Αννα  Διαμαντοπουλου: «Μπορω να καταθεσω στην παραταξη μου και αυριο στη χωρα, ενα κεφαλαιο που εχω δημιουργησει μεσα απο ευκαιριες που μου δοθηκαν»

Η υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλά για την υποψηφιότητα και το σχέδιο της για το κόμμα και τη χώρα

Στην πόλη μας βρέθηκε πριν λίγες ημέρες η υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Άννα Διαμαντοπούλου, έχοντας την ευκαιρία να μιλήσει με μέλη και φίλους του κόμματος. Στο περιθώριο της παρουσίας της στην Κομοτηνή ο ΠτΘ συνομίλησε μαζί της για τα προτάγματα της υποψηφιότητάς της.

Η κ. Διαμαντοπούλου, ανέλυσε τους λόγους που θέτει υποψήφια για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ενώ από τη συζήτηση δεν έλειψαν και οι προτάσεις της για την αναδιοργάνωση του κόμματος. Παράλληλα η ίδια αναφέρθηκε στις προτάσεις της για την ανασυγκρότηση της Θράκης, αλλά και της χώρας.

Ο λόγος στην ίδια όμως αναλυτικά…

ΠτΘ: κ. Διαμαντοπούλου, ας ξεκινήσουμε με ένα δικό σας σχόλιο, για τη συμπλήρωση  των 50 χρόνων του ΠΑΣΟΚ.

Α.Δ.: Είναι  50 χρόνια δημοκρατία και 50  χρόνια ΠΑΣΟΚ. Φέτος είναι πραγματικά μια επετειακή χρονιά. Για το ΠΑΣΟΚ η 3η  Σεπτεμβρίου του 1974 ήταν η αρχή  μιας μεγάλης αλλαγής που θα την συμπύκνωνα στο ότι μετά από  δεκαετίες τα λαϊκά στρώματα βγήκαν από το περιθώριο, ήρθαν στο προσκήνιο, και  ήταν στην πρώτη γραμμή η νεολαία. Μια  μεγάλη διαφορά με την σημερινή πραγματικότητα.

«Είναι για το ΠΑΣΟΚ μια μεγάλη ευκαιρία να ανασυνταχθεί»

ΠτΘ: Πάμε όμως στο τώρα.  Σε πρόσφατη συνέντευξή σας  αναφέρατε πως και στο ΠΑΣΟΚ  επικρατεί μια ιδιόρρυθμη κατάσταση. Πώς μεταφράζεται κ.Διαμαντοπούλου αυτή η κατάσταση;

Α.Δ.:  Μετά τις ευρωεκλογές δημιουργήθηκε ένα καινούργιο τοπίο στη χώρα. Στις ευρωεκλογές υπήρξε μια καθίζηση στης κυβερνώσας παράταξης, της Νέας Δημοκρατίας και ταυτόχρονα υπήρξε μια πτώση και της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία  στη συνέχεια βρίσκεται σε μια  κατάσταση διάλυσης. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχασε, αλλά σταθεροποιήθηκε σε ένα μικρό ποσοστό που δεν  ικανοποιούσε και τα μέλη του αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Είναι ότι μέσα σε αυτό το σκηνικό το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα το οποίο θα έπρεπε και μπορούσε να παίξει έναν  ρόλο του  επόμενου πόλου,  δηλαδή περίμεναν  όλοι  ότι στις ευρωεκλογές θα υπάρξει μια ανάταση ώστε να δώσει την προοπτική τού να γίνει το ΠΑΣΟΚ ένας ισχυρός πόλος αντιπολίτευσης. Αυτό δεν έγινε. Την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών θυμάστε ότι στο ΠΑΣΟΚ έγινε μια διαδικασία με μεγάλη ένταση, αμφισβητήθηκε πάρα πολύ, και  κατά  την άποψή μου  άκομψα ο κ.Ανδρουλάκης και αποφάσισε να ξανανοίξει το παιχνίδι για να κατεβούμε στις εκλογές, για να γίνουν  αυτές οι εσωκομματικές  εκλογές. Θεωρώ τελικά ότι έκανε καλά, γιατί σε αυτό το πολιτικό σκηνικό  αποδόμησης και ρευστοποίησης, δεν ξέρει κανείς πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα  σε όλα τα κόμματα. Είναι για το ΠΑΣΟΚ μια μεγάλη ευκαιρία να ανασυνταχθεί, ουσιαστικά να προσκαλέσει κόσμο  από τα 2 εκατομμύρια που είχε από το 44%, να προσκαλέσει κόσμο και από τον χώρο της αριστεράς και από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας και από τον χώρο αυτών που δεν ψήφισαν, ανθρώπους οι οποίοι ήταν ΠΑΣΟΚ, άνθρωποι που πήγαν προς διάφορες κατευθύνσεις, να  τους πείσει  να συμμετέχουν  στο  να ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ αυτό που  λέω μεγάλο και κυβερνών, δηλαδή ένα κόμμα που  μπορεί στις επόμενες εκλογές να διεκδικήσει αποφασιστικά την κυβέρνηση.

