Νεος ενδιαμεσος φορεας αναπτυξης στην ΑΜΘ και επενδυσεις 10 εκατ. ευρω στις λιμνοθαλασσες

Ο πρόεδρος του ΕΦΑΜΘ Αντώνης Φραντζής μιλά για τον νέο αναπτυξιακό μηχανισμό της Περιφέρειας, τα επενδυτικά εργαλεία και τις παρεμβάσεις σε αλιεία και υδάτινους πόρους

Τη σημασία της δημιουργίας του νεοσύστατου Ενδιάμεσου Φορέα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανέδειξε μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής, ο πρόεδρος του οργανισμού, κ. Αντώνης Φραντζής, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα κρίσιμο εργαλείο ανάπτυξης της περιοχής.

Όπως σημείωσε, «νιώθω ότι πρέπει οπωσδήποτε να ευχαριστήσω όλους τους προέδρους των Επιμελητηρίων και φυσικά τον Περιφερειάρχη για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου». Ο νέος φορέας, όπως είπε, φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως μηχανισμός ενίσχυσης της απορρόφησης προγραμμάτων, κυρίως του ΕΣΠΑ και άλλων επενδυτικών εργαλείων.

«Η αγορά διψά για επενδύσεις»

Ο κ. Φραντζής υπογράμμισε ότι βασικός στόχος είναι η καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτήσεων, σημειώνοντας πως «η αγορά διψά για επενδύσεις» και πως ο νέος οργανισμός θα λειτουργεί ως ενδιάμεσος κρίκος πληροφόρησης και υποστήριξης επιχειρήσεων.

Ο φορέας, όπως ανέφερε, είναι μη κερδοσκοπικός και διαθέτει στελεχιακό δυναμικό άνω των 35 ατόμων, ενώ η δομή του παραμένει σε μεγάλο βαθμό ως έχει. «Η αρχή θα είναι δύσκολη γιατί πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε αξιόπιστοι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μετοχική σύνθεση και νέες ισορροπίες

Αναφερόμενος στη νέα δομή, ο πρόεδρος του ΕΦΑΜΘ σημείωσε ότι «το 60% της σύνθεσης του μετοχικού κεφαλαίου το έχουν πλέον τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας και το 40% η Περιφέρεια», εκτιμώντας ότι η νέα ισορροπία θα διασφαλίσει καλύτερη συνεργασία και αποφυγή παθογενειών του παρελθόντος.

Παράλληλα, επισήμανε ότι ο φορέας μπορεί να εξελιχθεί σε πολυδιάστατο εργαλείο, το οποίο στο μέλλον θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ακόμη και για τη διαχείριση κρίσεων ή ενεργειακών παρεμβάσεων, όπως είχε συμβεί και την περίοδο της πανδημίας. «Αυτός ο φορέας μπορεί να είναι πολυδιάστατος», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η ευθύνη της επιτυχίας του είναι μεγάλη και για την Περιφερειακή Αρχή.

Χρονοδιάγραμμα λειτουργίας

Σχετικά με την έναρξη λειτουργίας, ο κ. Φραντζής εκτίμησε ότι απαιτούνται ακόμη διοικητικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως μεταβιβάσεις και προσαρμογές στο νέο καταστατικό. «Πιστεύω μέχρι τον Αύγουστο θα είμαστε έτοιμοι», σημείωσε, διευκρινίζοντας πάντως ότι η λειτουργία του φορέα δεν θα διαταραχθεί κατά τη μεταβατική περίοδο.

Επενδύσεις στις λιμνοθάλασσες και την αλιεία

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Φραντζής υπό την άλλη του ιδιότητα, αυτή του ειδικού συμβούλου για θέματα αλιείας στην Περιφέρεια ΑΜΘ, στις παρεμβάσεις για την ανάπτυξη των λιμνοθαλασσών και των υδατοκαλλιεργειών, αποκαλύπτοντας ότι έχουν ήδη κατατεθεί τρεις προτάσεις για τις Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης, Ξάνθης και Καβάλας.

«Πλέον έχουμε καταθέσει και τις τρεις προτάσεις μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το συνολικό ύψος των επενδύσεων φτάνει τα 10 έως 10,5 εκατομμύρια ευρώ, με πλήρη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Παράλληλα, γνωστοποίησε την υλοποίηση μελέτης για τη χρήση υδάτων στον ποταμό Κομψάτο, η οποία θα καθορίσει τις μελλοντικές χρήσεις γης και νερού στην περιοχή.

Υδάτινοι πόροι και αναπτυξιακός σχεδιασμός

Ο κ. Φραντζής στάθηκε στη σημασία της ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων, επισημαίνοντας ότι «είναι τεράστιο το πρόβλημα και δεν υπάρχει κανένας αρμόδιος ουσιαστικά να ξέρουμε σε ποιον ανήκει».

Όπως εξήγησε, η ολοκλήρωση των σχετικών μελετών θα επιτρέψει καλύτερο σχεδιασμό για την αξιοποίηση των υδάτων, αλλά και για μελλοντικές επενδύσεις στην περιοχή της Βιστωνίδας και των παρακείμενων περιοχών.

Παρεμβάσεις στις υποδομές αλιείας

Τέλος, αναφέρθηκε σε έργα εκσυγχρονισμού των ιχθυοφραγμών και λιμενικών υποδομών, καθώς όπως είπε εκεί «η τελευταία επένδυση έχει να γίνει από το ‘70. Είναι όλα παμπάλαια και πρέπει να γίνουν καινούργια».

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι έχει εγκριθεί πρόγραμμα προώθησης αλιευτικών προϊόντων ύψους περίπου μισού εκατομμυρίου ευρώ για την περιφέρεια μας, το οποίο βρίσκεται στη φάση ανάδειξης αναδόχου.

Ο κ. Φραντζής εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των έργων και των επενδυτικών σχεδίων, εκτιμώντας ότι «όλα σιγά σιγά δένουν και πάμε προς έναν κοινό σκοπό να ωφεληθεί όλη η περιοχή».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.