Ζητουμενο ακομα η σωστη μεριμνα για τον παιδικο διαβητη
Οι τρόποι αντιμετώπισης του παιδικού διαβήτη, η μέριμνα που υπάρχει μέχρι σήμερα από το κράτος αλλά και τα βήματα που πρέπει να γίνουν τόσο για να εφαρμοστούν οι ισχύουσες νομοθεσίες, αλλά και να ενισχυθούν τα δικαιώματα των διαβητικών, συζητήθηκαν το πρωί της Κυριακής 9 Φεβρουαρίου στην ημερίδα με θέμα τον παιδικό διαβήτη που διοργάνωσαν το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Ροδόπης «Γλυκός Κόσμος».
Σε αυτή ο κ. Σταύρος Θωμαΐδης, Παιδίατρος, Α’ Επιμελητής ΕΣΥ, Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και ο κ. Χρήστος Δαραμήλας , Βιολόγος, υποψήφιος Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ., Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ., παρουσίασαν θέματα σχετικά με τον παιδικό διαβήτη και την αντιμετώπισή του, τόσο στο σχολικό περιβάλλον, όσο και στην καθημερινότητα, με ιδιαίτερη μνεία στο θεσμό του σχολικού νοσηλευτή, καθώς και τα δικαιώματα των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι (νεανικός).
Συνεχής η στήριξη από το Σωματείο ΑμεΑ
Η εκδήλωση αφορούσε γενικότερα το διαβήτη, σημείωσε ο κ. Αλέξανδρος Σκοπιανός, Πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία ΠΕ Ροδόπης, στο πλαίσιο των δράσεων του Σωματείου τους, που έχει ως αποστολή την προάσπιση των συμφερόντων των ατόμων με αναπηρία, διεκδικώντας και προωθώντας τα θέματα τον ΑμεΑ, εντοπίζοντας τα προβλήματα και προσπαθώντας να βρουν λύσεις σε αυτά.
Για αυτό και προσπαθούν να βρίσκονται στο πλευρό όλων των συλλόγων που έχουν σχέση με όλες τις μορφές αναπηρίας, να τους βοηθούν όσο μπορούν, αλλά και να γνωρίζουν τα προβλήματα και τα επιμέρους ζητήματα που υπάρχουν, και προσπαθώντας να γίνουν όσο το δυνατόν καλύτεροι.
Σημαντικό είναι να σπάσει το ταμπού της αναπηρίας, γιατί ακόμα και σήμερα υπάρχουν πολλοί που θεωρούν την αναπηρία ταμπού και θέλουν να την κρατούν στο σκοτάδι.
Για αυτό και ο Σύλλογος προσπαθεί να εντάξει στον ενεργό ιστό της κοινωνίας της Κομοτηνής και της Ροδόπης τα ΑμεΑ, αναδεικνύοντας τα κοινά τους σημεία και όχι τις διαφορές τους.
Είναι θετικό πάντως πως βάσει προγραμμάτων και βάσει νόμου, πρέπει να απασχολούνται τα άτομα με αναπηρία σε δημόσιες θέσεις και τον ιδιωτικό τομέα, και είναι καλό να γίνεται αυτό, γιατί διαθέτουν πολλές δεξιότητες, γνώσεις και μπορούν να προσφέρουν πάρα πολλά με τις δυνατότητες και τις γνώσεις τους.
Υστερεί σημαντικά ακόμα η Κομοτηνή
Η Κομοτηνή, σημείωσε, μπορεί να έχει πάρει βραβείο για την προσβασιμότητα, δυστυχώς όμως ο κ. Σκοπιανός θεωρεί πως αυτή βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο. Χαρακτηριστικό είναι πως καλύπτει το μέρος των πεζοδρομίων, όχι όμως το μέρος των καταστημάτων, μιας και γενικά δεν είναι προσβάσιμα.
Σε επίπεδο Δήμου, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, στην πόλη της Κομοτηνής, μια δημόσια τουαλέτα, ενώ δεν υπάρχει και κατάστημα με προσβάσιμες τουαλέτες αναπηρίας, μιας και βρίσκονται συνήθως στο υπόγειο και τον ημιώροφο.
Χρειάζεται όμως και να εκπαιδευτεί και ο κόσμος της Κομοτηνής στην αντιμετώπιση των ΑμεΑ, μιας και υπάρχουν παθήσεις, όπως διάχυσης προσοχής, επιληπτικοί, που δεν γνωρίζουν καθόλου τη συμπεριφορά απέναντί τους.
Για αυτό και έχουν προσχωρήσει σε ενημέρωση και με τις αστυνομικές αρχές, ώστε να γνωρίζουν πως θα αντιμετωπίσουν τα άτομα με αναπηρία.

Δίπλα στους διαβητικούς ο «Γλυκός Κόσμος»
Στην ανάγκη της ενημέρωσης και της στήριξης του εκπαιδευτικού προσωπικού, ώστε να διασφαλίσουν την σωστή φροντίδα των παιδιών, τη συμβολή του Σχολικού Νοσηλευτή αλλά και της ισότιμης αντιμετώπισης των διαβητικών στάθηκε η Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Ροδόπης «Γλυκός Κόσμος» κ. Μαρία Σέλβη.
