Μετα τα τελη Σεπτεμβριου η λειτουργια των κοινοχρηστων Ηλεκτρικων Ποδηλατων στην Κομοτηνη

Θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν δωρεάν για ένα τρίωρο στη συνέχεια όμως πρέπει να επιστραφούν

Στην τελική ευθεία για την λειτουργία του συστήματος κοινόχρηστων Ηλεκτρικών Ποδηλάτων βρίσκεται ο Δήμος Κομοτηνής, μετά την έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής του Κανονισμού λειτουργίας συστήματος κοινοχρήστων ηλεκτρικών ποδηλάτων.

Ο Δήμος Κομοτηνής στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου με τίτλο «Ενίσχυση της μικροκινητικότητας στο Δήμο Κομοτηνής», έχει παραλάβει 38 ηλεκτρικά ποδήλατα και έχει χωροθετήσει 6 σταθμούς φόρτισης, για να ξεκινήσει όμως η διαδικασία χρήσης του Συστήματος Κοινόχρηστων Ηλεκτρικών Ποδηλάτων κρίθηκε αναγκαία η έγκριση κανονισμού που διέπει τους όρους χρήσης και λειτουργίας του συστήματος.

Τα ποδήλατα είναι διαθέσιμα για χρήση 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Οι σταθμοί ποδηλάτων βρίσκονται στις παρακάτω θέσεις:

1. Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (Γ. Κακουλίδη) – 8 Θέσεις

2. Οδός Ζυμβρακάκη – 4 θέσεις

3. ΚΤΕΛ – 8 θέσεις

4. ΚΕΠ – 8 θέσεις

5. Cosmopolis: 6 θέσεις

6. Νοσοκομείο: 6 θέσεις

Στον κανονισμό καθορίζονται η διάρκεια λειτουργίας του συστήματος σε ημερήσια βάση, οι ώρες χρήσης του από τους δημότες, οι προϋποθέσεις και ο τρόπος απόκτησης δικαιώματος χρήσης, η διαδικασία και ο τρόπος χρήσης του συστήματος. Ακόμη αναφέρονται ρητά οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των χρηστών. Τέλος καθορίζεται η έννοια του τέλους χρήσης και τα αναλογούντα πρόστιμα για κάθε παράβαση, καθώς και η επιτροπή για την επιβολή τους.

Δωρεάν χρήση για τρεις ώρες

Η χρήση του ΣΚΠ θα γίνεται μέσω της εφαρμογής easybike στο κινητό του χρήστη, η οποία προσφέρεται δωρεάν από το Play Store ή από το Apple Store.

Κατόπιν της εγγραφής και της ενεργοποίησης του λογαριασμού, για τη χρήση του συστήματος θα γίνεται δέσμευση ποσού ύψους πέντε ευρώ ανά ενοικίαση, μέσω πιστωτικής κάρτας.

Όταν ο Χρήστης επιθυμεί να χρησιμοποιήσει ένα ποδήλατο, απλά σαρώνει τον κωδικό QR που βρίσκεται στο ποδήλατο. Στη συνέχεια, θα πρέπει να εισάγει στην εφαρμογή τα στοιχεία της πιστωτικής του κάρτας, προκειμένου να δεσμευτεί το επιλεγμένο το ποσό των πέντε ευρώ ως εγγύηση. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, η θέση κλειδώματος ξεκλειδώνει το ποδήλατο και αρχίζει η χρήση.

Κατά την επιστροφή του ποδηλάτου και την ασφάλισή του σε μία από τις διαθέσιμες θέσεις στους σταθμούς, η ενοικίαση τερματίζεται και στη συνέχεια δίνεται αυτόματη εντολή αποδέσμευσης του ως άνω ποσού από την τράπεζα.

Οι χρήστες μετά το πέρας των τριών ωρών που έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν το ποδήλατο, θα πρέπει να το επιστρέψουν σε οποιαδήποτε βάση ποδηλάτου και να το ασφαλίσουν σε μια κενή θέση για να σταματήσει η χρέωση του ποδηλάτου, ενώ αν αδυνατούν υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας με την υπηρεσία. Ο κανονισμός επίσης προβλέπει μια σειρά από ποινές τόσο για τη μη επιστροφή του ποδηλάτου, όσο και για την καταστροφή του εξολοκλήρου ή για ζημιές σε αυτό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.