«Μπορώ να βοηθήσω  το ΠΑΣΟΚ να γίνει και μεγάλο και κυβερνών»

ΠτΘ: κ. Διαμαντοπούλου τι είναι αυτό που θα αλλάξει στο ΠΑΣΟΚ με την ενδεχόμενη εκλογής σας στη θέση της προέδρου του κόμματος;

Α.Δ.: Θα έλεγα τρία πράγματα. Το πρώτο αφορά τον προγραμματικό του λόγο. Τα τελευταία χρόνια έχω κάνει έναν οργανισμό ο οποίος  ασχολείται με το θέμα των μεταρρυθμίσεων, που αφορούν τη σύγχρονη εποχή. Δηλαδή πώς πρέπει να είναι όλα τα μεγάλα ζητήματα, η υγεία, ο αγροτικός τομέας, η δικαιοσύνη, η  παιδεία, στη νέα ψηφιακή εποχή, στην τεχνητή νοημοσύνη, που  όπως ξέρετε κι εσείς αλλάζει την  πραγματικότητα παντού. Αντικαθιστά δουλειές, αντικαθιστά σκέψεις. Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή. Όλη λοιπόν η προγραμματική προσέγγιση θα είναι πάνω σε αυτή τη διάσταση, και της περιβαλλοντικής κλιματικής αλλαγής,  γιατί αυτά είναι τα μεγάλα ζητήματα του 21ου  αιώνα, τα οποία έχουνε επιπτώσεις σε όλους τους τομείς τους οποίους ζούμε. Έχω παρουσιάσει ήδη προτάσεις για το θέμα της διαχείρισης των υδάτων, των  πυρκαγιών, της παιδείας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, και πριν από 2-3 ημέρες κατέθεσα μια ολοκληρωμένη πρόταση για το στεγαστικό. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι το προγραμματικό το πρώτο.

Το δεύτερο είναι το πώς οργανώνουμε το κόμμα μας, το οποίο πρέπει να έχει δυο μορφές οργάνωσης, μια κλασική στην οποία τα μέλη συμμετέχουν ενεργά στην  ανάπτυξη των τοπικών αναπτυξιακών προγραμμάτων και των τοπικών προβλημάτων των κοινωνιών και έρχονται σε διαδικτυακή οργανωμένη επικοινωνία με τον πρόεδρο ώστε να υπάρχει αυτή η διάδραση και το δεύτερο μια διαδικτυακή οργάνωση, γιατί οι νέες γενιές πολύ δύσκολα θα πάνε σε μεγάλες συγκεντρώσεις, έχουν άλλη αίσθηση του χρόνου, δουλεύουνε με κείμενα, με βιντεάκια, με πολύ γρήγορη είδηση, θέλουνε άμεση απάντηση  σε συγκεκριμένα προβλήματα, οπότε είναι και μια μορφή διαδικτυακής οργάνωσης.

