290 γυναικες και παιδια φιλοξενηθηκαν στον Ξενωνα Κακοποιημενων Γυναικων Κομοτηνης σε μια δεκαετια

Αμφίβολη η λειτουργία των δομών υποστήριξης και προστασίας μετά το ΕΣΠΑ 2021-2027 σύμφωνα με τη Διευθύντρια του Ξενώνα Βασιλική Γαντά

«Εχέγγυο» για την αντιμετώπιση της βίας η δράση του Ξενώνα σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο Κλεοπάτρα Στογιαννίδου

Η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών όλων των ηλικιών απέναντι σε ένα κοινωνικό φαινόμενο που δυστυχώς λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις.

Στην Ελλάδα άλλωστε τα τελευταία χρόνια έχουμε «μετρήσει» δεκάδες περιπτώσεις γυναικοκτονιών, ενώ το 2024 μετράμε ως χώρα 13 γυναίκες νεκρές και συνολικά το πρώτο δεκάμηνο του 2024 περισσότερες των 15.000 περιστατικών κατά τα οποία γυναίκες έχουν πέσει θύματα βίας.

Κλεοπάτρα Στογιαννίδου: «Η δράση του Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών Κομοτηνή εχέγγυο για αποτελεσματικότητά μας στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας»

Στο πλαίσιο  της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών με την αφορμή και των δύο δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των που έλαβαν χώρα στην Κομοτηνή, μίλησε το πρωί της Δευτέρας, 25 Νοεμβρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πολιτικών Ισότητας και  Αντιμετώπισης Διακρίσεων και Έμφυλης Βίας του Δήμου Κομοτηνής κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου.

Αναφερόμενη στο μέγεθος του προβλήματος των ολοένα και αυξανόμενων περιστατικών βίας έκανε λόγο για «πανδημία», κυρίως σε αυτήν που «απευθύνεται» σε γυναίκες, γεγονός που τουλάχιστον γεννά προβληματισμό.

Όπως εξήγησε μπορεί σε τοπικό επίπεδο τα περιστατικά να μην φτάνουν στο επίπεδο των περιστατικών Θεσσαλονίκης και Αθήνας, ωστόσο ο Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών που λειτουργεί στην περιοχή μας από τον Δήμο Κομοτηνής, δέχεται καθημερινά περιστατικά από όλη την ΑΜ-Θ και όχι μόνο.

Η δράση του ξενώνα σύμφωνα με την ίδια εξασφαλίζει μια καλύτερη αντιμετώπιση του θέματος της έμφυλης βίας σε σχέση με άλλες περιοχές που δεν διαθέτουν τέτοια δομή, για να υπογραμμίσει το έργο που κάνουν τα στελέχη του εντός και εκτός των «ορίων» λειτουργίας του για την αφύπνιση και ενεργοποίηση της κοινωνίας.

«Η δράση του ξενώνα είναι εχέγγυο ότι είμαστε ιδιαίτερα αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και το κάνουμε στην πράξη» ανέφερε η ίδια και κατέληξε ευχόμενη «να σταματήσει η έμφυλη βία, να τερματίσει η κάθε μορφής κακοποίηση, ζητούμενο με το οποίο παλεύουμε κάθε ημέρα».

Βασιλική Γαντά: «Η βία “τρέχει” με γοργούς ρυθμούς»

Το δικό της μήνυμα για την ημέρα αυτή, μια ημέρα μνήμης, αφύπνισης της κοινωνίας και «ασταμάτητου αγώνα» όπως τον χαρακτήρισε έστειλε μέσα από την συχνότητα του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» και η κ. Βασιλική Γαντά, Διευθύντρια του Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών Κομοτηνής, η οποία έσπευσε να επισημάνει τις αυξητικές δυστυχώς διαστάσεις του φαινομένου της έμφυλης βίας, που όμως όπως τόνισε «δεν είναι ατομική υπόθεση, αλλά μας αφορά όλους, ανεξαρτήτως οικονομικού, κοινωνικού, πολιτικού ή θρησκευτικού υπόβαθρου».

Τα ίδια τα στατιστικά αναδεικνύουν σήμερα την κρισιμότητα της κατάστασης σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο, όπως τόνισε η ίδια, δεν αποτυπώνουν το μέγεθος της απειλής, καθώς υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός γυναικών που ακόμα  δεν έχει βρει τη δύναμη, δεν θέλει ή δεν είναι σε θέση να  έρθει σε επαφή με τις υπηρεσίες υποστήριξης.

Στα «θετικά» ωστόσο της εποχής η ίδια καταγράφει το γεγονός ότι σήμερα οι γυναίκες μιλούν λίγο παραπάνω και καταγγέλλουν περισσότερα περιστατικά βίας σε σχέση με το παρελθόν, ωστόσο γυναικοκτονίες λαμβάνουν χώρα ακόμα και σε δημόσιο χώρο.

