Ανησυχια για το μελλον της παροχης νερου απο το Βουλγαρια στον Αρδα

Σύντομα αναμένεται η υπογραφή της πενταετούς διακρατικής συμφωνίας σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη

Επικριτική για τη συμφωνία και τα έργα στην περιοχή η Λαϊκή Συσπείρωση

Την ανησυχία των αγροτών του Βορείου Έβρου όσο αφορά την παροχή νερού από τη Βουλγαρία στον Άρδα, και τη διακρατική συμφωνία για το θέμα μετέφερε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Ο επικεφαλής κ. Διονύσης Κλάδης τόνισε πως οι αγροτικοί Σύλλογοι μένουν στο σκοτάδι για τη συμφωνία, ενώ άσκησε κριτική στην περιφερειακή αρχή θεωρώντας πως αφενός δεν πίεσε υπέρ των αγροτών, ενώ δεν προχώρησε και μια σειρά αναγκαίων έργων υποδομής, όπως το φράγμα Θεραπειού και το φράγμα Καλύβας- Κομάρων.

Απαντώντας ο Περιφερειάρχης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, τόνισε πως υπάρχει αύξηση το τελευταίο διάστημα του όγκου του νερού στην περιοχή, αναφέροντας πάντως πως η συμφωνία βρίσκεται πολύ κοντά στην υπογραφή της, παρότι είναι ζήτημα αποκλειστικά της κεντρικής διοίκησης. Μετέφερε πάντως τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσουν να παρέχονται τα ίδια κυβικά με παλιότερα.

Όσο για τα φράγματα, ο Περιφερειάρχης ανέφερε πως έχουν μια μελέτη 300.000 ευρώ για την αναβάθμιση του φράγματος Θησαυρού, που δεν έχει επισκευαστεί από τότε που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’60. Μετέφερε επιπλέον πως ήδη εξασφάλισαν χρηματοδότηση για έργα στους καταθλιπτικούς αγωγούς και την λεκάνη, που δεν πρόλαβαν να προχωρήσουν πριν την καλλιεργητική περίοδο και θα τα ξεκινήσουν μετά το Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, οι συνολικές παρεμβάσεις υπολογίζεται πως θα κοστίσουν στα 20 εκ. ευρώ, και θα ενταχθούν από τη νέα χρονιά στο πρόγραμμα της Περιφέρειας.

Όσο για το φράγμα Καλύβας Κομάρων, αυτό έχει τελειώσει αλλά δεν έχει γίνει η πλήρωση του, για αυτό και πρόσφατα είχαν σύσκεψη με τις τεχνικές υπηρεσίες για να παραδοθεί στην Τεχνική διεύθυνση του Έβρου, να κάνει τη δοκιμή και να προχωρήσουν στη χρήση του.

Στη δευτερολογία τους ο κ. Κλάδης τόνισε πως είναι πιο ανήσυχοι από πριν, μιας και η ΠΑΜΘ δεν έχει καμία ενημέρωση σχετικά με τους όρους της υποτιθέμενης πενταετούς διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας – Βουλγαρίας, και δεν δεσμεύτηκε για καμία ενέργεια προς την κατεύθυνση της πλήρους ενημέρωσης και της επίλυσης του προβλήματος. Όσο για τα έργα, και εκεί τόνισε πως η ενημέρωση δεν ήταν ικανοποιητική,  για αυτό και εκτίμησε πως «οι βιοπαλαιστές αγρότες του Έβρου δεν έχουν να περιμένουν τίποτα ουσιαστικό από κυβέρνηση και περιφερειακή διοίκηση, αλλά μόνο μέσα από τους δικούς τους αγώνες και την άσκηση πίεσης, μπορούν να προσδοκούν λύση».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.