Το τρίτο είναι ότι όπως πάντα παίζει ρόλο σε μια  τέτοια αναμέτρηση το θέμα του προσώπου. Θεωρώ λοιπόν ότι μπορώ να καταθέσω στο κόμμα μου, στην παράταξη και αύριο στη χώρα, ένα κεφάλαιο που έχω δημιουργήσει μέσα από ευκαιρίες που μου δόθηκαν από αυτό το χώρο, δηλαδή  έχω εμπειρία αυτοδιοίκησης, έχω εμπειρία διακυβέρνησης ως υπουργός  και εμπειρία ως Ευρωπαϊκή Επίτροπος, κάτι που αφορά και την εμπειρία έργου αλλά ταυτόχρονα και μια διεθνή εμπειρία.

Αυτά είναι λοιπόν τα τρία στοιχεία που θεωρώ ότι προσαρμόζοντάς τα και καταθέτοντάς τα αυτή τη στιγμή στην παράταξη, μπορώ να βοηθήσω  να γίνει και μεγάλο και κυβερνών.

«Αν δεν παράγουμε εθνικό πλούτο δεν θα μπορούμε να έχουμε ούτε κοινωνικό κράτος»

ΠτΘ: κ.Διαμαντοπούλου, στις περιοδείες σας αναφέρεστε διαρκώς και  δίνεται έμφαση  στην  Ελλάδα που παράγει. Πιστεύετε ότι είναι αυτό που λείπει σήμερα από τη χώρα μας;

Α.Δ.: Είναι ακριβώς αυτό. Είναι  μια χώρα η οποία έχει τρεις φορές περισσότερες εισαγωγές απ’ ό,τι εξαγωγές. Αυτό σημαίνει ότι δεν παράγει η χώρα και δεν καλύπτει ούτε τις ανάγκες της. Για να είμαστε πάρα πολύ ειλικρινείς, αν δεν παράγουμε εθνικό πλούτο δεν θα μπορούμε να έχουμε ούτε κοινωνικό κράτος. Επομένως πρέπει να προωθήσουμε αλλαγές στον χώρο της αγροτικής παραγωγής, στον χώρο της μικρής βιομηχανίας, της μεγάλης βιομηχανίας, της ενέργειας και στην αλλαγή του τουριστικού προϊόντος. Ζείτε κι εσείς στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Έχουμε οδικό τουρισμό, έχουμε τουρισμό από γειτονικές χώρες. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στο πού οργανώνουμε πια  τη νέα  μορφή  τουρισμού και των  γειτόνων μας, γιατί είδατε ότι στα νησιά ή  στη νότια Ελλάδα  που  δεν  έγιναν σωστές υποδομές και σωστός προγραμματισμός, σήμερα έχουμε πάρα πολύ σημαντικά προβλήματα. 

Άρα η Ελλάδα που παράγει είναι σε όλους τους τομείς, και θα σας πω ότι η  δική μου επικεφαλίδα και  στα δύο βιβλία που  έχω γράψει και  αφορούν αυτό το θέμα, στην  «Η Έξυπνη Ελλάδα»  και στο «Από το Ντεσεβό στο Drone», θέτω  ως εθνικό  στόχο να  μπει το σύνολο  της χώρας στην  πρώτη γραμμή  του ψηφιακού μετασχηματισμού.  Κι  όσο  κι αν  μας φαίνεται αυτό ότι είναι εξωπραγματικό, είναι η  μόνη λύση  ώστε την επόμενη εικοσαετία, να κρατήσουμε τους ανθρώπους στην περιοχή τους, να φέρουμε άλλους που έφυγαν και να αλλάξει η Ελλάδα πλατφόρμα.

«Σε αυτή την  αποδόμηση  του πολιτικού συστήματος ο καθένας και η κάθε μία θα πρέπει να ξαναμπεί και να παλέψει με όλους τους τρόπους και  όλες τις γενιές»

ΠτΘ: κ.Διαμαντοπούλου, παρακολουθώντας κάποιος και τη δική  σας μεγάλη  πλέον πορεία στην πολιτική, βλέπει ότι έχετε περάσει από την εγχώρια πολιτική σκηνή στην ευρωπαϊκή, κι από κει στην απόσυρση γενικότερα από την ενεργό δράση. Πλέον τι σας έκανε να δραστηριοποιηθείτε και πάλι;

