Υπερψηφιστηκε ο προυπολογισμος του 2026

Σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση

Ψηφίστηκε με 159 «ΝΑΙ» έναντι 136 «ΟΧΙ», από την Ολομέλεια της Βουλής, ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2026, μετά από ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Ειδικότερα σε σύνολο 295 ψηφισάντων βουλευτών, το νέο προϋπολογισμό υπερψήφισαν οι 156 βουλευτές της ΝΔ και οι τρεις ανεξάρτητοι, βουλευτές, Χρήστος Κατσιβαρδάς, Κωνσταντίνος Φλώρος και Γιώργος Ασπιώτης ενώ τον καταψήφισαν όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

Με ευρεία πλειοψηφία υπερψηφίστηκαν οι αμυντικές δαπάνες και τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

«Ναι» στη διάταξη για τις αμυντικές δαπάνες ψήφισαν 216 βουλευτές, και «ΟΧΙ» 75 και ένας βουλευτής δήλωσε «παρών».

«Ναι» στη διάταξη για τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας ψήφισαν 236, «ΟΧΙ» ψήφισαν «58» και ένας δήλωσε «παρών».

Κ. Μητσοτάκης: «Η ΝΔ έχει σχέδιο για την Ελλάδα του 2030»

Κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις υπέρ των πολιτών αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ, μίλησε για την ταχύτερη μείωση του χρέους μεταξύ όλων των χωρών του ΟΟΣΑ και είπε ότι θα πέσει το 2029 κάτω από το 120% ενώ επισήμανε και τη μείωση της ανεργίας αλλά και το γεγονός ότι ο πληθωρισμός υπολογίζεται στο 2,2% και έτσι οι αυξήσεις θα υπερκαλύπτουν τις όποιες απώλειες.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι ο ρυθμός επενδύσεων θα είναι μεγαλύτερος και πως η πλήρης απορρόφηση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης θα δώσει στην ελληνική οικονομία πρόσθετη αναπτυξιακή δυναμική.

«Όλα αυτά χωρίς κίνδυνο για την δημοσιονομική ισορροπία. Με έσοδα και δαπάνες να αυξάνονται και τα φορολογικά βάρη να μειώνονται. Ιδίως για τη μεσαία τάξη, τους νέους και τις οικογένειες. Με αυξήσεις αποδοχών που υπερβαίνουν τον πληθωρισμό», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η ΝΔ έχει σχέδιο για την Ελλάδα του 2030 με ανάπτυξη στην οικονομία και πρόσθεσε: «Το σήμερα μιας γενιάς δεν μπορεί να πριονίζει το αύριο της επόμενης. Δεν θα επιτρέψω να ξαναζήσει η τόπος περιπέτειες σαν αυτές προ δεκαετίας».

Ο πρωθυπουργός κλείνοντας την ομιλία του είπε ότι η χώρα μας σήμερα διαθέτει πολιτική σταθερότητα που προέκυψε από την κατηγορηματική ετυμηγορία του ελληνικού λαού και αναφέρθηκε στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση κάνοντας λόγο για «φλερτ με μια Ιθάκη σε εξώστες» μέχρι «τις αγωνίες διαφόρων πολιτικών του καναπέ μήπως η παράταξη χάσει τάχα την ταυτότητα της». Όλα αυτά είπε αποδεικνύονται τελείως αντιπαραγωγικά σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει καλά σχεδιασμένο τρόπο δράσης.

Ν. Ανδρουλάκης: «Αυτά που παρουσιάζετε ως επιτυχίες δεν αντιστοιχούν σε πραγματική ευημερία»

Αυστηρή κριτική και έντονες επικρίσεις για το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, με αιχμή την οικονομία, άσκησε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Αυτά που παρουσιάζετε ως επιτυχίες δεν αντιστοιχούν σε πραγματική ευημερία για πλατιά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Και αυτό είναι βίωμα για τους πολίτες: Δεν αντέχουν άλλο τη στασιμότητα, τις καθηλωμένες προοπτικές της ζωής τους, τη γενικευμένη απαισιοδοξία και ανασφάλεια», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Όπως είπε, «ύστερα από δεκαπέντε χρόνια αλλεπάλληλων κρίσεων, ο ελληνικός λαός είχε κάθε λόγο να περιμένει μια πραγματική σύγκλιση του βιοτικού του επιπέδου και της καθημερινής του ζωής με την υπόλοιπη Ευρώπη». Η κυβέρνηση όμως, του προσφέρει «στασιμότητα»

«Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη ούτε από Μεσσίες ούτε από αυτούς που σκύβουν το κεφάλι κάνοντας συμβιβασμούς με την ολιγαρχία. Η Ελλάδα θέλει πολιτικούς χωρίς εξαρτήσεις, με σχέδιο, πρόγραμμα και όραμα που θα την ξανακάνει ισχυρή, δίκαιη και προοδευτική», υπογράμμισε κλείνοντας την ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σ. Φάμελλος: «Φέρατε ένα προϋπολογισμό μνημονιακό χωρίς μνημόνια»

Σκληρή και εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, εξαπέλυσε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος υπογραμμίζοντας ότι «η χώρα έχει ανάγκη από αλλαγή κυβέρνησης».

