Σωματειο Εργαζομενων Pharmathen: «Οχι στις εθελουσιες απολυσεις»

Απεργία ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι και εκφράζουν φόβους για περικοπή στις θέσεις εργασίας

Φόβους για μία «ιδιαίτερα δύσκολη» χρονιά εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων της Pharmathen, αναφερόμενο στις εξελίξεις στην εταιρεία.

Όπως επισημαίνει «ήδη, συνάδελφοι που εργάζονταν σε εργολαβικές εταιρείες σχετικά με την καθαριότητα και γραμματεία που συνεργάζονταν με την Pharmathen έχασαν τις δουλειές τους τις ημέρες των γιορτών».

Παράλληλα, κάνει γνωστό πως «οι πρώτοι συνάδελφοι/σες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έληγαν στις τέλος του χρόνου δεν ανανεώθηκαν από την εταιρεία για τη νέα χρονιά» ενώ αναφέρει επιπλέον πως «μπαίνουν στην διαδικασία της συρρίκνωσης ολόκληρων τμημάτων όπως της έρευνας κι ανάπτυξης (RND), των ενέσιμων προϊόντων (LAI)».

Όπως εξηγεί «η  συρρίκνωση επιβεβαιώθηκε από τις ανακοινώσεις του διευθύνοντος συμβούλου στις 20 Γενάρη εξαγγέλλοντας εθελούσιες αποχωρήσεις – απολύσεις, για τα τμήματα του RND (ερευνητικού) και τις διοικητικές υπηρεσίες του κτηρίου στο Μαρούσι. Οι εθελούσιες αφορούν 450 – 500 εργαζόμενους, το 25% δηλαδή περίπου του συνόλου του εργατικού δυναμικού». Σπεύδει δε να διευκρινίσει πως «μπορεί προς το παρόν να εξαιρούνται οι εργαζόμενοι του εργοστασίου της Παλλήνης και των Σαπών, των αποθηκών, οι εργαζόμενοι της CBL στην Πάτρα», ωστόσο εκτίμηση του Σωματείου Εργαζομένων είναι πως  «θα φτάσει αργά ή γρήγορα και στα υπόλοιπα τμήματα κι εγκαταστάσεις, γιατί οι αρχικές διαρροές έλεγαν για εθελούσια σε όλο τον όμιλο της PHARMATHEN και το ξεκίνησαν για αρχή στα συγκεκριμένα τμήματα, κάτω από την δραστηριότητα και τις κινητοποιήσεις του σωματείου».

Στην ίδια ανακοίνωση το Σωματείο Εργαζομένων μεταφέρει τη δέσμευση εκπροσώπων της Διοίκησης σε συνάντηση που είχαν με μέλη του ΔΣ του σωματείου και της Ομοσπονδίας εργαζομένων φαρμάκου ότι δεν θα γίνουν δεκτές όλες οι εθελούσιες, ωστόσο εκτιμά πως με αυτό τον τρόπο « “παίζουν” με την ψυχολογία και τα νεύρα των εργαζομένων που από την μία ζητούν αποχωρήσεις και από την άλλη δεν θα τις δεχθούν».

 «Δεν θα προχωρήσουν όπως μας είπαν σε καταγγελίες συμβάσεων, όχι γιατί έχουν ευαισθησίες λέμε εμείς, αλλά γιατί προφανώς η εταιρεία είναι ενταγμένη σε προγράμματα επιδοτήσεων, που απαγορεύουν τις απ’ ευθείας απολύσεις. Το αποτέλεσμα όμως είναι το ίδιο!» τονίζει το Σωματείο και συμπληρώνει επιπλέον πως «η δωροκάρτα των 100 ευρώ δεν δόθηκε φέτος τα Χριστούγεννα, όπως και οι δωροεπιταγές που δίνονταν για κάθε παιδί των εργαζομένων κάτω των 18 ετών, κάτι που δείχνει την κατεύθυνση που θ’ ακολουθήσει η Διοίκηση της εταιρείας χτυπώντας τις επιπλέον παροχές που προσέφερε η εταιρεία στους εργαζόμενους. Όλα αυτά την ώρα που δεν έχει ολοκληρωθεί η αναπροσαρμογή της παραγωγής της εταιρείας».

«Δεν θα ανεχτούμε να πηγαίνουμε κάθε μέρα στη δουλειά με το φόβο της απόλυσης και να τρομοκρατούμαστε με καθημερινή εργασιακή ανασφάλεια που καλλιεργούν. Η δουλειά μας δεν είναι αναλώσιμη και θα την υπερασπιστούμε μέχρι τέλους, δεν θα περιμένουμε να μας “πάρουν το κεφάλι” σαν τα πρόβατα στην σφαγή» προειδοποιεί το Σωματείο και κάνει γνωστό πως και σήμερα θα πραγματοποιηθούν 3ωρες στάσεις εργασίας στην λήξη των βαρδιών, ενώ ενημερώνει επίσης πως οργανώνεται 24ωρη απεργία στον όμιλο της PHARMATHEN την πρώτη εβδομάδα του Φλεβάρη.

Το Σωματείο Εργαζομένων διεκδικεί:

  • Καμιά απόλυση εργαζόμενων (συμβασιούχων κι επ’ αορίστου), μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας δεν φταίνε οι εργαζόμενοι, να πληρώσουν γι’ αυτήν οι ιδιοκτήτες της PHARMATHEN.
  • Όχι στις εθελούσιες απολύσεις, καλούμε τους συναδέλφους να μην υπογράψουν, να μείνουν στα πόστα τους και από κοινού με το σωματείο και όλους τους εργαζόμενους, να παλέψουμε για την κατοχύρωση των θέσεων εργασίας μας και την διεύρυνση των εργατικών δικαιωμάτων μας.
  • Υπογραφή Επιχειρησιακής Σύμβασης Εργασίας.
  • Καμία περικοπή στις επιπλέον παροχές των εργαζομένων (κάρτες σούπερ μάρκετ, λεωφορεία, έξοδα κίνησης, έξοδα διοδίων κ.α.)
  • Όχι στην ενοποίηση του διαλείμματος στις εγκαταστάσεις της PHARMATHEN στις Σάπες Ροδόπης, που θα το οδηγήσουν στο 30λεπτο και εκτός χρόνου εργασίας.
  • Επαναπρόσληψη των έξι απολυμένων συναδέλφων από τις απολύσεις που έγιναν την προηγούμενη χρονιά καθώς και όλων των συναδέλφων ορισμένου χρόνου ή εργολαβικών που απολύθηκαν μέσα στα Χριστούγεννα.
  • Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, οι ζωές μας δεν είναι κόστος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.