Α.Δ.: Τα  τελευταία 12  χρόνια,  μετά από την υπουργική μου θητεία και την απόφασή μου να δοθεί  χώρος σε όλες τις περιοχές της χώρας να δοκιμαστούν και νέοι άνθρωποι, ασχολήθηκα όπως σας είπα  με το θέμα της ενεργού πολιτικής,  όσον αφορά τη  διαμόρφωση θέσεων, και  ήμουνα  για δώδεκα χρόνια στην ομάδα, και  είμαι ακόμα, στην  ομάδα της σοσιαλδημοκρατίας στις Βρυξέλλες, η οποία  ουσιαστικά αποφασίζει, προτείνει, αναλύει  όλα τα ζητήματα που  αφορούν το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στο Ευρωκοινοβούλιο.  Η  αλλαγή στην απόφασή μου και η επαναφορά στην ενεργό κομματική και πολιτική ζωή, έχει να κάνει με αυτό που σας είπα και στην  αρχή, ότι θεωρώ ότι σε αυτή την  αποδόμηση  του πολιτικού συστήματος ο καθένας και η κάθε μία θα πρέπει να ξαναμπεί και να παλέψει με όλους τους τρόπους και  ουσιαστικά όλες τις γενιές. Είναι πολύ ουσιαστικό να καταλάβουμε ότι στην  πολιτική εμπλέκονται όλες οι γενιές και θεωρώ ότι μπορώ κι  εγώ να έχω μια πολύ σημαντική συνεισφορά σε αυτή την προσπάθεια. Σε περίπτωση που γίνω πρόεδρος του  ΠΑΣΟΚ θα ενωθούμε όλοι. Η  πρώτη μου κίνηση θα είναι να καλέσω όλους τους υποψηφίους και το δεύτερο και σημαντικό είναι να ορίσουμε και να αποφασίσουμε μια πορεία ενωτική, γιατί είναι η προϋπόθεση  για το μεγάλο κυβερνών ΠΑΣΟΚ.

Ένα ΠΑΣΟΚ αυτόνομο και σοσιαλδημοκρατικό

ΠτΘ: Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε να συζητιούνται πολύ τα σενάρια συνεργασίας των κομμάτων της κεντροαριστεράς. Εσείς πώς τα σχολιάζεται αυτά;

Α.Δ.: Το ΠΑΣΟΚ  ως κόμμα της αντιπολίτευσης και ως μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης που θέλουμε να είναι, θα  συνεργαστεί στη βουλή με όλα τα κόμματα σε κάθε νομοσχέδιο που αφορά το συμφέρον της χώρας. Αλλά το ΠΑΣΟΚ θα είναι ένα κόμμα αυτόνομο, ένα  κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας, το οποίο θα κρατάει το τιμόνι σταθερά σε αυτόν τον χώρο και έτσι θα πορευτεί μέχρι τις εκλογές.

ΠτΘ: κ.Διαμαντοπούλου πιστεύετε ότι δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος ΣΥΡΙΖοποίησης του ΠΑΣΟΚ, όπως ακούμε γενικότερα να λέγετε;

Α.Δ.: Είμαι πολύ απόλυτη.  Όσο με αφορά δεν υπάρχει κανένας τέτοιος κίνδυνος, θα έλεγα το αντίθετο. Εμείς ζητούμε από όλο τον κόσμο που ήταν στο ΠΑΣΟΚ και πήγε στο ΣΥΡΙΖΑ σε μια συγκεκριμένη στιγμή γιατί απογοητεύτηκε, γιατί άλλαξε η ζωή  του, και απελπίστηκε από  αυτά που είδε και βλέπει στο ΣΥΡΙΖΑ να γυρίσει στο ΠΑΣΟΚ. Ένα ΠΑΣΟΚ αυτόνομο, σοσιαλδημοκρατικό, που  κρατάει σταθερά το τιμόνι αυτόνομα και μόνο του προς τις εκλογές.

ΠτΘ: Θα θέλαμε να στείλετε το δικό σας μήνυμα σε όλους τους εν δυνάμει ψηφοφόρους σας στην περιοχή που σας ακούνε.

