Βασεις 2026: Οι μαθητες του Φροντιστηριου «Μεθοδικο» πετυχαν τους στοχους τους
Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής έφερε χαμόγελα, συγκίνηση και ανακούφιση στους μαθητές και τις μαθήτριες του Φροντιστηρίου Μέσης Εκπαίδευσης «Μεθοδικό», οι οποίοι είδαν τους κόπους μιας απαιτητικής χρονιάς να ανταμείβονται με την εισαγωγή τους στις σχολές που είχαν θέσει ως στόχο.
Άλλοι πέτυχαν την πρώτη τους επιλογή, άλλοι βρέθηκαν στην πρώτη τους επιλογή ως προς το τμήμα, όχι όμως ως προς την πόλη της επιλογής τους, όλοι όμως μιλούν για μια διαδρομή γεμάτη επιμονή, μεθοδικότητα και πίστη στις δυνατότητές τους.
Κοινός παρονομαστής στα όσα κατέθεσαν μιλώντας στον «ΠτΘ» είναι ότι η επιτυχία δεν ήρθε τυχαία. Σταθερή προετοιμασία, συνεργασία με τους καθηγητές, σωστή οργάνωση και ξεκάθαρος στόχος αποτέλεσαν, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, τα στοιχεία που τους οδήγησαν στην επίτευξη των ονείρων τους, ανοίγοντας πλέον τον δρόμο για το επόμενο κεφάλαιο της ζωής τους.

Θοδωρής Κυρουβίδης: «Σημασία έχει η σχολή και όχι η πόλη»
Στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο εισάγεται ο Θοδωρής Κυρουβίδης, πετυχαίνοντας τον βασικό του στόχο.
Αν και αρχικά επιθυμούσε να σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη, η σημαντική άνοδος της βάσης δεν του επέτρεψε την εισαγωγή εκεί. Ωστόσο, όπως δήλωσε στον «ΠτΘ» αυτό δεν τον απογοητεύει, καθώς προτεραιότητά του ήταν το αντικείμενο σπουδών και όχι η πόλη.
Επέλεξε τη συγκεκριμένη σχολή, όπως είπε, επειδή προσφέρει πολλές δυνατότητες εξειδίκευσης και του δίνει τον χρόνο να ανακαλύψει ποιον τομέα θέλει να ακολουθήσει επαγγελματικά. Κι αυτό γιατί όπως μοιράστηκε μαζί μας, στόχος του είναι στο μέλλον να δημιουργήσει κάτι δικό του, αξιοποιώντας τις γνώσεις που θα αποκτήσει.
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους καθηγητές του, τονίζοντας πως καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία του έπαιξε το γεγονός ότι πίστεψαν στις δυνατότητές του από την πρώτη στιγμή, ενώ κληθείς να στείλει το δικό του μήνυμα προς τους επόμενους υποψηφίους είναι να κυνηγούν τα όνειρά τους, επισημαίνοντας ότι η σχολή αποτελεί μόνο την αφετηρία και όχι τον τελικό προορισμό της επαγγελματικής πορείας.
«Να ακολουθεί ο καθένας τα όνειρά του. Και η σχολή δεν παίζει άμεσο ρόλο με το τι θέλεις να ασχοληθείς μετέπειτα. Η σχολή είναι 4-5 χρόνια και απλά σου δίνει ένα πάτημα. Δεν καθορίζουν την ζωή σου τέσσερα χρόνια, οπότε πρέπει να παλέψεις για αυτό που θέλεις και αν πείσεις τον εαυτό σου, τα καλύτερα θα έρθουν» κατέληξε.

Αναστασία Δερματά: «Η επιμονή ανταμείβεται»
Η Αναστασία Δερματά εισάγεται στο Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, τη δεύτερη επιλογή της, καθώς η πρώτη σχολή που είχε δηλώσει σημείωσε πολύ μεγαλύτερη άνοδο από αυτή που ανέμενε.
Παρότι αρχικά αιφνιδιάστηκε από τη μεγάλη αύξηση των βάσεων, δηλώνει ιδιαίτερα χαρούμενη, καθώς θεωρεί ότι πέτυχε τον στόχο της σε μία σχολή με περισσότερες επιλογές και μεγαλύτερη ευελιξία για το μέλλον, εξηγώντας πως πριν την επιλογή μελέτησε προσεκτικά τα προγράμματα σπουδών, θεωρώντας σημαντικό το γεγονός ότι η συγκεκριμένη σχολή επιτρέπει διαφορετικές κατευθύνσεις κατά τη διάρκεια των σπουδών.
