για σταδιακή μεταφορά πέντε υπουργείων εκτός Αττικής σε βάθος δεκαετίας: του Υπουργείου Βιομηχανίας στη Θεσσαλονίκη, του Αγροτικής Ανάπτυξης στη Λάρισα, του Τουρισμού στο Ηράκλειο, του Νησιωτικής Πολιτικής στη Λέσβο και του Ψηφιακής Πολιτικής στην Κοζάνη.

Το σχέδιο συμπληρώνεται από την πρόταση «Αριστοτέλης», μέσω της οποίας προβλέπεται ενίσχυση Δήμων, Περιφερειών και Κοινοτήτων με αρμοδιότητες, προσωπικό και σταθερότερους πόρους.

«Πατριωτική Εισφορά» στο πλουσιότερο 1%

Στη φορολογική πολιτική, ο πρόεδρος της ΕΛ.Α.Σ. εξήγγειλε τη θέσπιση «Πατριωτικής Εισφοράς» για το οικονομικά ισχυρότερο 1%, ύψους 1% επί της καθαρής περιουσίας, σε αντικατάσταση άλλων γενικών επιβαρύνσεων πάνω στην ίδια περιουσία. Προανήγγειλε επίσης ολοκλήρωση του περιουσιολογίου για φορολογικούς σκοπούς.

Για οικογένειες και μικρομεσαίους ανακοίνωσε διπλασιασμό της έκπτωσης φόρου για οικογένειες με παιδιά, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλες τις επιχειρήσεις και κατάργηση της προκαταβολής φόρου για τις ατομικές επιχειρήσεις. Προανήγγειλε επίσης νέα ρύθμιση 120 δόσεων για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές, με διαγραφή προσαυξήσεων.

Κατώτατος μισθός 1.000 ευρώ και 1.800 ευρώ ο μέσος μισθός

Στο εργασιακό πεδίο, ο κ. Τσίπρας έθεσε δύο συγκεκριμένους στόχους: κατώτατο μισθό 1.000 ευρώ μέσα στο 2027 και μέσο μισθό πλήρους απασχόλησης 1.800 ευρώ στο τέλος της τετραετίας.

Συνέδεσε την επίτευξη των στόχων με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την ενίσχυση των κλαδικών συμβάσεων και την αύξηση της παραγωγικότητας.

Κατάργηση Πανελλαδικών και 500 ευρώ τον μήνα στους φοιτητές της Περιφέρειας

Εκτεταμένες ήταν και οι εξαγγελίες για την Παιδεία. Μεταξύ άλλων, προανήγγειλε αρχική αύξηση 300 ευρώ τον μήνα στους εκπαιδευτικούς και πρόσληψη 30.000 νέων εκπαιδευτικών, δωρεάν προσχολική εκπαίδευση για κάθε παιδί, δωρεάν σχολική σίτιση για όλους τους μαθητές του Δημοτικού και ψυχολόγο σε κάθε σχολικό συγκρότημα.

Ως μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές παρουσίασε την κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων και τη μετάβαση σε νέο σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που θα λαμβάνει υπόψη τη συνολική σχολική πορεία.

Παράλληλα, δεσμεύτηκε για φοιτητική υποτροφία 500 ευρώ τον μήνα, για δέκα μήνες τον χρόνο, σε κάθε φοιτητή περιφερειακού πανεπιστημίου που σπουδάζει μακριά από τον τόπο κατοικίας του, εκτιμώντας ότι το μέτρο αφορά περίπου 80.000 φοιτητές.

Μείωση 30% στο ρεύμα και ΦΠΑ 6% στα βασικά είδη

Στο μέτωπο της ακρίβειας, ο πρόεδρος της ΕΛ.Α.Σ. δεσμεύτηκε για μεσοσταθμική μείωση κατά 30% των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και για καθιέρωση ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας ενέργειας σε σταθερή και προσιτή τιμή για κάθε νοικοκυριό.

