Ν. Ανδρουλακης: «Η πολιτικη αλλαγη περναει μεσα απο τη νικη του ΠΑΣΟΚ»
Με κεντρικό μήνυμα ότι «η πολιτική αλλαγή περνά μέσα από τη νίκη του ΠΑΣΟΚ», ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 89ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα και τις προτεραιότητες του κόμματος για την οικονομία, τη δημόσια διοίκηση, την κοινωνική πολιτική, την εξωτερική πολιτική και τις συνεργασίες της επόμενης μέρας.
Ασκώντας δριμεία κριτική στη Νέα Δημοκρατία και απορρίπτοντας τα σενάρια συνεργασίας με «παρασκηνιακές λογικές», υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ διαθέτει ρεαλιστικό, κοστολογημένο και κοινωνικά δίκαιο σχέδιο για την επόμενη μέρα της χώρας. «Η πολιτική αλλαγή περνάει μέσα από τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, γιατί εμείς έχουμε το πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα που δεν έφτιαξαν επικοινωνιολόγοι, ούτε εταιρείες συμβούλων» απάντησε ενδεικτικά στην ερώτηση εάν το κόμμα του είναι έτοιμο για το ενδεχόμενο εκλογών.
«Για εμάς η πολιτική αλλαγή περνάει από το ΠΑΣΟΚ, που έχει το πρόγραμμα για τη δημόσια υγεία, παιδεία, που φθίνουν», είπε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συμπλήρωσε πως «κάθε πολίτης καταλαβαίνει ότι το κόστος στη στέγαση είναι απαγορευτικό για χιλιάδες Έλληνες πολίτες. Σε όλες αυτές τις προκλήσεις απαντήσαμε στοχευμένα».
Σε ερώτηση εάν το ΠΑΣΟΚ θα συνεργαστεί με τη ΝΔ ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε πως «η πολιτική αλλαγή περνάει μέσα από την ήττα της σημερινής κυβερνητικής πολιτικής, μέσα από την ήττα της ΝΔ. Νίκη του ΠΑΣΟΚ και ήττα της ΝΔ σημαίνει αλλαγή σελίδας για τον τόπο», εξηγώντας γιατί πρέπει να πάει η ΝΔ στην αντιπολίτευση.
Ο κ. Ανδρουλάκης απαντώντας για τον πληθωρισμό και την ακρίβεια και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μια εβδομάδα πριν από τον πρωθυπουργό είπε πως «η αγορά δεν λειτουργεί», πως «η κυβέρνηση είναι τροχονόμος των ολιγοπωλίων» και συμπλήρωσε πως το ΠΑΣΟΚ προτείνει «κανόνες και έλεγχο». «Ήρθαμε εδώ, στη ΔΕΘ, με μεγάλη προσοχή για τα δημοσιονομικά της χώρας και με άλλο όραμα για την ανάπτυξη που δεν έχει καμία σχέση με αυτό που υλοποιείται σήμερα στον τόπο», σημείωσε.
«Κοστολογήσαμε όλα τα μέτρα»
Κληθείς να σχολιάσει τις κατηγορίες κυβερνητικών πηγών για το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, περί πράσινων λεφτόδεντρων και ακοστολόγητων προτάσεων που θα οδηγήσουν σε επιτήρηση, ο κ. Ανδρουλάκης σχολίασε ότι «είναι πραγματικά ανέκδοτο το κόμμα που έφερε την χρεοκοπία στην Ελλάδα, που οδήγησε τη χώρα στα μνημόνια και την επιτήρηση, να λέει στο κόμμα που θυσιάστηκε για να μείνει η χώρα στο ευρώ ότι εμείς θα φέρουμε μνημόνια». «Πόσο θράσος, πόση αλαζονεία, πόση αμετροέπεια. Είτε παρουσιάζαμε τα μισά είτε τα διπλάσια, το δελτίο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας ήταν έτοιμο. Έχουμε την ευθύνη και την εμπειρία για να είμαστε πολύ συνεπείς σε αυτά που προτείνουμε» σημείωσε.
