Βουλα Ελευθεριαδου: «Η δημοκρατια δεν μπορει να συνυπαρχει με την τρομοκρατια και την τοξικοτητα»
Την απόλυτη καταδίκη της για την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη, με στόχο τις κατοικίες τριών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και με τραγική κατάληξη τον θάνατο της μητέρας της Βάγιας Νέστορα, εξέφρασε η πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας, Βούλα Ελευθεριάδου, μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής.
Η ίδια έκανε λόγο για μία πράξη που πλήττει ευθέως τη δημοκρατία, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή οποιαδήποτε μορφή βίας.
Όπως υπογράμμισε, η στοχοποίηση ανθρώπων εξαιτίας των πολιτικών τους πεποιθήσεων αποτελεί ευθεία προσβολή των δημοκρατικών αρχών και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.
«Δεν χωρούν αστερίσκοι απέναντι στην τρομοκρατία»
Η κ. Ελευθεριάδου αναφέρθηκε και στα σχόλια που ακολούθησαν τη δημοσιοποίηση του συλλυπητήριου μηνύματος των προέδρων των ΔΕΕΠ της Νέας Δημοκρατίας, εκφράζοντας τον προβληματισμό της για το γεγονός ότι, όπως είπε, επιχειρήθηκε από ορισμένους να τεθούν αλλά απέναντι στην καταδίκη της τρομοκρατικής ενέργειας.
Κατά την άποψη της, από τη στιγμή που μια καταδικαστική τοποθέτηση συνοδεύεται από προσπάθεια αιτιολόγησης ή δικαιολόγησης της βίας, χάνει την ουσία της.
Τόνισε ότι η τρομοκρατική επίθεση δεν μπορεί να ερμηνεύεται μέσα από πολιτικά ή ιδεολογικά φίλτρα και πως κάθε επίθεση κατά ανθρώπων για τις απόψεις ή την πολιτική τους δράση αποτελεί πλήγμα για το δημοκρατικό πολίτευμα.
«Η Δημοκρατία γεννήθηκε στην Ελλάδα»
Η πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ροδόπης επισήμανε ότι η Ελλάδα, ως χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, δεν μπορεί να ανεχθεί φαινόμενα πολιτικής βίας. Όπως ανέφερε, οι Έλληνες έχουν πληρώσει ακριβά τον διχασμό και τις ακραίες συγκρούσεις του παρελθόντος και δεν πρέπει να επιτρέψουν την επανάληψη αντίστοιχων καταστάσεων. Για τον λόγο αυτό, χαρακτήρισε αναγκαία τη διαφύλαξη της ελευθερίας έκφρασης, της ισότητας και του δημοκρατικού διαλόγου, επισημαίνοντας ότι κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις πολιτικές του απόψεις, χωρίς φόβο και χωρίς να γίνεται στόχος βίας.
Υποστήριξε ακόμη πως η διαφορετική πολιτική άποψη όχι μόνο δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά είναι βασική προϋπόθεση της δημοκρατικής λειτουργίας.
Όπως σημείωσε, μέσα από τον διάλογο και την ανταλλαγή επιχειρημάτων βελτιώνονται οι προτάσεις, ενισχύονται οι θεσμοί και προχωρά η κοινωνία.
Παράλληλα, τόνισε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση έχουν διακριτούς αλλά εξίσου σημαντικούς ρόλους στο δημοκρατικό πολίτευμα, υπογραμμίζοντας πως η πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να διεξάγεται πάντοτε με σεβασμό στους θεσμούς και στους πολίτες.
Έκκληση για ενότητα απέναντι στην τοξικότητα
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο κλίμα έντονης πολιτικής πόλωσης που όπως είπε, κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα. Η πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ροδόπης εξέφρασε την ανησυχία της για την αυξανόμενη τοξικότητα στον δημόσιο διάλογο, υποστηρίζοντας ότι ο διχασμός δεν ωφέλησε ποτέ τη χώρα. Αντίθετα, κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις αλλά και τους πολίτες να επιδείξουν ενότητα, υπευθυνότητα και ψυχραιμία, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα κατάφερε να προοδεύσει μόνο στις περιόδους όπου επικρατούσε συνεννόηση και κοινή προσπάθεια.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι πολιτικές διαφωνίες είναι θεμιτές και επιθυμητές, αρκεί να εκφράζονται μέσα στα όρια που θέτει η δημοκρατία και χωρίς να περιορίζουν την ελευθερία ή το δικαίωμα στη ζωή οποιουδήποτε πολίτη.
Προβληματισμός για το πολιτικό κλίμα ενόψει εκλογών
Κλείνοντας την τοποθέτηση της, η πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ροδόπης εξέφρασε την ανησυχία της για την ένταση που ήδη καταγράφεται στο πολιτικό σκηνικό ενόψει της προεκλογικής περιόδου. Όπως σημείωσε, το επίπεδο της αντιπαράθεσης έχει ανέβει επικίνδυνα και υπάρχει ο φόβος ότι η πόλωση θα ενταχθεί ακόμη περισσότερο όσο πλησιάζουν οι εκλογές.
Η ίδια εξέφρασε την ελπίδα ό,τι, μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, θα επικρατήσουν πιο ήπιοι τόνοι και θα αποκατασταθεί ένα κλίμα ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου, τονίζοντας ότι η χώρα έχει ανάγκη από συνεννόηση και όχι από περαιτέρω όξυνση.
«Ενότητα και ουσιαστικός πολιτικός διάλογος», ήταν το μήνυμα με το οποίο επέλεξε να ολοκληρώσει την παρέμβασή της, υπογραμμίζοντας πως μόνο μέσα από τον σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς και την απόρριψη κάθε μορφής βίας μπορεί να διασφαλιστεί η ομαλή πορεία της χώρας.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
