Αποχαιρετισμος στον Θαναση Μουσοπουλο
Θλίψη σκόρπισε σε όλη τη Θράκη, το άγγελμα του θανάτου του Θανάση Μουσόπουλου το βράδυ του Σαββάτου.
Επρόκειτο για μια πραγματική «μέλισσα» των γραμμάτων και του πολιτισμού της Θράκης. Νεαρός ακόμη, ως συνεργάτης των Θρακικών Χρονικών, άφησε ανεξίτηλο το έργο του στην καταγραφή της πολιτιστικής ιστορίας της Θράκης και των μεγάλων μορφών της όπως ο Στέφανος Ιωαννίδης και η Κατίνα Βέικου-Σεραμέτη, με τους οποίους συνδέθηκε προσωπικά. Ως συγγραφέας άφησε ανεξίτηλο στίγμα στα γράμματα της Θράκης. Ως φιλόλογος και φροντιστής, μεγάλωσε γενιές Ξανθιωτών και τους μετέδωσε την αγάπη για την Ιστορία και την Αρχαία Γραμματεία.
Αλλά κυρίως ως ακούραστος εργάτης μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του για την καταγραφή της τοπικής ιστορίας, την ενθάρρυνση των νεαρών λογοτεχνών να εκφράσουν την λογοτεχνική τους ανησυχία, μετέδωσε το πάθος για τα γράμματα και συνεργάστηκε με πλήθος φορέων και την αυτοδιοίκηση για την ενίσχυση και εδραίωση των πολιτιστικών θεσμών και κάθε κύτταρου πολιτιστικής δημιουργίας.
Ήταν πολυγραφότατος, ενώ αρθρογραφούσε τακτικά και επί σειρά ετών στα τοπικά ΜΜΕ και στη δική μας εφημερίδα, τον «Παρατηρητή της Θράκης», μετατρεπόμενος σε μέλος της οικογένειάς μας.
Στράτος Κοντός: «Ο Θανάσης Μουσόπουλος αγάπησε την Ξάνθη όσο λίγοι και την τίμησε με κάθε του λέξη και κάθε του πράξη»
Για την απώλεια του σπουδαίου πνευματικού ανθρώπου και δασκάλου, ο Δήμαρχος Ξάνθης, κ. Στράτος Κοντός, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την απώλεια του Θανάση Μουσόπουλου. Ο Δήμος μας είναι από σήμερα φτωχότερος.
Ο Θανάσης Μουσόπουλος δεν υπήρξε απλώς ένας πολυγραφότατος συγγραφέας, ποιητής και φιλόλογος. Υπήρξε ένας ακούραστος πνευματικός φάρος για τη Θράκη, ένας δάσκαλος που γαλούχησε γενιές Ξανθιωτών με τις αξίες της παιδείας, της δημοκρατίας και της αγάπης για τον τόπο.
Ως ενεργός πολίτης υπηρέτησε τα κοινά με ήθος, ανιδιοτέλεια και πάθος για την ανάδειξη της ιστορίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η προσφορά του στον πολιτισμό και τα δεκάδες βιβλία του, αποτελούν μια ανεκτίμητη εθνική και τοπική παρακαταθήκη που θα συντροφεύει τις επόμενες γενιές.
Ο Θανάσης Μουσόπουλος αγάπησε την Ξάνθη όσο λίγοι και την τίμησε με κάθε του λέξη και κάθε του πράξη.
Στην οικογένειά του, στους οικείους του και στους αμέτρητους μαθητές του, εκφράζω τα ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια.
Καλό ταξίδι, Δάσκαλε. Η Ξάνθη θα σε θυμάται πάντα με ευγνωμοσύνη».
Εταιρεία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης: «Η απώλειά του αφήνει κενό στον πνευματικό και πολιτιστικό χώρο της Ξάνθης, και όχι μόνο»
Ανακοίνωση εξέδωσε και η Εταιρεία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, της οποίας ο εκλιπών υπήρξε μέλος:
«Βαθιά θλίψη προκαλεί ο αιφνίδιος θάνατος του συγγραφέα και φιλολόγου Θανάση Μουσόπουλου. Η απώλειά του αφήνει κενό στον πνευματικό και πολιτιστικό χώρο της Ξάνθης, και όχι μόνο.
Ο Θανάσης Μουσόπουλος υπήρξε άνθρωπος των γραμμάτων, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, με μακρά και ουσιαστική παρουσία, πλούσιο συγγραφικό έργο και ενεργή συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής. Εξέδωσε πάνω από εξήντα βιβλία ποίησης, δοκιμίου και Ιστορίας – Πολιτισμού της Θράκης. Συνεργάστηκε επίσης στη συγγραφή πολλών τόμων.
