Ερωτηματα για τις χριστουγεννιατικες εκδηλωσεις του Δημου Κομοτηνης απο τον Π. Καρακολιδη
Αντιπαράθεση για το κόστος, αλλά και την ανταποδοτικότητα των Χριστουγεννιάτικων δράσεων και του Πάρκου του Δήμου Κομοτηνής έφερε σχετική ερώτηση του επικεφαλής της παράταξης του Σπάρτακου κ. Παναγιώτη Καρακολίδη κατά την συνεδρίαση απολογισμού του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής.
Ο κ. Καρακολίδης αναφέρθηκε σε πρόσφατα δημοσιεύματα για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Κομοτηνής για τις απευθείας αναθέσεις που αυτές αφορούν, που έκαναν την παράταξη να αναζητήσει στοιχεία, διαπιστώνοντας πως οι εν λόγω εκδηλώσεις και ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος της πόλης στοίχισε περί τις 140.000 ευρώ, με το θεματικό πάρκο και τη μεταφορά/ λειτουργία του να κοστίζουν από 37.200 ευρώ το καθένα από δύο εταιρείες που έχουν ακριβώς τα ίδια πρόσωπα στο Δ.Σ και την ίδια έδρα, ενώ ο στολισμός της Κομοτηνής και των οικισμών ανατέθηκε σε συγκεκριμένο ανάδοχο αντί 37.000 ευρώ και 16.000 ευρώ αντίστοιχα.
Ο κ. Καρακολίδης μίλησε για προκλητική σπατάλη σε μια εποχή που έχει ψηφιστεί αύξηση 16% στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΚ και δεν γίνονται συντηρήσεις στα σχολεία της πόλης, όταν αντίστοιχες εκδηλώσεις κόστιζαν πολύ λιγότερο τα προηγούμενα χρόνια.
Αφού αναρωτήθηκε αν ο στολισμός των Χριστουγέννων γίνεται για να αποκτήσει εορταστικό χρώμα η πόλη ή για να μοιραστούν μεγάλα ποσά των φορολογουμένων σε «φίλους και κολλητούς», κατηγόρησε τη διοίκηση ότι παραβιάζει τον νόμο περί απ’ ευθείας αναθέσεων που απαγορεύει να γίνεται απ’ ευθείας ανάθεση σε δύο εταιρείες που ελέγχονται από τα ίδια πρόσωπα μέσα σε λιγότερο από 12 μήνες, αν έχει εξαντληθεί το ποσό.
Θα ήταν καλύτερο, τόνισε, να διεξάγεται διαγωνισμός ώστε να μειώνονται τα κόστη, και ζήτησε να μάθει αν έχει μετρηθεί η ανταποδοτικότητα στην τουριστική αγορά και την εστίαση της Κομοτηνής των προηγούμενων χριστουγενιάτικων εκδηλώσεων, για να συνεχιστούν και φέτος.
Η απάντηση του Δημάρχου
Απαντώντας ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Γκαράνης κατηγόρησε τον κ. Καρακολίδη για προσπάθεια να ρίξει σκιές στη διοίκηση, επισημαίνοντας πως οι διαδικασίες είναι νόμιμες και ακέραιες, ενώ γίνονται πολλοί έλεγχοι στο Δήμο, τους οποίους μπορεί να ελέγξει ο καθένας.
Όσο αφορά την επίμαχη εταιρεία για το Χριστουγεννιάτικο Πάρκο, τόνισε πως είναι η μοναδική στην Ελλάδα που μπορεί να στήσει θεματικό πάρκο, το οποίο, σημείωσε, το πλήρωσε με απευθείας ανάθεση ο προηγούμενος δήμος περί τις 320 χιλιάδες.
Την ίδια στιγμή οι υπόλοιποι Δήμοι, τόσο οι γειτονικοί μας όσο και σε όλη τη χώρα, κάνουν πολύ μεγαλύτερα έξοδα για τα Χριστούγεννα.
Βέβαια η όλη προσπάθεια, τόνισε, γίνεται για τα παιδιά που έρχονται στις εκδηλώσεις και χαίρονται, σημειώνοντας πως η χαρά και η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα που δίνει το Πάρκο αλλά και οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις έχουν προστιθέμενη αξία, για αυτό και θα συνεχίσουν να ανάβουν τα φώτα των Χριστουγέννων, παρά τη δύσκολη συγκυρία, κρατώντας σε υψηλό επίπεδο τις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων. Σημείωσε δε πως το όριο, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Καρακολίδης, δεν αφορά τις προμήθειες.
Απαντώντας ο κ. Καρακολίδης στάθηκε σκωπτικά στην τοποθέτηση του Δημάρχου, σημειώνοντας πως ο Δήμος θυμίζει φτωχό συγγενή, που ξοδεύει για να φανεί σε σχέση με τους γύρω του.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