Για τον Προϋπολογισμό είπε πως «φέρατε ένα προϋπολογισμό ίδιο και χειρότερο από τα προηγούμενα χρόνια. Μνημονιακό χωρίς μνημόνια. Που οδηγεί σε μεγαλύτερη φτωχοποίηση. Σε δημογραφική κατάρρευση και ερήμωση της περιφέρειας. Σε διάλυση της αγροτικής παραγωγής. Σε μεγαλύτερη φορολεηλασία αλλά και αισχροκέρδεια και κάνει τους ισχυρούς φίλους της κυβέρνησης και της γαλάζιες ακρίδες να γίνουν ακόμα πλουσιότεροι».

Κλείνοντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την αλλαγή κυβέρνησης και επανέλαβε την πρόταση του για τη συνεργασία και την ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων.

«Η χώρα μας έχει ανάγκη την αλλαγή κυβέρνησης. Δεν είναι θέμα μικροκομματικών υπολογισμών, σκοπιμοτήτων και συμφερόντων. Είναι θέμα κοινωνικού συμφέροντος. Είναι θέμα εθνικής ανάγκης. Για τον λόγο αυτό το αίτημα των εκλογών αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη αξία και αναγκαιότητα. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι ο κατακερματισμός του προοδευτικού χώρου, ούτε η επιβίωση μικρών πολιτικών νησίδων. Χρειάζεται ενότητα, συνεργασία, όραμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δ. Κουτσούμπας: «Είναι η ώρα οι αγώνες να δυναμώσουν κι άλλο»

«Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φοιτητές που βρίσκονται σήμερα στους δρόμους με απεργίες, στάσεις εργασίας, συλλαλητήρια και καταρρίπτουν το κυβερνητικό αφήγημα περί “κοινωνικά δίκαιου” προϋπολογισμού. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους βιοπαλαιστές αγρότες στα μπλόκα, οι οποίοι με τον συγκλονιστικό μεγαλειώδη αγώνα τους και έχοντας τη στήριξη όλου του λαού σας στρίμωξαν για τα καλά και σας ανάγκασαν τουλάχιστον να αναγνωρίσετε τα δίκαια αιτήματά τους. Δώστε συγκεκριμένες λύσεις τώρα που θα εξασφαλίζουν την επιβίωσή τους» είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία στη Βουλή επί του κρατικού προϋπολογισμού.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «δεν μπορεί να γίνει σοβαρή συζήτηση για τον προϋπολογισμό αν δεν ληφθούν υπόψη τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η ΕΕ στο σύνολό της και ποιες είναι οι κατευθύνσεις της για τα επόμενα χρόνια» και υπογράμμισε ότι «αυτό που καθορίζει τα πάντα στην σάπια ΕΕ των μονοπωλίων είναι η πολεμική της προετοιμασία μέσα σε συνθήκες που χάνει συνεχώς έδαφος και βρίσκεται πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα σε όλους τους κρίσιμους τομείς και θέλει με κάθε τρόπο να ανακτήσει αυτό το έδαφος».

Τόνισε πως «είναι η ώρα οι αγώνες να δυναμώσουν κι άλλο, να συνενωθούν, να διαμορφώσουν ένα λαϊκό ποτάμι που θα αναζητήσει τη διέξοδο σε έναν άλλον δρόμο ανάπτυξης για τη χώρα που δεν θα αποσκοπεί για τα κέρδη των λίγων, με κοινωνικοποίηση μέσων παραγωγής, γης, σε μια εξουσία και διακυβέρνηση πραγματικά εργατική-λαϊκή, για να κερδίσει ο λαός το παραμικρό πρέπει να χάσει το κεφάλαιο και αυτήν την αλήθεια σήμερα την λέει μόνο το ΚΚΕ».

«Το 2026 θα είναι η χρονιά που ο λαός θα σας στριμώξει ακόμα περισσότερο μέχρι να γίνετε οριστικά παρελθόν», υπογράμμισε, καταλήγοντας στην ομιλία του, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Α. Χαρίτσης: «Ο πρώτος πολεμικός προϋπολογισμός»

Για τον «πρώτο πολεμικό προϋπολογισμό» και τον «τελευταίο με τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

Προτού αναφερθεί στα οικονομικά στοιχεία, ο Αλ. Χαρίτσης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι επιχειρεί «πλιάτσικο των θεσμών», «μια πρωτοφανή καταβαράθρωση των θεσμών, μια πρωτοφανή απώλεια κύρους και αξιοπιστίας που οδηγεί τους πολίτες σε μια τρομακτική απώλεια εμπιστοσύνης», λόγω των συνεχών σκανδάλων και των προσπαθειών συγκάλυψής τους. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την πρωτοφανή διάρρηξη της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι σε θεσμούς, τη Δικαιοσύνη, τη Βουλή», είπε χαρακτηριστικά.