Για το έργο του έχουν γραφεί κριτικές, έχουν οργανωθεί τιμητικές εκδηλώσεις και του έχουν απονεμηθεί τιμητικές διακρίσεις και βραβεία. Το 2013 ο Δήμος Ξάνθης του απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλης. Το 2022 τιμήθηκαν τα 50 χρόνια παρουσίας του στα Γράμματα και στον Πολιτισμό.
Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του».
ΦΕΞ, «Καλό σου ταξίδι δάσκαλε. Η μνήμη σου και η παρακαταθήκη σου θα μας συνοδεύουν»
Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης αποχαιρέτησε τον μεγάλο δάσκαλο, μέλος και παλαιότερο Πρόεδρό της ως εξής:
«Με βαθιά συγκίνηση, αποχαιρετά έναν μεγάλο δάσκαλο, έναν ποιητή, έναν συγγραφέα. Έναν άνθρωπο του πολιτισμού που δεν μετέδιδε απλώς γνώση αλλά καλλιεργούσε σκέψη, ήθος και ευαισθησία. Το έργο του, ο λόγος του, το παράδειγμά του, αφήνουν ανεξίτηλο αποτύπωμα σε μαθητές, αναγνώστες και συνοδοιπόρους του.
Η προσφορά του στη ΦΕΞ καθοριστική, πολύτιμη και πολυετής. Για 20 χρόνια ως μέλος, Γεν. Γραμματέας αλλά και Πρόεδρος του ΔΣ για 12 έτη, στήριξε και συνέβαλε έμπρακτα στην προώθηση του πολιτιστικού της έργου.
Η απουσία του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό. Το έργο του όμως παραμένει ζωντανό και θα συνεχίσει να εμπνέει, να διδάσκει και να φωτίζει.
Καλό σου ταξίδι δάσκαλε, Θανάση Μουσόπουλε.
Η μνήμη σου και η παρακαταθήκη σου θα μας συνοδεύουν».
Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης: «Η απώλειά του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό»
Επίσης το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στον αποχαιρετισμό του σημείωσε:
«Με λύπη πληροφορηθήκαμε, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Αθανασίου, την απώλεια ενός ανθρώπου που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στα πολιτιστικά πράγματα της πόλεώς μας.
Ο Θανάσης Μουσόπουλος υπήρξε επί σειρά ετών καθηγητής στο Εργαστήρι Αρχαίων Ελληνικών του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, μέλος του Συλλόγου Φίλων και εισηγητής σε πάρα πολλές εκδηλώσεις και εσπερίδες.
Το Ίδρυμα το 2024, αναγνωρίζοντας την πολυετή προσφορά του στον πολιτισμό, τον είχε βραβεύσει σε ειδική τελετή, παρουσία όλων των μελών του ΔΣ του Ιδρύματος. Η απώλεια του αφήνει ασφαλώς ένα δυσαναπλήρωτο κενό, αφού υπήρξε άνθρωπος των γραμμάτων, του πολιτισμού, ήταν συγγραφέας και ποιητής με πλούσιο συγγραφικό έργο και ενεργή συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα της Ξάνθης, αλλά και της Θράκης γενικότερα, μέχρι και της τελευταίας του αναπνοής.
Το ΔΣ, το προσωπικό και ο Σύλλογος Φίλων του ΙΘΤΠ αποχαιρετούν με σεβασμό τον Θανάση Μουσόπουλο και εύχονται ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του.
Στην οικογένειά του απευθύνουμε ειλικρινή συλλυπητήρια».
Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή: «Σήμερα η Ξάνθη και η Θράκη είναι φτωχότερες»
Τον Θανάση Μουσόπουλο αποχαιρέτισαν και άνθρωποι που συνδέθηκαν μαζί του φιλικά και συμμετείχαν μαζί του σε πλήθος εκδηλώσεων.
Μία από αυτούς η ομότιμη καθηγήτρια γλωσσολογίας του ΔΠΘ κ. Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, η οποία σε ανάρτησή της έγραψε:
«Βαριά η μέρα σήμερα για την Ξάνθη, τη Θράκη, την Ελλάδα! Χάσαμε τον Θανάση Μουσόπουλο. Χάσαμε έναν άνθρωπο που δεν υπήρξε απλώς σημαντικός για τον πολιτισμό αλλά τόσο μα τόσο ουσιαστικός. Ένας άνθρωπος που αφήνει ίχνη με το τεράστιο έργο του, φιλολογικό, ποιητικό, λογοτεχνικό, ιστορικό, εκπαιδευτικό, στην πόλη αλλά κυρίως στους ανθρώπους.
Για μένα, ο Θανάσης δεν ήταν μόνο ένας πνευματικός άνθρωπος. Ήταν φίλος. Συνεργάτης. Συνοδοιπόρος ζωής για σαράντα πέντε χρόνια. Μοιραστήκαμε ιδέες, αγωνίες, δημιουργία, σιωπές και χαρές. Και πάνω απ’ όλα, μοιραστήκαμε μια βαθιά πίστη στον άνθρωπο και στον πολιτισμό.