Α.Δ.: Θα ήθελα να προσκαλέσω όλους τους  συμπολίτες μας που βλέπουν την ανάγκη να αλλάξει το πολιτικό σύστημα, να πάνε στις κάλπες, να ψηφίσουν τον υποψήφιο που θέλουν, αλλά να πάνε όλοι στις κάλπες. Όταν θα  φτάσουμε να ψηφίσουν  στην Ελλάδα 400.000 άνθρωποι,  θα υπάρχει το πρώτο σήμα ότι αλλάζει το πολιτικό σύστημα. Γι’ αυτό η πρόσκλησή μου είναι αυτή, ελάτε στις κάλπες, στις 6 Οκτωβρίου ελάτε να αλλάξουμε το  πολιτικό σύστημα, να προχωρήσουμε σε μια  νέα πραγματικότητα, να  σταματήσουμε την παρακμή και να ξανακάνουμε όνειρα για την Ελλάδα του 21ου  αιώνα.

«Η Θράκη είναι ο χώρος όπου μπορούν να έρθουν υψηλού επιπέδου επιχειρήσεις»

ΠτΘ: Αυτό το διάστημα κ.Διαμαντοπούλου επισκέπτεστε την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ωστόσο γνωρίζουμε ότι ανά τα χρόνια οι επαφές σας με την περιοχή είναι διαρκείς. Τι θα λέγατε ότι χρειάζεται η περιοχή  μας εδώ για να μπορέσει να μπει σε αυτόν τον χάρτη της ανάπτυξης και να ξεκολλήσει από τις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε.;

Α.Δ.: Και η Ελλάδα ολόκληρη τα τελευταία χρόνια είναι  συνεχώς στις τελευταίες θέσεις, δεύτερη ή τρίτη από το τέλος και αυτό συμβαίνει στους δείκτες και τους οικονομικούς που αφορούν την καθημερινή  ζωή του πολίτη και όχι τη μεγάλη μόνο εικόνα,  αφορά και τα θέματα της κοινωνίας και το πώς οι άνθρωποι ζουν. Επομένως, θα έλεγα ότι θέλει μια  συνολική  ανάπτυξη το παραγωγικό  μοντέλο της χώρας .

Όταν  πάμε ιδιαίτερα στη Θράκη, επειδή  κι εγώ έχω έρθει πάρα πολλές φορές και μιλάμε δεκαετίες για τη Θράκη,  θεωρώ ότι το πιο ουσιαστικό πλέον στην εποχή μας, είναι, επειδή υπάρχει και το Δημοκρίτειο, που είναι πλέον ένα καταξιωμένο  πανεπιστήμιο, θα πρέπει η περιοχή  όσο κι αν  σας φαίνεται περίεργο, να γίνει η high tech περιοχή. Δηλαδή  θεωρώ  ότι  στη Θράκη πρέπει να κατευθυνθούν και με κίνητρα, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και με κίνητρα διαβίωσης, να  γίνει μια αναστροφή  και  να γίνει η Θράκη ο χώρος όπου υψηλού επιπέδου επιχειρήσεις μπορούν να έρθουν. Η περιοχή τα έχει όλα. Έχει και  αγροτική  παραγωγή, έχει και βιομηχανικές περιοχές, έχει λιμάνια, έχει καταπληκτικές ομορφιές. Είναι μια  περιοχή που μπορούμε να δούμε τα θετικά της στοιχεία  ώστε να ανατρέψουμε αυτή την ερήμωση, γιατί μιλάμε για περιοχές ολόκληρες που  έχουν ερημώσει. Δεν είναι  μόνο στη Θράκη. Εγώ είμαι  βορειοελλαδίτισσα, είμαι από την Κοζάνη. Η Κεντρική Μακεδονία με το κλείσιμο των  λιγνιτωρυχείων, βρίσκεται κι αυτή σε μια κατάσταση όπου  ο  κόσμος πραγματικά φεύγει μέρα με τη μέρα. Άρα όλη η βόρεια  Ελλάδα έχει μπει στο κόκκινο και νομίζω πως πρέπει να κάνουμε έναν καινούργιο αναπτυξιακό σχεδιασμό γι’ αυτήν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.