Ποια ειναι η βελτιστη λυση για το Πολεοδομικο Σχεδιο Κομοτηνης;

Υπεραμύνεται της επιλογής για επανεκκίνηση μέσω ΤΕΕ και Πράσινου Ταμείου η δημοτική αρχή

Επιφυλάξεις για την εγκατάλειψη του διαγωνισμού που ήδη βρισκόταν σε εξέλιξη από Γραβάνη-Καρασταύρου

Τόσο η αντιπολίτευση, όσο και ο Δημοτικός Σύμβουλος της συμπολίτευσης κ. Δημήτρης Καρασταύρου, δεν συμμερίζονται την εκτίμηση της δημοτικής αρχής πως η επιλογή της ακύρωσης του υφιστάμενου διαγωνισμού για την εκπόνηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) Δήμου Κομοτηνής και η επανεκκίνηση μέσω ΤΕΕ και Πράσινου ταμείου ήταν η βέλτιστη λύση.

Αυτό φάνηκε κατά τη συζήτηση του θέματος στην Συνεδρίαση Λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής την Παρασκευή 29 Αυγούστου, με τους διαφωνούντες να εκτιμούν πως η συνέχιση της διαγωνιστικής διαδικασίας θα έφερνε ταχύτερα αποτελέσματα.

Να θυμίσουμε πως ο Δήμος προχώρησε σε διαγωνισμό το 2021, για τον οποίο κατατέθηκαν προσφυγές που καθυστέρησαν την ολοκλήρωσή του, με την τελευταία να γίνεται δεκτή στις αρχές Ιανουαρίου 2025, και τον Δήμο να πρέπει να κάνει αλλαγές στους όρους. Για αυτό και τελικά ο Δήμος επέλεξε, το πρόγραμμα να χρηματοδοτηθεί από το Πράσινο Ταμείο, και να εκπονηθεί μέσω του ΤΕΕ θεωρώντας πως θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες και θα χρηματοδοτηθούν και οι οριοθετήσεις ρεμάτων και οικισμών που στο μεταξύ έγιναν απαραίτητες μέσω της νομοθεσίας.

Πόση καθυστέρηση ακόμα;

Την ερώτηση έκανε ο επικεφαλής της παράταξης «Κομοτηνή Δυνατά» κ. Αντώνης Γραβάνης, ο οποίος επισήμανε πως το ΤΠΣ είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ανάπτυξη της πόλης, που αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα λόγω του υφιστάμενου σχεδίου. Και ενώ περίμεναν πολλά χρόνια να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, αυτός τελικά έμεινε πίσω, και τελικά θα προχωρήσει μέσω του ΤΕΕ και του Πράσινου Ταμείου.

Για αυτό και ζήτησε να μάθει αν έχει ολοκληρωθεί η ένταξη στο Πράσινο ταμείο, και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της νέας διαδικασίας μέσω του ΤΕΕ, εκφράζοντας την ανησυχία του πως θα χαθεί πολύτιμος χρόνος για την Κομοτηνή, καθώς έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα η υφιστάμενη κατάσταση.

Ταχύτερα μέσω ΤΕΕ

Ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Γκαράνης αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό του προηγούμενου διαγωνισμού και των ενστάσεων που καθυστέρησαν το έργο, τόνισε πως στο μεταξύ το ΤΕΕ είχε ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για να εκπονηθεί μέσω του Πράσινου Ταμείου, τα ΤΠΣ Δήμων που δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, οι διαδικασίες του οποίου είναι ταχύτερες από τον διαγωνισμό μέσω ΕΣΠΑ.

Για αυτό και με πρόταση της Περιφέρειας ΑΜΘ και του Πράσινου ταμείου συνεννοήθηκαν για να απενταχθούν και να περάσουν στο Πράσινο Ταμείο, στο οποίο πιστεύουν πως θα προχωρήσει αρκετά γρήγορα η ένταξη. Άλλωστε, σύμφωνα με τον δήμαρχο, ήδη έχει σταλεί ότι ζητήθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο και βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το ΤΕΕ, τόσο κεντρικά όσο και τοπικά, αναμένοντας να έχουν ένταξη μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Επιφυλάξεις Καρασταύρου για την ακύρωση του αρχικού διαγωνισμού

Τη διαφωνία για την επιλογή του Δήμου να σταματήσει τον αρχικό διαγωνισμό, που βρισκόταν στην τελική του φάση, και να ξεκινήσει από την αρχή εξέφρασε ο δημοτικός Σύμβουλος της συμπολίτευσης κ. Δημήτρης Καρασταύρου, επισημαίνοντας πως βρισκόταν στο σημείο του ανοίγματος των οικονομικών προσφορών.

Και ενώ πλέον με τη νέα νομοθεσία απαιτούνται οι οριοθετήσεις ρεμάτων και οικισμών, ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει πως οι διαγωνισμοί που ήδη έτρεχαν, όπως αυτός του Δήμου Κομοτηνής, εξαιρούνταν από αυτή την απαίτηση και μπορούσαν να προχωρήσουν κανονικά, προχωρώντας ξεχωριστά στις οριοθετήσεις.

Κατά την άποψή του λοιπόν ήταν λάθος να σταματήσει ο διαγωνισμός, που θα μπορούσε να έχει ήδη ολοκληρωθεί και να έχει ξεκινήσει η εκπόνηση του σχεδίου, και η Κομοτηνή να έχει συντομότερα Τοπικό Πολεοδομικό, για το οποίο υπάρχει μεγάλη πίεση.

Επισήμανε επίσης πως παρότι θεωρείται πως οι διαδικασίες θα τρέξουν ταχύτερα μέσω ΤΕΕ, αυτό δεν έχει αποδειχτεί στην πράξη από την μέχρι τώρα εμπειρία.

Μεγαλύτερη χρηματοδότηση, λιγότερο βάρος στις υπηρεσίες

Απαντώντας στον κ. Καρασταύρου αλλά και στον κ. Γραβάνη, που εξέφρασε παρόμοια άποψη όσο αφορά την εγκατάλειψη του αρχικού διαγωνισμού, ο κ. Γκαράνης τόνισε πως αφενός τώρα δεν χρειάζεται να αναζητηθούν επιπλέον πόροι για τις οριοθετήσεις, αφετέρου υπάρχουν Δήμοι, όπως ο Δήμος Καβάλας, που είχαν ολοκληρώσει τον διαγωνισμό και έκαναν πίσω για να ακολουθήσουν το δρόμο μέσω ΤΕΕ και πράσινου ταμείου.

Παράλληλα δεν θα υπάρχει η ίδια επιβάρυνση στις υπηρεσίες του Δήμου και δεν θα χρειαστεί να αναζητήσουν πόρους για τις οριοθετήσεις, εκτιμώντας πως στο τέλος η επιλογή αυτή θα δικαιωθεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.