Αντιδραση απο τη συνελευση της Νομικης Σχολης ΔΠΘ στη δηλωση Ζαχαρακη περι ευκολιας σπουδων στην Κομοτηνη
Η συνέλευση της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ καλεί την υπουργό παιδείας να επανορθώσει, μετά τη δήλωση της δεύτερης από το βήμα της βουλής που καλούσε τους υποψηφίους να επιλέξουν σχολή με βάση το γεωγραφικό κριτήριο, αναρωτώμενη μάλιστα «πόσο εύκολα μπορείς να πας να σπουδάσεις στην Κομοτηνή;».
Σε ανακοίνωσή της η συνέλευση της Σχολής αναφέρει συγκεκριμένα:
«Η Υπουργός Παιδείας κ. Σοφία Ζαχαράκη στην ομιλία της στο Κοινοβούλιο την 8-7-2025 με αφορμή τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τα ΑΕΙ και τις ΣΑΕΚ κάλεσε τους υποψηφίους να λάβουν υπόψη το γεωγραφικό κριτήριο στην επιλογή τους.
Αναρωτήθηκε μάλιστα επί λέξει «πόσο εύκολα μπορείς να πας να σπουδάσεις στην Κομοτηνή;» Στο μέτρο που η ανωτέρω δήλωση περιλαμβάνει και τη Νομική Σχολή ΔΠΘ αποτελεί μια άκρως ατυχή δήλωση, η οποία υποβαθμίζει την επιλογή φοίτησης σε μία Σχολή που λειτουργεί επί 50 έτη, έχει καταξιωθεί για το υψηλό επίπεδο των σπουδών που προσφέρει, για το επιστημονικό κύρος του διδακτικού της προσωπικού, το οποίο είναι διαχρονικά διαπιστωμένο, και τις διακρίσεις των αποφοίτων της σε όλους τους τομείς της νομικής επιστήμης.
Μια τέτοια δήλωση από το βήμα της Βουλής με τη μορφή «αθώας» κατευθυντήριας γραμμής για τη συμπλήρωση μηχανογραφικού υποψηφίων Πανελλαδικών Εξετάσεων και με πρόσχημα οικονομικά κριτήρια, είναι απολύτως ασυμβίβαστη με τη θεσμική αποστολή της κ. Υπουργού να προάγει το κύρος της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης. Επιπλέον, αποτελεί ευθεία βολή κατά των περιφερειακών δημόσιων ανωτάτων σχολών της χώρας σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για τις ίδιες και τις τοπικές κοινωνίες ενόψει επικείμενης έναρξης λειτουργίας των «ιδιωτικών» πανεπιστημίων.
Η Νομική Σχολή ΔΠΘ θεωρεί ότι η συγκεκριμένη δήλωση δεν συνάδει με τη διαρκή επιστημονική προσφορά της επί μισό αιώνα και εύλογα την καλεί να επανορθώσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
