Μεγαλο Βραβειο Γραμματων στον Μοσχο Μορφακιδη-Φυλακτο
Με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων τιμήθηκε ο Θρακιώτης νεοελληνιστής (με καταγωγή από τη Συκορράχη Έβρου), κ. Μόσχος Μορφακίδης-Φυλακτός, Διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών του Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, κατά την τελετή απονομής των Κρατικών Βραβείων Γραμμάτων, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Ιουνίου στο Αμφιθέατρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, παρουσία του Υφυπουργού Πολιτισμού Ασημάκη Φωτήλα.
Το βραβείο απονεμήθηκε από κοινού στους νεοελληνιστές Vincenzo Rotolo, Jacques Bouchard, Roderick Beaton και Μόσχο Μορφακίδη-Φυλακτό, ως αναγνώριση της σημαντικής συμβολής τους στη διεθνή προβολή της νεοελληνικής λογοτεχνίας μέσω μεταφράσεων και της πολυετούς προσφοράς τους στις νεοελληνικές σπουδές.
Το βραβείο στον Μόσχο Μορφακίδη-Φυλακτό παρέδωσε ο συγγραφέας και ποιητής Παντελής Μπουκάλας, ο οποίος είχε τιμηθεί με την ίδια διάκριση το 2024.
Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο διακεκριμένος πανεπιστημιακός εξέφρασε τη συγκίνησή του, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα είχα αυτό το βραβείο στα χέρια μου». Όπως ανέφερε, θεωρούσε πάντοτε ότι τέτοιες διακρίσεις ανήκουν κυρίως στους δημιουργούς και τους συγγραφείς, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της αναγνώρισης του έργου των νεοελληνιστών, οι οποίοι υπηρετούν διαχρονικά τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και γραμματείας στο εξωτερικό.
«Είναι τόσοι οι αγωνιστές που έχουν ένα λαμπρό έργο, που το να βρίσκεσαι σε αυτόν τον κατάλογο αποτελεί μεγάλη τιμή», ανέφερε, ευχαριστώντας όσους συνέβαλαν στη μακρόχρονη πορεία του στις νεοελληνικές σπουδές.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
