Ο Ιασμος γιορταζει την απελευθερωση του τη Δευτερα 6 Οκτωβριου

Το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων

Φέτος συμπληρώνονται 106 χρόνια από την απελευθέρωση του Ιάσμου και για δεύτερη φορά θα εορταστούν με την αρμόζουσα επισημότητα, μετά τη θεσμοθέτησή τους  με το ΠΔ 25, ΦΕΚ 77/Α’/29-5-2024.

Με την ευκαιρία του εορτασμού της 2ης Επίσημης Επετείου των Ελευθερίων του Ιάσμου, ως δημόσιας εορτής τοπικής σημασίας και ημέρας αργίας για το Δήμο Ιάσμου Νομού Ροδόπης θα πραγματοποιηθούν στις 5 και 6 Οκτωβρίου 2025, οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Γενικός σημαιοστολισμός σε όλο το Δήμο Ιάσμου από την 8η πρωινή της 6ης Οκτωβρίου μέχρι και τη Δύση του ηλίου της ημέρας της εορτής.

Φωταγώγηση του Δημοτικού καταστήματος Ιάσμου και των λοιπών Δημοσίων κτιρίων, κατά τις βραδινές ώρες της 6ης Οκτωβρίου έως το πρωί της επομένης.

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2025

18:30 Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ιάσμου.

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2025

07:00 Αρχιερατική θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ιάσμου.

Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες του Ιερού Ναού, οι δε φιλαρμονική του Δήμου Ιάσμου, θα περιέλθει σε κεντρικές οδούς της πόλης παιανίζοντας τον εωθινό και τα εμβατήρια.

08:00 Επίσημη έπαρση της Σημαίας από τον Δήμαρχο Ιάσμου και τη Φιλαρμονική του Δήμου Ιάσμου.

10:30 Επίσημη δοξολογία για την Απελευθέρωση του Ιάσμου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ιάσμου, όπου θα προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων.

Τέλος προσέλευσης η 10.20 π.μ.

Μετά τη δοξολογία θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από τον καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Γεώργιο Τσιγάρα.

11:00 Επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος στο χώρο του Ηρώου.

Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης, από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τους Βουλευτές, τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τον Δήμαρχο Ιάσμου, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Κομοτηνής, τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, το Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή ΠΑΜΘ, τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ΑΜΘ, εκπροσώπους της μαθητιώσσας νεολαίας. Στεφάνι επίσης μπορούν να καταθέσουν οι εφεδροπολεμιστικές οργανώσεις, ενώσεις αποστράτων καθώς και όποιος εκπρόσωπος νομικού προσώπου επιθυμεί να τιμήσει την εκδήλωση ενημερώνοντας έγκαιρα την υπηρεσία.

Ώρα προσέλευσης: 10:50 π.μ.

Στη συνέχεια θα τηρηθεί σιγή ενός λεπτού.

Τιμές θα αποδώσει τιμητικό στρατιωτικό άγημα και η στρατιωτική μουσική με μέριμνα του ΑΔΦΚ.

11:30 Παρέλαση των Πολιτιστικών Οργανώσεων, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και της Μαθητικής Νεολαίας του Δήμου Ιάσμου.

Χώρος παρέλασης ορίζεται η οδός Κωνσταντινουπόλεως.

Χώρος συγκέντρωσης των τμημάτων, ο χώρος γύρω από τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής.

Ώρα προσέλευσης των τμημάτων: 10:50 π.μ.

12:30 Δεξίωση για τους προσκεκλημένους και το κοινό στο αύλειο χώρο του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου Ιάσμου.

Καλούνται ο λαός του Δήμου Ιάσμου, της Ροδόπης και όλης της Περιφέρειας ΑΜΘ να τιμήσει με την παρουσία του τις εκδηλώσεις.

Σύντομο ιστορικό

«Η ιστορία του Ιάσμου ως οικισμού είναι πολύ παλιά. Το τοπωνύμιο αναγράφεται σε αρκετούς χάρτες ακόμη από τον 17ο αιώνα όπως και σε παλαιά περιηγητικά βιβλία και γεωγραφικά. Αναμφίβολη είναι και η πληθυσμιακή υπεροχή των Ρωμιών κατοίκων της κωμόπολης. Αυτό μαρτυρεί ο σημαντικός αριθμός παλαιών χριστιανικών ναών και προσκυνημάτων. Η οικονομική ακμή του Ιάσμου παρατηρείται τον 19ο αιώνα και κορυφώνεται με την λειτουργία του σιδηροδρόμου το 1896.

Η ευημερία των κατοίκων του Ιάσμου ευνοημένη από τις πολιτικές της διοικητικής μεταρρύθμισης της Οθωμανικής διοίκησης διακόπηκε απότομα το 1913 μετά την άδικη προσάρτηση της δυτικής Θράκης στη Βουλγαρία σύμφωνα με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου, καθεστώς που παρέμεινε μέχρι την ήττα της Βουλγαρίας και των συμμάχων της στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η Βουλγαρία συμμορφούμενη με τη συνθήκη του Νεϊγύ του 1919 υποχρεώθηκε να παραδώσει την περιοχή στις συμμαχικές δυνάμεις της ΑΝΤΑΝΤ στις οποίες συμμετείχε και η Ελλάδα.

Στις 6 Οκτωβρίου του 1919 η ΙΧη Ελληνική Μεραρχία υπό τον Στρατηγό Λεοναρδόπουλο καταλαμβάνει ολόκληρη την περιοχή μεταξύ Νέστου και Κομψάτου, το δε 25ο Σύνταγμα εγκαθίσταται στον Ίασμο και στρατοπεδεύει στις δυτικές όχθες του ποταμού Ασπροπόταμου (σημερινού Τραύου) σε αναμονή περαιτέρω προώθησης στη Θράκη γεγονός που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 1920. Η ευλογημένη ώρα της ελευθερίας και της δικαιοσύνης για την κωμόπολη του γιασεμιού είχε έρθει με την μόνιμη πλέον ελληνική κυριαρχία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.