Ερωτηθείσα σχετικά περιέγραψε τη χρονιά των πανελλαδικών ως δυσκολότερη και περισσότερο αγχωτική απ’ όσο περίμενε, αναγνωρίζοντας όμως πως η στήριξη των καθηγητών και της οικογένειάς της λειτούργησε καθοριστικά. Όπως επισήμανε ωστόσο, το σημαντικότερο στοιχείο της επιτυχίας ήταν η μεθοδικότητα, το καθημερινό πρόγραμμα και η εμπιστοσύνη στον εαυτό της.
Στους μελλοντικούς υποψηφίους συνέστησε να έχουν υπομονή, να οργανώνουν σωστά τον χρόνο τους, να μην αμφισβητούν τις δυνατότητές τους και να θυμούνται ότι οι Πανελλαδικές αποτελούν μόνο έναν σταθμό και όχι το σημαντικότερο γεγονός της ζωής τους.

Δημήτρης Βούζης: «Κάθε αποτέλεσμα είναι η αρχή ενός νέου κύκλου»
Ο Δημήτρης Βούζης πέτυχε την εισαγωγή του στη δεύτερη επιλογή του, το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών στον Βόλο, έχοντας αρχικά δηλώσει την αντίστοιχη σχολή στη Θεσσαλονίκη.
Η αγάπη του για τα Μαθηματικά και τη Φυσική τον οδήγησε στις Πολυτεχνικές Σχολές, καθώς όπως έκανε σαφές θεωρεί ότι συνδυάζουν τη θεωρητική γνώση με την πρακτική εφαρμογή και προσφέρουν σημαντικές επαγγελματικές δυνατότητες.
Αν και στην αρχή της χρονιάς επιθυμούσε να σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη, στη συνέχεια αναθεώρησε, εκτιμώντας ότι μία επαρχιακή πόλη προσφέρει καλύτερες συνθήκες προσαρμογής, ευκολότερη καθημερινότητα και στενότερη σχέση με συμφοιτητές και διδάσκοντες.
Όπως τονίζει, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έφερε κυρίως ανακούφιση, καθώς έκλεισε ένας απαιτητικός κύκλος και ανοίγει πλέον ένας νέος.
Η συμβουλή του προς τους επόμενους μαθητές είναι να μην αφήνουν κενά στην προετοιμασία τους, να μην απογοητεύονται από ένα αρνητικό αποτέλεσμα σε κάποιο διαγώνισμα και να θυμούνται ότι εκείνο που τελικά μετρά είναι η επίδοσή τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Μαρία Κασάπη: Στόχος το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, ανεξάρτητα από την πόλη
Στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στην Κρήτη πέτυχε η Μαρία Κασάπη, η οποία όμως ελπίζει πως στο μηχανογραφικό των αθλητών, που θα κάνει το Σεπτέμβριο, θα πετύχει στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στη Θεσσαλονίκη, που ήταν και ο πρώτος της στόχος.
Η όλη προετοιμασία για να φτάσει στο αποτέλεσμα αυτό ήταν κουραστική και αγχωτική, αλλά το τελικό αποτέλεσμα θεωρεί ότι άξιζε. Σημαντική βοήθεια βέβαια ήταν το Φροντιστήριο, το οποίο βοήθησε πάρα πολύ με τα διαγωνίσματα που έκαναν, που τους έδωσαν τη βάση για την εμπειρία των εξετάσεων.
«Οι καθηγητές ήταν πάρα πολύ καλοί, οπότε μας το έκαναν όλο πιο εύκολο και προσπαθούσαν να σε βοηθήσουν να μην έχουμε τόσο άγχος» σημείωσε, με αποτέλεσμα όταν πήγε να δώσει πανελλήνιες, ήταν καλά προετοιμασμένη.
Όσο για την κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει στον τομέα που επέλεξε, τόνισε πως θέλει να ασχοληθεί με τους υπολογιστές και την πληροφορική, όμως παραμένει ανοιχτή και θεωρεί πως θα πάρει την απόφαση κατά τη διάρκεια των σπουδών της.
Άλλωστε η σχολή της έχει τρεις κατευθύνσεις τις οποίες διαλέγεις μετά το 3ο έτος, οπότε θεωρεί πως υπάρχει χρόνος.

Βασίλης Σίδερης: Με το βλέμμα στα Χρηματοοικονομικά
Στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που ήταν και ο στόχος του από την αρχή, εισάγεται ο Βασίλης Σίδερης, ως επιστέγασμα της προσπάθειας που έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα.
