Ανακατανομη των πορων για εργα απο τις ΠΕ σε εργα περιφερειακης εμβελειας

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση που μιλά για αφαίρεση πόρων από της Περιφερειακές ενότητες

Την αύξηση του ποσοστού των πιστώσεων των έργων που διατίθενται για έργα περιφερειακής εμβέλειας από 20% σε 35% και την αντίστοιχη μείωση του ελάχιστου ποσοστού κατανομής των πιστώσεων ανά Περιφερειακή Ενότητα από 80% σε 65% αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ το απόγευμα της Τετάρτης 15 Ιουλίου.

Σύμφωνα με την απόφαση, η κατανομή αυτή θα εφαρμόζεται κατά την κατάρτιση και εκτέλεση του Προγράμματος Εκτελεστέων Έργων και των αντίστοιχων προϋπολογισμών της Περιφέρειας, με γνώμονα την υλοποίηση έργων στρατηγικής σημασίας που εξυπηρετούν το σύνολο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ενισχύουν την αναπτυξιακή, κοινωνική και χωρική συνοχή αυτής.

Σχετική υπουργική απόφαση επιτρέπει στο Περιφερειακό Συμβούλιο τη δυνατότητα να προσαρμόζει τα ποσοστά κατανομής των πιστώσεων των έργων μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων και των έργων περιφερειακής εμβέλειας, αναγνωρίζοντας ότι η αναπτυξιακή στρατηγική κάθε Περιφέρειας διαφοροποιείται ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες και τις προτεραιότητες που διαμορφώνονται κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της.

Η περιφερειακή αρχή αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση επικαλούμενη τις ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις που υπερβαίνουν τα διοικητικά όρια των επιμέρους Περιφερειακών Ενοτήτων και αφορούν το σύνολο της Περιφέρειας, όπως στους τομείς της πολιτικής προστασίας, της διαχείρισης φυσικών κινδύνων, της κλιματικής προσαρμογής, του ψηφιακού μετασχηματισμού, των οριζόντιων πληροφοριακών συστημάτων, των έξυπνων υποδομών, της οδικής ασφάλειας, της τουριστικής προβολής, της περιφερειακής κινητικότητας, καθώς και έργα που χρηματοδοτούνται από συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, τα οποία από τη φύση τους εξυπηρετούν περισσότερες της μίας Περιφερειακές Ενότητες και παράγουν ενιαίο αναπτυξιακό αποτέλεσμα για ολόκληρη την Περιφέρεια.

Παράλληλα τονίστηκε πως η προτεινόμενη ρύθμιση ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις αρχές του νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας, οι οποίοι προκρίνουν τον στρατηγικό σχεδιασμό, την αποτελεσματικότητα, την αποδοτικότητα, τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, τη διαφάνεια και τη βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη.

Αμφισβήτηση από την αντιπολίτευση

Η σκοπιμότητα της κίνησης αυτής αμφισβητήθηκε από τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με τον κ. Χρήστο Μέτιο από την Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση να σημειώνει πως η απόφαση δεν επηρεάζει το ΕΣΠΑ ή το Πρόγραμμα Ανάπτυξης, αλλά μικρότερους πόρους, που είχαν παραμείνει στις ΠΕ χωρίς να περνούν όλα από τις κεντρικές υπηρεσίες.

Εξέφρασε δε την αντίθεση της παράταξης για την αλλαγή αυτή, εκφράζοντας αμφιβολίες για το αν η αλλαγή αυτή γίνεται για τους σκοπούς που επικαλείται η διοίκηση, αλλά και γιατί υπάρχουν ανάγκες στις ΠΕ.

Την άποψη πως η απόφαση αυτή κρύβει συγκέντρωση εξουσίας και πόρων στο κέντρο της Περιφέρειας, χωρίς σαφές πλαίσιο, και εκτιμώντας πως η ανακατανομή αυτή θα δώσει καύσιμα στην πρακτική των κατατμήσεων που εφαρμόζει η Περιφέρεια εξέφρασε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας κ. Στέργιος Ηλιόπουλος.

Για μοίρασμα της φτώχειας μίλησε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Διονύσης Κλάδης, που σημείωσε πως ενώ πάντα αναφερόμαστε στις ΠΕ, τελικά μειώνεται η κατανομή.

Αντίθετα το θέμα υπερψήφισε ο κ. Χάρης Σεϊτανίδης, από την παράταξη Μαζί για την Αλλαγή, ο οποίος τόνισε πως ως παράταξη έχουν δηλώσει επανειλημμένα υπέρ της ενιαίας περιφερειακής συνείδησης, στην οποία ομνύουν και άλλες παρατάξεις, ενώ θα μπορέσει αυτή η αλλαγή να ενισχύσει και την πραγματοποίηση διαγωνισμών και όχι απευθείας αναθέσεων.

Σε παρέμβασή του ο Περιφερειάρχης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης αντέκρουσε τα περί συγκεντρωτικότητας αλλά και στέρησης πόρων από τις ΠΕ, τονίζοντας πως δεν δέχεται να αμφισβητείται η διαφάνεια στην διαχείριση των πόρων της Περιφέρειας, όταν άλλωστε είναι ίδια είτε βρίσκεται στις ΠΕ, είτε στην ΠΑΜΘ γενικότερα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.