Παράλληλα, πρότεινε την ανάκτηση στρατηγικού δημόσιου ρόλου για τη ΔΕΗ και απαγόρευση διακοπής ηλεκτροδότησης σε νοικοκυριά που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν.

Για τα βασικά είδη διατροφής και υγιεινής ανακοίνωσε μείωση του ΦΠΑ στο 6%, συνοδευόμενη από ψηφιακό παρατηρητήριο τιμών και θέσπιση ανώτατου περιθωρίου κέρδους στην αλυσίδα διακίνησης. Εξήγγειλε επίσης δωρεάν μετακινήσεις με τις αστικές συγκοινωνίες.

«Δικαίωμα να μείνεις στον τόπο σου»

Για τις μικρές και απομακρυσμένες κοινότητες παρουσίασε το πρόγραμμα «Δικαίωμα να μείνεις στον τόπο σου», που θα αφορά οικισμούς με λιγότερους από 1.000 κατοίκους.

Το σχέδιο προβλέπει κάλυψη μέρους του πρόσθετου κόστους μετακίνησης, ενέργειας και βασικών αγαθών, αλλά και ελάχιστο επίπεδο υπηρεσιών με κινητές μονάδες Υγείας, φαρμακευτική κάλυψη, τακτικές συγκοινωνίες, ψηφιακή εξυπηρέτηση και στέγαση δημόσιων λειτουργών.

50.000 προσιτές κατοικίες σε τέσσερα χρόνια

Για τη στεγαστική κρίση πρότεινε τη δημιουργία Εθνικού Συστήματος Προσιτής Κατοικίας, προστασία της πρώτης κατοικίας, ενεργοποίηση κλειστών ακινήτων με χρηματοδότηση της ανακαίνισής τους και δυνατότητα των Δήμων να περιορίζουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις όπου αυτές πιέζουν τη μόνιμη κατοικία.

Κεντρική δέσμευση αποτελεί η δημιουργία 50.000 νέων προσιτών στεγαστικών επιλογών μέσα σε μία τετραετία, μέσω και νέου Οργανισμού Κοινωνικά Προσιτής Κατοικίας.

Αυξήσεις 500 ευρώ σε γιατρούς και νοσηλευτές

Στον τομέα της Υγείας ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε αρχική μέση αύξηση 500 ευρώ τον μήνα στις αποδοχές γιατρών και νοσηλευτών, ομάδες οικογενειακής υγείας και καθιέρωση ανώτατου χρόνου αναμονής για εξετάσεις και προγραμματισμένα χειρουργεία.

Πρότεινε ακόμη Εθνική Ολοκληρωμένη Εγγύηση Φροντίδας για περίπου 140.000 ανθρώπους με άνοια και Alzheimer, με έγκαιρη διάγνωση, κατ’ οίκον φροντίδα, Κέντρα Ημέρας και υποστήριξη των φροντιστών.

Για τους συνταξιούχους εξήγγειλε μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα, ενώ παρουσίασε και σχέδιο για Εθνικό Σύστημα Φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, με κατ’ οίκον υπηρεσίες, δομές ημερήσιας φροντίδας και αναγνώριση του οικογενειακού φροντιστή με επίδομα και ασφαλιστική κάλυψη.

«Δεν ζητάμε μια ακόμη κυβερνητική εναλλαγή»

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να δώσει συνολικό πολιτικό χαρακτήρα στις εξαγγελίες του, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση της ΕΛ.Α.Σ. δεν αφορά απλώς έναν κατάλογο μέτρων αλλά «αλλαγή πορείας».

«Δεν ζητάμε μια ακόμη κυβερνητική εναλλαγή. Ζητάμε αλλαγή πορείας», ανέφερε, καλώντας σε συστράτευση για μια χώρα που, κατά τα λεγόμενά του, θα «παράγει», θα «προστατεύει» και θα προσφέρει «ασφάλεια, αξιοπρέπεια και προοπτική».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.