Ο ίδιος εκμυστηρεύθηκε πως η διαδρομή της προηγούμενης χρονιάς, με την προετοιμασία να είναι ιδιαίτερα απαιτητική, δεν ήταν εύκολη, αλλά θεωρεί πως σίγουρα με προγραμματισμό μπορεί να επιτευχθεί και να πετύχει ο καθένας ό,τι επιθυμεί.
«Χρειάζεται προγραμματισμό, το άγχος να περιορίσουμε όσο γίνεται, γιατί σίγουρα δε βοηθάει και όλα είναι δυνατά» ανέφερε χαρακτηριστικά, στεκόμενος ιδιαίτερα στην βοήθεια που είχε από τους καθηγητές του.
Το Τμήμα αποτελεί και αυτό μια νέα πρόκληση, με το ενδιαφέρον του να επικεντρώνεται στον κλάδο των χρηματοοικονομικών.
Μάλιστα το Πανεπιστήμιο έχει Χρηματοοικονομική Φοιτητική Λέσχη, όπου σκοπεύει να συμμετάσχει, ακολουθώντας την κλίση του προς τα Χρηματοοικονομικά, τα οποία θέλει να ακολουθήσει και μετά την αποφοίτησή του.
Ξανά σε τροχιά ανόδου οι Πολυτεχνικές Σχολές
Σχολιάζοντας τα φετινά αποτελέσματα, ο καθηγητής και συνιδιοκτήτης του Φροντιστηρίου κ.Νίκος Νικολαΐδης σημείωσε ότι επιβεβαιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι προβλέψεις για σημαντική άνοδο στις Πολυτεχνικές και στις σχολές του τομέα Υγείας, γεγονός που συνδέεται με τις ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις των υποψηφίων στη Φυσική και τα Μαθηματικά.
Αντίθετα, στο 1ο και το 4ο επιστημονικό πεδίο καταγράφηκαν μικρότερες ή διαφοροποιημένες μεταβολές. Στις Ανθρωπιστικές Σπουδές υπήρξαν περιορισμένες πτώσεις, με τις Νομικές να παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες, ενώ στις Οικονομικές Σχολές διαμορφώθηκε μικτή εικόνα, καθώς ο διαφορετικός συντελεστής βαρύτητας του μαθήματος της Οικονομίας επηρέασε διαφορετικά τις βάσεις κάθε τμήματος.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως οι σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων, κυρίως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, συνεχίζουν να συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, με αποτέλεσμα οι βάσεις τους να κινούνται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Παράλληλα, επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια, εκτός από το επιστημονικό αντικείμενο, ολοένα και περισσότερο επηρεάζουν τις επιλογές των υποψηφίων και οικονομικοί παράγοντες, όπως το κόστος διαβίωσης και οι δυνατότητες στέγασης στις πόλεις φοίτησης.
Μιλώντας στον «ΠτΘ» ο ίδιος υπογράμμισε πως οι Πολυτεχνικές Σχολές βρίσκονται ξανά σε τροχιά ανόδου, καθώς οι προοπτικές απασχόλησης και η ευελιξία που προσφέρουν στην αγορά εργασίας τις καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστικές, ενώ παράλληλα, επισήμανε ότι πολλοί μαθητές δυσκολεύονται να καταλήξουν έγκαιρα στον στόχο τους, γεγονός που συχνά επηρεάζει την προετοιμασία τους, ενώ η υπερπληροφόρηση και η εικόνα επιτυχίας που προβάλλεται μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα δημιουργεί αρκετές φορές λανθασμένες προσδοκίες για τις επαγγελματικές επιλογές.
Κλείνοντας, ο ίδιος, εκφράζοντας τόσο τη Διεύθυνση όσο και το σύνολο των καθηγητών του «Μεθοδικού», ευχήθηκε από καρδιάς σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες καλή σταδιοδρομία, υγεία, δύναμη και κάθε επιτυχία στη νέα πορεία που ανοίγεται μπροστά τους. Τόνισε ότι οι γνώσεις, οι αξίες και οι εμπειρίες που αποκόμισαν όλα αυτά τα χρόνια θα αποτελέσουν πολύτιμα εφόδια για το μέλλον τους και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσουν να διακρίνονται, πραγματοποιώντας τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους.
Αναλυτικά αποτελέσματα και βαθμολογίες στο φύλλο του Σαββάτου, 25 Ιουλίου.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