«Κοστολογήσαμε όλα τα μέτρα. Είναι συγκεκριμένα, βιώσιμα και δίνουν προοπτική σε όλους. Δεν λαϊκίζουμε, άλλοι λαϊκίζουν», απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε ερώτηση για επαναφορά του 13ου μισθού. «Έχουμε άλλη νοοτροπία για την υποστήριξη της κοινωνίας, με το βλέμμα στην κοινωνία και όχι το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις», συμπλήρωσε ο κ.Ανδρουλάκης.
Για την ακρίβεια και τη μείωση στο ΦΠΑ
Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της ακρίβειας και ειδικότερα αναφορικά με τα είδη στα οποία το ΠΑΣΟΚ θα μειώσει το ΦΠΑ κι αν το έχει κοστολογήσει, σημείωσε αρχικά ότι το ένα σκέλος της ακρίβειας είναι τα ανελαστικά έξοδα που έχουν αυξηθεί πάρα πολύ, (στέγαση, εκπαίδευση των παιδιών, υγεία) και πως με το πρόγραμμα του το ΠΑΣΟΚ αποκλιμακώνει τα ανελαστικά έξοδα. Όσον αφορά στα τρόφιμα, τόνισε ότι έχουμε χρέος προς την πατρίδα, με την κατάσταση που υπάρχει στο δημογραφικό, «να μηδενίσουμε το ΦΠΑ στο βρεφικό γάλα». «Δεν έχουμε χρέος να πάμε στο 6% το ρύζι και κάποια άλλα προϊόντα, όπως τις πατάτες, που αφορούν τους πιο φτωχούς και αδύναμους Έλληνες; Έχουμε χρέος να το κάνουμε και θα το κάνουμε» τόνισε. Σημείωσε πως το κρίσιμο είναι αν θα περάσει ο μειωμένος ΦΠΑ στις τιμές, για να τονίσει: «Μα εδώ είναι ο ρόλος μας. Δεν ξέρει η Ευρώπη που το προτείνει ως μέτρο και που καταφέρνουν τα κράτη που το υλοποιούν να φέρνει αποτελέσματα και ξέρει η κυβέρνηση της ΝΔ;». Σχολίασε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ φοβάται να κάνει πράξη αυτό το μέτρο «γιατί δεν θέλουν να ελέγξουν την αγορά και να πιέσουν τα ολιγοπώλια».
«Επικεφαλής στις ανεξάρτητες αρχές και οργανισμούς πρέπει να μπαίνουν οι καλύτεροι και όχι οι φίλοι»
Σε ερώτημα σχετικά με την πολιτική που παρουσίασε για τη μεταρρύθμιση του κράτους, ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε τις βασικές προτάσεις του και τόνισε πως για το ΠΑΣΟΚ είναι προτεραιότητα το κράτος, διότι είναι νευραλγικής σημασίας για να πετύχουν τα υπόλοιπα. Σημείωσε ότι ως επικεφαλής στις ανεξάρτητες αρχές και οργανισμούς πρέπει να μπαίνουν οι καλύτεροι και όχι οι φίλοι. Μεταξύ άλλων ρώτησε γιατί η κυβέρνηση «παίζει με τη μονιμότητα, όταν την έχει η Γερμανία και η Γαλλία με τις ισχυρότερες διοικήσεις στην Ευρώπη». Υποστήριξε πως το κάνει αυτό η κυβέρνηση «διότι θέλει ένα δημόσιο τομέα ευάλωτο για να σηκώνει το τηλέφωνο ο υπουργός ή το γραφείο του Πρωθυπουργού και να λέει ‘κύριοι του ΟΠΕΚΕΠΕ μην κάνετε αυτό τον έλεγχο, είναι δικός μας».
Για την περιφερειακή ανάπτυξη
Τέλος, για την περιφερειακή ανάπτυξη ανέφερε ότι είναι κομβικός παράγοντας για την συνολική πορεία της χώρας, επισημαίνοντας ότι αυτό εξασφαλίζουν τα 12 Περιφερειακά σχέδια που το ΠΑΣΟΚ προτείνει. Σημείωσε ακόμη, ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση, ότι με τις επιλογές της στην ενέργεια στέρησε την αναπτυξιακή δυναμική της περιφέρειας και οδήγησε στην εγκατάλειψη παραγωγικών κλάδων.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