Ο Θανάσης πίστευε ότι ο λόγος έχει ευθύνη. Ότι η τέχνη δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη. Και το απέδειξε με τη στάση ζωής του: με σεμνότητα, συνέπεια και γενναιοδωρία ψυχής.
Σήμερα η Ξάνθη και η Θράκη είναι φτωχότερες, εμείς όμως είμαστε πλουσιότεροι, γιατί τον γνωρίσαμε, γιατί περπατήσαμε δίπλα του, γιατί κάτι από το φως του μένει μέσα μας.
Θανάση, φίλε μου, σε ευχαριστούμε για όλα!»
Πασχάλης Κατσίκας: «Στεκόταν στο πλευρό κάθε νέου δημιουργού»
Θανάσης Μουσόπουλος
Συγγραφέας, ιστορικός, φιλόλογος, δάσκαλος. Μα πάνω απ’ όλα ένας σπουδαίος άνθρωπος με μεγάλη αγάπη για τον τόπο του, τις τέχνες, τον πολιτισμό, τα γράμματα, που στεκόταν στο πλευρό κάθε νέου δημιουργού.
Τι να πω για τον αγαπημένο μου Θανάση; Στάθηκε δίπλα μου από την πρώτη στιγμή, από το πρώτο μου βιβλίο, αλλά και σε κάθε επόμενο, σε όλες τις παρουσιάσεις που κάναμε στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή. Με στήριξε με άρθρα του στον τοπικό τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό. Το ίδιο έκανε για κάθε ομότεχνο, απλά, χαμηλόφωνα, με ανιδιοτέλεια.
Δεν ήταν απλώς ένας εκπαιδευτικός. Ήταν η «ψυχή» της πνευματικής ζωής της Ξάνθης για δεκαετίες. Πολυσχιδής και ακούραστος, αφιέρωσε τη ζωή του στην ανάδειξη της ιστορίας και της λογοτεχνίας της Θράκης. Με πλούσιο συγγραφικό έργο, μελέτες, ποιητικές συλλογές και αμέτρητες ομιλίες, υπήρξε θεματοφύλακας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του.
Θα τα ξαναπούμε φίλε και θα είμαστε έγχρωμοι.
ΑΔΑΕΙΣ
Η ευτυχία ζει φευγαλέα στα χρώματα
Εντέλει, μού ‘λεγε
όλα απ’ το μαύρο αφομοιώνονται
Μάνα. Πατέρα. Παππού.
Είμαστε έγχρωμοι κι εδώ
Στόμα δεν έχω ωστόσο να φωνάξω
Εκείνη, για λίγο ακόμη
θα μείνει αδαής»
Άγγελος Συρίγος: «Υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που συνυφαίνονται με μία πόλη»
Τέλος ο πανεπιστημιακός και βουλευτής κ. Άγγελος Συρίγος έγραψε για τον εκλιπόντα:
«Υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που συνυφαίνονται με μία πόλη. Συνυφαίνονται διότι αναπτύσσονται, εξελίσσονται μαζί με την πόλη και η παρουσία τους σημαδεύει την τοπική κοινωνία. Τέτοιος πρωτοποριακός άνθρωπος για την Ξάνθη ήταν ο Θανάσης Μουσόπουλος.
Πριν από 31 χρόνια μού άνοιξε, μαζί με τη Δήμητρα Κατάκη, την πόρτα του σπιτιού τους, όταν υπηρετούσα τη στρατιωτική μου θητεία. Εκεί γνώρισα έναν άνθρωπο με μεγάλο πνευματικό ανάστημα, πάντα ενεργό πολίτη με διαρκή διάθεση προσφοράς, που τίμησε την πόλη του.
Ο αιφνίδιος θάνατός του άφησε την Ξάνθη πνευματικά φτωχότερη.
Στη Δήμητρα και στα παιδιά του, Μαρία και Χρήστο, εύχομαι κουράγιο».
―Δήμητρα, Μαρία, Χρήστο, Δήμητρα, ΘΕΡΜΑ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ!
―Θανάση, ΚΑΛΟΝ ΟΥΡΑΝΟ! Η Θράκη και όλοι κι εμείς ΕΥΓΝΩΜΟΝΕΣ!
Ο τελευταίος αποχαιρετισμός
Η εξόδιος ακολουθία του Φιλόλογου, Συγγραφέα και Ποιητή Θανάση Μουσόπουλου θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη 20 Ιανουαρίου και ώρα 14.00 στον Ιερό ναό Της Του Θεού Σοφίας Ξάνθης. Η οικογένεια του εκλιπόντος επιθυμεί, αντί στεφάνων, να γίνουν δωρεές στο Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης καθώς και στον Σύλλογο Καρκινοπαθών και Φίλων Ν. Ξάνθης.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
