Ο Νικος Μαθιουδακης εκλεχθηκε Ερευνητης Γ´ στο Κεντρον Ερευνης Επιστημονικων Ορων και Νεολογισμων της Ακαδημιας Αθηνων
Λίγο μετά τον εορτασμό των Φώτων, και συγκεκριμένα την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου, ένα ιδιαίτερα ευχάριστο και «φωτεινό» νέο ήρθε να προστεθεί στην ακαδημαϊκή επικαιρότητα. Ο Νίκος Μαθιουδάκης, ο «Κρητικός Κομοτηναίος», όπως εύστοχα τον αποκαλεί η ομάδα του «Παρατηρητή», δέχθηκε μια σημαντική τιμητική διάκριση, καθώς εκλέχθηκε «ομόφωνα και ευχαρίστως» στη θέση του Ερευνητή Γ΄ στο Κέντρον Ερεύνης Επιστημονικών Όρων και Νεολογισμών της Ακαδημίας Αθηνών.
Η είδηση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία και για την Κομοτηνή, με την οποία ο Νίκος Μαθιουδάκης διατηρεί στενούς και πολυετείς δεσμούς. Στην πόλη αυτή πραγματοποίησε το σύνολο των πανεπιστημιακών του σπουδών –σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο. Η ακαδημαϊκή του πορεία, που ξεκίνησε στη Θράκη, συνεχίζεται πλέον σε έναν θεσμό κύρους και μακράς παράδοσης, στο πλαίσιο ενός από τα κορυφαία πνευματικά ιδρύματα της χώρας.
Αξίζει στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι το Κέντρον Ερεύνης Επιστημονικών Όρων και Νεολογισμών ιδρύθηκε το 1966 και έκτοτε επιτελεί ένα πολυσχιδές και ιδιαίτερα απαιτητικό έργο. Κεντρικός σκοπός του είναι ο γλωσσικός έλεγχος και η συστηματική καταγραφή των νεολογισμών της νεοελληνικής κοινής, η διατύπωση προτάσεων για την αντικατάσταση ξενόγλωσσων νεολογισμών με αντίστοιχους ελληνικούς –όπου αυτό κρίνεται εφικτό και αναγκαίο, πριν η χρήση τους παγιωθεί–, καθώς και η διαρκής μέριμνα για την ορθή και λειτουργική χρήση της ελληνικής γλώσσας. Παράλληλα, το Κέντρο συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση και απόδοση στην ελληνική γλώσσα της επιστημονικής ορολογίας νέων ή ταχέως εξελισσόμενων επιστημονικών κλάδων, σε συνάρτηση με τα σύγχρονα δεδομένα των επιστημών.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η εκλογή του Νίκου Μαθιουδάκη στη συγκεκριμένη θέση χαρακτηρίζεται όχι απλώς εύστοχη, αλλά απολύτως φυσική. Ο ίδιος είναι υφογλωσσολόγος με πλούσιο ερευνητικό έργο, συμμετέχει συστηματικά σε επιστημονικά συνέδρια λογοτεχνικού και γλωσσολογικού ενδιαφέροντος και έχει συμβάλει ενεργά στον επιστημονικό διάλογο γύρω από ζητήματα γλώσσας, ύφους και λόγου. Επιπλέον, είναι μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, ενώ στο παρελθόν έχει συνεργαστεί, ως διδάσκων, τόσο με το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας όσο και με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, αφήνοντας το αποτύπωμά του στη διδασκαλία και την έρευνα.
Το ευχάριστο αυτό νέο γνωστοποίησε ο ίδιος ο κ. Μαθιουδάκης, μέσα από ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, στην οποία ανέφερε:
«ΣΤΗΝ “ΙΘΑΚΗ” ΜΟΥ (ακολουθώντας τον Καβάφη). Μετά από ποικίλες και διαφορετικές διαδρομές, επηρεασμένος από τον καζαντζακικό Δυσσέα με στόχο την καβαφική Ιθάκη… σήμερα εκλέχθηκα στη θέση Ερευνητή Γ´ στο Κέντρον Ερεύνης Επιστημονικών Όρων και Νεολογισμών της Ακαδημίας Αθηνών.
Μεγάλη συγκίνηση, μεγάλη χαρά και τιμή, με την υπόσχεση να μελετώ την επιστήμη της γλωσσολογίας, που τόσο πολύ αγάπησα ήδη από τις προπτυχιακές μου σπουδές.
Ευχαριστώ θερμά τα μέλη της εισηγητικής επιτροπής (Α. Χριστοφίδου, Ι. Μανωλέσσου, Α. Ευθυμίου) και τους/τις εκλέκτορες (Χ. Χαραλαμπάκη, Α. Ρεγκάκο, Α. Χριστοφίδου, Χ. Παπαναγιώτου, Α. Ευθυμίου, Π. Κυριακοπούλου, Α.-Β. Πανταζάρα) για τη θετική τους ψήφο να με κρίνουν και να με προτείνουν “ομόφωνα και ευχαρίστως” για θέση του ερευνητή σε ένα από τα κορυφαία ιδρύματα της χώρας. [Σήμερα είναι μια πολύ φωτεινή μέρα, του Αγιαννιού]».
Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, «Είμαι πολύ χαρούμενη, υπερήφανη και συγκινημένη που αξιώθηκα να παρακολουθήσω τον αγώνα του από την ηλικία των 18 χρόνων μέχρι και σήμερα»
Η είδηση της εκλογής του Νίκου Μαθιουδάκη έγινε δεκτή με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση από τον στενό και ευρύτερο κύκλο του. Οικείοι, συνάδελφοι από τον ακαδημαϊκό χώρο, αλλά και συνοδοιπόροι στον χώρο της Γλωσσολογίας έσπευσαν να του απευθύνουν συγχαρητήρια, αναγνωρίζοντας όχι μόνο τη συγκεκριμένη διάκριση, αλλά και τη συνεπή, πολυετή και ουσιαστική επιστημονική του πορεία. Μεταξύ άλλων, η Ομότιμη Καθηγήτρια του ΔΠΘ, κ. Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, η οποία παρακολουθεί από τα φοιτητικά χρόνια τον κ. Μαθιουδάκη, ιδιαίτερα συγκινημένη, σχολίασε:
«Θερμά συγχαρητήρια στον γλωσσολόγο, διδάκτορα του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ, Νίκο Μαθιουδάκη, που σήμερα κατέκτησε μια ακόμη επιστημονική κορυφή με την παμψηφεί εκλογή του ως Ερευνητής Γ΄ στην Ακαδημία Αθηνών, μία θέση υψηλού κύρους και εξαιρετικών απαιτήσεων.
Είμαι πολύ χαρούμενη, υπερήφανη και συγκινημένη που αξιώθηκα να παρακολουθήσω τον αγώνα του από την ηλικία των 18 χρόνων μέχρι και σήμερα και του εύχομαι κάθε επιτυχία και την εκπλήρωση όλων των ευγενών στόχων του».
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