Αναφερόμενη στην έως τώρα εμπειρία της μέσα από την λειτουργία του Ξενώνα, η κ. Γαντά αναφέρθηκε στην αύξηση και των περιστατικών που είναι εμφανής και από το γεγονός ότι στον ξενώνα εντός του 2024, έως σήμερα, φιλοξενήθηκαν 42 άτομα, εκ των οποίων 26 γυναίκες και 16 παιδιά, αγγίζοντας σχεδόν την πληρότητά της δομής.

«Από τους αριθμούς αυτούς μπορείτε να καταλάβετε πως η βία δυστυχώς προχωράει και μάλιστα τρέχει με γοργούς ρυθμούς» ανέφερε θέλοντας ωστόσο να στείλει το μήνυμα προς όλες τις γυναίκες πως πρέπει να μιλήσουν. Για την αποτελεσματική όμως εξάλειψη της βίας, απαιτείται η συνεργασία και η κινητοποίηση όλων των φορέων και των πολιτών, ενώ και τα μέτρα που λαμβάνει η Πολιτεία θα πρέπει να επικαιροποιούνται συνεχώς, όπως και οι σχετικοί νόμοι προκειμένου να «τρέξουν» γρήγορα οι υποθέσεις στην δικαιοσύνη.

«Μηδενική ανοχή» στη βία

Ερωτηθείσα σχετικά με το «τις πταίει»  στις ουκ ολίγες εκείνες περιπτώσεις γυναικοκτονιών που ακολούθησαν σχετικών καταγγελιών, η κ. Γαντά μίλησε για ένα γεγονός, επί του οποίου, όπως τόνισε, θα πρέπει κάθε εμπλεκόμενος φορέας «να αφυπνιστεί ακόμα περισσότερο, να δει τι έχει φταίξει σε κάθε μία από τις περιπτώσεις αυτές και φυσικά οι επαγγελματίες του  χώρου αλλά και οι πολίτες όταν πέφτει στην αντίληψή μας ένα γεγονός, ακόμα και ανώνυμα να  το καταγγέλλουμε, γιατί μπορεί να προλάβουμε κάποια δυσάρεστη κατάσταση».

«Θα πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας, να έχουμε τα μάτια μας επάνω στα παιδιά μας, να γνωρίζουμε με ποιους συναναστρέφονται, γιατί μπορεί να έχουν λάθος ερεθίσματα» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας την αξία της πρόληψης του φαινομένου, η εξάλειψη του οποίου απαιτεί, όπως τόνισε, και αλλαγή της νοοτροπίας, μέσα από την υιοθέτηση της αντίληψης ότι «η βία δεν είναι ατομικό ούτε οικογενειακό ζήτημα, ένα παγκόσμιο φαινόμενο, απέναντι στο οποίο οφείλουμε να επιδείξουμε όλοι μηδενική ανοχή».

Επιστρέφοντας και πάλι στην λειτουργία του Ξενώνα αλλά και στα στοιχεία που ακούστηκαν κατά την διάρκεια των φετινών δράσεων ενημέρωσης, από το 2014 έως και σήμερα σε αυτόν  έχουν φιλοξενηθεί περί τα 290 άτομα, 165 γυναίκες και 126 παιδιά, κυρίως από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας  και Θράκης. Ανάμεσα σε αυτές, όπως εξήγησε η ίδια, βρίσκονται γυναίκες που ενδυναμώθηκαν, έκαναν το επόμενο βήμα και προχώρησαν, αλλά και γυναίκες που γύρισαν στους συντρόφους τους, αλλά τουλάχιστον ενδυναμωμένες και έτοιμες να αντιδράσουν σε οποιοδήποτε περιστατικό.

Αμφίβολη η λειτουργία των δομών υποστήριξης και προστασίας μετά το ΕΣΠΑ 2021-2027

Αναφερόμενη στη σημασία της λειτουργίας της δομής, η διευθύντρια του Ξενώνα ευχήθηκε να μην υπήρχε η αναγκαιότητα για τη λειτουργία αυτής αλλά και αντίστοιχων δομών, για να γνωστοποιήσει ωστόσο πως μετά από το ΕΣΠΑ 2021-2027 πολλές δομές που χρηματοδοτούνται από αυτό θα σταματήσουν και άρα οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους χρηματοδότησής  για τη διαχείρισή τους. Άλλωστε όπως επεσήμανε «δεν μπορεί το φαινόμενο της βίας να τελειώσει από τη μία ημέρα στην άλλη» για να εκφράσει την πεποίθηση πως «όλοι θα πράξουν τα ανάλογα ώστε να κρατηθούν αυτές οι δομές ζωντανές».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.