Κ. Βελόπουλος: «Φτιάξατε προϋπολογισμούς από το 2019 για να εξυπηρετείτε τις γαλάζιες ακρίδες»

Πυρά κατά της κυβέρνησης για την πολιτική της εκτόξευσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Όσον αφορά στον προϋπολογισμό του 2026, ισχυρίστηκε: «Φτιάξατε προϋπολογισμούς από το 2019 για να εξυπηρετείτε τις γαλάζιες ακρίδες. Προϋπολογισμούς φτιαγμένους στα μέτρα του Φραπέ-Τζιτζή, του Χασάπη, του Μαγειρία και της κάθε Πόπης. Καταργήσατε όλες τις φοροαπαλλαγές και αφήνετε την φοροαπαλλαγή για την χρηματοδότηση βουλευτών, ευρωβουλευτών από ιδιώτες. Σοβαρά τώρα; Είναι αυτό διάφανο;», αναρωτήθηκε.

Σχολιάζοντας την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, υποστήριξε: «Καταστρέψατε την οικονομία. Όλες οι κυβερνήσεις ακολουθούσατε λάθος κατεύθυνση με το μονοπώλιο του τουρισμού. Κι όμως δεν ζούμε μόνον από τον τουρισμό. Το 2019 τα έσοδα του τουρισμού ήταν 18 δισ. ευρώ. Το 2021 οι εξαγωγές αγαθών απέφεραν 40 δισ. ευρώ, διπλάσια από τον τουρισμό. Η Ελληνική Λύση, όταν κυβερνήσει, θα τα δώσει στον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση στην βιομηχανία. Υπάρχει λύση και είμαστε εμείς. Μόνον η Ελληνική Λύση μπορεί να αντιμετωπίσει την κυβέρνηση. Γιατί; Επειδή ξέρουμε πώς ελέγχετε τα ΜΜΕ και την κοινωνία. Η πολιτική σας δεν είναι για την κοινωνία αλλά για την επικοινωνία».

Δ. Νατσιός: «Σώσατε τις τράπεζες, σώστε και τους αγρότες»

Με έκκληση για «στήριξη των αγροτών» ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2026», ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός.

«Σώσατε τις τράπεζες, σώστε και τους αγρότες», ανέφερε χαρακτηριστικά και είπε πως «η εξαφάνιση του πρωτογενούς τομέα συνιστά εθνική απειλή».

«Η συζήτηση του φετινού προϋπολογισμού διεξάγεται υπό τη σκιά αρνητικών δεδομένων που βλάπτουν τον Ελληνισμό στο εσωτερικό και το εξωτερικό και αλλάζουν ραγδαία τους συσχετισμούς», ανέφερε, ενώ έκανε λόγο για «ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών προβλέψεων».

«Αυτό είναι το αποτέλεσμα δεκαετιών φαύλης διακυβέρνησης από τα λεγόμενα κόμματα εξουσίας. Χρωστούν στις τράπεζες πάνω από ένα δισ. ευρώ και αναπαράγουν τους κάθε λογής “ φραπέδες” και “ χασάπηδες”. Οι άνθρωποι της Νίκης, δεν έχουμε κουμπάρους στην εξουσία. Έχουμε μόνο χρέος απέναντι στον λαό και στην πατρίδα να καταδείξουμε τα κακώς κείμενα που προέρχονται από την αλαζονεία της εξουσίας. Μια αλαζονεία που οδηγεί σε συγκεκριμένες πολιτικές για τους λίγους και για τους εκλεκτούς» είπε κλείνοντας.

Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση δεν έχει καμία σημασία γιατί δεν έχουν καμία αξία τα λόγια και οι δεσμεύσεις σας»

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε στην κυβέρνηση, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση κύρωσης του κρατικού προϋπολογισμού, για τον οποίο είπε ότι «κανένας προϋπολογισμός δεν μπορεί να έχει τύχη αν δεν είναι υποστηρικτικός προς την κοινωνία και τα κοινωνικά αγαθά».

Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντοπούλου ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση «δεν έχει καμία σημασία γιατί δεν έχουν καμία αξία τα λόγια και οι δεσμεύσεις σας. Δεν έχουν καμία αξία τα γραπτά και οι λόγοι σας. Όλους τους προϋπολογισμούς που έχετε καταθέσει στο παρελθόν, τους έχετε αναθεωρήσει, ξανά και ξανά και μέσα από αυτές τις αναθεωρήσεις δεν βγήκε ποτέ τίποτα καλό για την κοινωνία. Καμία ανακούφιση, καμία πρόνοια, καμία υποδομή. Βγήκε όμως γερό κομπόδεμα για τους ημέτερους. Βγήκαν πολλά λεφτά για τα λαμόγια που σαν τις μύγες περιτριγυρίζουν την εξουσία, οφέλη για πρόσωπα φαύλα και ανάξια».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.