Περι του νεου εργασιακου νομοσχεδιου

Κυρία Διευθύντρια,

Ειλικρινά δεν καταλαβαίνουμε γιατί τόσες αντιδράσεις για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Μάλλον συντηρητικό και δειλό στις προβλέψεις του θα το χαρακτηρίζαμε. Ίσχυε πριν το 13ωρο για τον εργαζόμενο που απασχολείται σε δύο ή περισσότερους εργοδότες, ε τώρα προβλέπεται και για τον ίδιο εργοδότη. Τι έγινε; Κανονικά θα έπρεπε να επιτρέπεται το 24ωρό, ώστε να διευκολύνονται (σύμφωνα με τη ρητορική του υπουργείου) και εκείνοι οι εργαζόμενοι (και όχι οι εργοδότες, σύμφωνα πάντα με τη ρητορική του υπουργείου) που θέλουν να εργάζονται συνεχώς χωρίς ανάπαυση.

Τι κι αν όλες οι καταγραφές δείχνουν πως εργαζόμαστε τις περισσότερες ώρες στην ΕΕ. Υστερούμε λέει σε παραγωγικότητα. Οπότε αν δουλέψουμε ακόμη περισσότερες ώρες θα έχουμε μεγαλύτερη παραγωγικότητα. Αυτό ήταν το «πόρισμα» των επαϊόντων.

Ίσως βέβαια να ήταν προτιμότερο για να ικανοποιήσουμε τις ορέξεις του υπουργείου (και των εργοδοτών) να θεσπίζουμε το σύστημα της δουλοπαροικίας και όχι αυτά τα ημίμετρα.

Όσο όμως οι αντιδράσεις του κόσμου της εργασίας είναι χλιαρές έως ανύπαρκτες και δεν έχουν μαζικότητα, ένταση και διάρκεια, τόσο τα δικαιώματα των εργαζομένων θα υποχωρούν. Ζούμε σε νεοφιλελεύθερες εποχές και η προστασία των δικαιωμάτων (πάσης φύσεως) βρίσκεται σε αποδρομή, ας το καταλάβουμε επιτέλους.

Μετά τιμής,

Ο Δαίμων

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.