Η περιοχή μας, σημείωσε, δεν αποτελεί εξαίρεση στα προβλήματα αυτά, για αυτό και ο Σύλλογος είναι πάντα ανοιχτός στην ενημέρωση όλων των ενδιαφερόντων, και βρίσκονται πάντα σε επαφή με τις οργανώσεις τους, ώστε να καθοδηγήσουν σωστά όποιον το χρειάζεται και να βρουν λύσεις.
Κρίσιμος ο θεσμός του σχολικού νοσηλευτή
Ο διαβήτης στα παιδιά, σημείωσε ο κ Θωμαΐδης, δεν είναι μόνο τύπου 1, που είναι αυτοάνοσος διαβήτης, αλλά αποτελεί αναδυόμενο πρόβλημα ο διαβήτης τύπου 2, λόγω παχυσαρκίας και αντίστασης στην ινσουλίνη, ενώ υπάρχουν και κάποιοι σπανιότεροι τύπου διαβήτη.
Ο ίδιος επικεντρώθηκε στον διαβήτη τύπου 1, τα καθημερινά προβλήματα στην ρύθμισή του, το ρόλο του Σχολικού Νοσηλευτή, και τις απαιτήσεις που δημιουργούνται σε ένα σχολείο όπου φοιτά ένα παιδί με διαβήτη.
Ο θεσμός του σχολικού νοσηλευτή ειδικά έχει βοηθήσει σημαντικά τα παιδιά, με τον κ. Θωμαΐδη να τους χαρακτηρίζει φύλακες αγγέλους.
Δυστυχώς σε πιο απομακρυσμένες περιοχές δεν υπάρχουν σχολικοί νοσηλευτές, όμως για τα παιδιά με διαβήτη μπορεί να είναι σημαντικός σύμμαχος η τεχνολογία, με συνεχή καταγραφή της γλυκόζης και μεταφορά στους γονείς, αλλά και τις αντλίες ινσουλίνης που κάνουν πρόληψη της υπογλυκαιμίας, ενώ τα πράγματα πάντα βελτιώνονται αν υπάρχει και η κατάλληλη υποστήριξη από το σχολείο, με εκπαιδευτικούς που αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο.
Δυστυχώς όμως σε περίπτωση έλλειψης Σχολικού Νοσηλευτή, υπάρχουν περιπτώσεις που γονιός αναγκάζεται να εγκαταλείψει την εργασία του για να προσέχει το παιδί.
Απαραίτητη η ισότιμη μεταχείριση των διαβητικών
Στη νομοθεσία που αφορά τους ανθρώπους με Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 2 στην Ελλάδα παρουσίασε ο κ. Δαραμήλας, αναλύοντας τα δικαιώματα που έχουν, την υποστήριξη από την πλευρά της πολιτείας, αλλά και τα προβλήματα στα οποία διεκδικεί λύσεις η Πανελλήνια Ομοσπονδία τους.
Η αλήθεια είναι πως στη χώρα μας υπάρχει νομοθεσία και έχουν θεσπιστεί πολλοί κανόνες, δυστυχώς όμως αυτή δεν τηρείται από τους ίδιους τους κρατικούς μηχανισμούς και οργανισμούς.
Για αυτό και η Ομοσπονδία, πέρα από το κομμάτι της υποστήριξης, ενημέρωσης και εκπαίδευσης των ατόμων με διαβήτη, προωθεί τη συσπείρωση γύρω από τους διάφορους Συλλόγους, ώστε να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα.
Άλλωστε οι βελτιώσεις αφορούν πάρα πολλές εκφάνσεις της καθημερινότητας. Έτσι από το Υπουργείο Υγείας απαιτούν να δημιουργηθεί επιτέλους, μιας και είμαστε η τελευταία χώρα της ΕΕ χωρίς αυτό, ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του Σακχαρώδη διαβήτη. Σήμερα ο Σακχαρώδης Διαβήτης αφορά πάνω από 1.300.000 ανθρώπους στη χώρα, ένα τεράστιο νούμερο που δεν μπορεί να διαχειριστεί η πολιτεία τόσο στο κομμάτι του φαρμάκου όσο και της περίθαλψης.
Στα θέματα του Υπουργείου Εργασίας εμπίπτουν ζητήματα κάλυψης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων ανθρώπων με χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, που καθιστά σχεδόν απαγορευτική την πρόσληψη στον ιδιωτικό χώρο.
Επίσης δεν υπάρχει η στήριξη τόσο όσο αφορά στις συγκοινωνίες, ενώ ειδικά στη νησιωτική Ελλάδα, η υγεία είναι κατεστραμμένη, ενώ η μετακίνηση των ανθρώπων με αναπηρία είναι πολύ απαξιωτική.
Οι νοσούντες με διαβήτη είναι και αυτοί πολίτες του κράτους, έχουν δικαιώματα σε κάθε δομή του και θα πρέπει να έχουν και την απαραίτητη νομοθετική κάλυψη, τόνισε κλείνοντας ο κ. Δαραμήλας.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
