Το Τμημα Παρευξεινιων του ΔΠΘ τιμα τον Ομοτιμο Καθηγητη Μανολη Σεργη
Οι επιμελήτριες του τόμου Καθηγήτριες Μαρία Δημάση και Χριστίνα Μάρκου μιλούν στον «ΠτΘ»
Μια εκδήλωση με διττό χαρακτήρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στην Κομοτηνή και συγκεκριμένα στην Αίθουσα 2 «Μάρθα Πύλια» στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών στο κτίριο της Παλιάς Νομικής.
Ο λόγος για την εκδήλωση που διοργανώνει το Τμήμα και αφορά στην επίδοση τιμητικού τόμου στον Ομότιμο Καθηγητή Λαογραφίας του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Μανόλη Σέργη, που αφενός επιδιώκει να τιμήσει την μακρόχρονη «θητεία» του τιμώμενου στις «τάξεις» του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, αφετέρου δε την μακρόχρονη «εργασία» του για το «άνοιγμα» του τμήματος και του ΔΠΘ συνολικά προς την τοπική κοινωνία.

Άλλωστε όπως εξήγησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η Καθηγήτρια και αναπληρώτρια πρόεδρος του Τμήματος κ.Μαρία Δημάση, η οποία μαζί με την επίσης Καθηγήτρια του Τμήματος κ.Χριστίνα Μάρκου έχουν επιμεληθεί τον τόμο, «ο Μανόλης Σέργης είναι μια εμβληματική προσωπικότητα στον χώρο του πανεπιστημίου αλλά και της περιοχής μας».
Αμφότερες άλλωστε έχουν συνυπάρξει επί πολλά έτη με τον κ.Σέργη στο Τμήμα, τόσο σε ό,τι αφορά το επιστημονικό έργο και αντικείμενο αυτού, όσο και στο διοικητικό κομμάτι, μιας και πέραν όλων των υπολοίπων ο κ.Σέργης έχει διατελέσει και αναπληρωτής πρόεδρος αυτού όταν έγινε αυτοδύναμο.
Όπως έσπευσε να υπενθυμίσει η κ.Μάρκου, υπήρξαν συνυπεύθυνοι για αρκετά χρόνια, της ρωσικής κατεύθυνσης, όπου όπως τόνισε «πάντα με την νηφαλιότητα και τη λογική του Μανόλη Σέργη αντιμετωπίζαμε και λύναμε όλα τα προβλήματα», ενώ υπήρξε και ο εμπνευστής του μεγάλου επιστημονικού διεθνούς συνεδρίου για την ιστορική Θράκη, υπό εθνογλωσσολογική σκοπιά, στο οποίο υπήρξαν πάρα πολλές συμμετοχές, από τη γειτονική Βουλγαρία, τη Ρωσία, την Αυστρία, ακόμη και από την Αμερική.
Ο ίδιος υπήρξε και εμπνευστής του Ετήσιου Επιστημονικού Συνεδρίου των φοιτητών του Τμήματος αλλά και υπεύθυνος της Ρουμανικής κατεύθυνσης, πρόσθεσε η κ.Δημάση υπογραμμίζοντας και την θετική επιρροή του ιδίου στους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Τμήματος, γεγονός που «μαρτυράται» και από τις συνεισφορές πολλών εξ αυτών στον τιμητικό τόμο που θα παρουσιαστεί σήμερα.
Για την δημιουργία του τόμου «Τση αρχοδιάς αχνάρια», κατόπιν της ομόφωνης απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος, ακολούθησε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς την ακαδημαϊκή κοινότητα, και όχι μόνο, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η συγκέντρωση ενός μεγάλου όγκου εργασιών, που οδήγησαν στο δίτομο έργο, 1700 συνολικά περίπου σελίδων.
Εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο εργάστηκαν για τον Τόμο η κ.Μάρκου αναφέρθηκε στον αριθμό των 102 εργασιών που αυτός εμπεριέχει αλλά και στην συνεισφορά και του ίδιου του εκδότη κ.Σταμούλη, για να εξηγήσει πως μέσα από αυτόν ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με την «συγκλονιστική» όπως την χαρακτήρισε πολυεπιστημονικότητα του έργου του κ.Σέργη.


Το περιεχόμενο του τόμου
«Υπάρχουν κυρίως οι εργασίες που έχουν σχέση με τη λαογραφία, την επιστήμη του κ.Σέργη και με την εθνογραφία» εξήγησε για να προσθέσει πως « υπάρχουν επίσης κείμενα σχετικά με τη λογοτεχνία, αναλύσεις λογοτεχνικών έργων, ακόμα και κείμενα ιστορίας, που έχουν να κάνουν με το ευρύτερο πεδίο της ιστορικής επιστήμης, αλλά ακόμη και με τη φυσική και τα μαθηματικά».
«Είναι μια ολιστική αντίληψη για τα πράγματα και μια κατάθεση στον βωμό της επιστημονικότητας που ευαγγελιζόμαστε όλοι, αλλά που λίγες φορές έχουμε την ευκαιρία να την δούμε να αποτυπώνεται» συνέχισε η κ.Δημάση, παραθέτοντας στην συνέχεια τους άξονες αυτού, ήτοι τις σχέσεις του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού με την τηλεόραση, την αστική λαογραφία, που όπως επεσήμανε ο κ.Σέργης εισήγαγε ως γνωστικό αντικείμενο, το νεοελληνικό όνομα, δηλαδή εργασίες ονοματολογίας, τις καπνοκαλλιέργειες στη Νάξο, τις σχέσεις Λαογραφίας με τη λογοτεχνία, ενώ υπάρχει και το κομμάτι που αφορά την Τέχνη, με το παράδειγμα του κινηματογράφου, και όχι μόνο.
«Νομίζω ότι οποιοσδήποτε και οποιαδήποτε ενσκήψει στον τόμο θα έχει μια όσμωση ωραίας ανταπόκρισης και πρόσληψης, γιατί θα έχει την ευκαιρία να επιλέξει άρθρα που τον/την ενδιαφέρουν» συνέχισε η ίδια παραθέτοντας και το πρόγραμμα της εκδήλωσης, αναφερόμενη και στην παρουσία του αφυπηρετήσαντα Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος κ.Ελευθέριου Χαρατσίδη, που θα μιλήσει για το έργο και την ζωή του τιμώμενου, αλλά και σε αυτήν του κ.Πασχάλη Βαλσαμίδη ο οποίος υπογράφει επίσης την επιστημονική επιμέλεια του τόμου.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:
Προσφωνήσεις
Χαιρετισμoί
— Παρουσίαση του έργου του τιμωμένου από τον αφυπηρετήσαντα Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Γ.Φ.Π.Π.Χ., κ. Ελευθέριο Χαρατσίδη.
— Παρουσίαση των τόμων Ι-ΙΙ από τις/τον επιμελήτριες/-ή του τιμητικού τόμου.
— Επίδοση του τιμητικού τόμου «Τση αρχοδιάς αχνάρια» στον τιμώμενο.
— Αντιφώνηση του τιμωμένου, ομότιμου καθηγητή Μανόλη Σέργη, με θέμα: «Θεατρικά Κείμενα και Λαογραφία: η περίπτωση του Ιάκωβου Καμπανέλη».
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
