Παρασταση διαμαρτυριας διοργανωνει ο Συλλογος Εκπαιδευτικων ΠΕ Ροδοπης
Στ. Μακρυγιάννης: «Η εκπαίδευση σιγά σιγά διολισθαίνει προς μια κατάσταση την οποία ήδη βιώνει η δημόσια υγεία»
Παράσταση διαμαρτυρίας διοργανώνει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, έξω από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου και ώρα 12.30, μόλις δύο μέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων.
Όπως τονίζει ο Σύλλογος στο σχετικό του προσκλητήριο συμμετοχής «το σχολικό έτος ξεκινά και η κυβέρνηση ΝΔ – ΥΠΑΙΘΑ συνεχίζει την πολιτική διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης ενώ πλέον στρέφεται εναντίον των εκπαιδευτικών».
Το ΔΣ του Συλλόγου διαμαρτύρεται για:
- «Το κύμα καταργήσεων, αναστολών και συγχωνεύσεων σχολικών τμημάτων και μονάδων σε όλη τη χώρα και βέβαια και στην περιοχή μας που αποσκοπούν στην περικοπή θέσεων εργασίας και αγνοούν τις μορφωτικές ανάγκες και δικαιώματα των παιδιών.
- Το γεγονός πως μετά την πρώτη φάση πρόσληψης αναπληρωτών – τριών παραμένουν χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών σε πανελλαδικό επίπεδο. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ροδόπης παραμένουν 86 κενά που αντιστοιχούν σε 2064 χαμένες διδακτικές ώρες την εβδομάδα.
- Πως δεν έχει μονιμοποιηθεί το σύνολο των νεοδιόριστων του 2020, 2021 ενώ ήδη από τις 16 Αυγούστου έκλεισαν διετία και οι νεοδιόριστοι του 2022.
- Την προκλητική και με αμφίβολες νομικά έως και παράνομες ενέργειες, παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο 3 νεοδιόριστων εκπαιδευτικών του 2021 που συμμετέχουν στην απεργία αποχή από την ατομική αξιολόγηση σε όλες τις φάσεις της».
Στ. Μακρυγιάννης: «Οι ελλείψεις είναι πραγματικά μεγάλες»
Μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Στέφανος Μακρυγιάννης, έκανε λόγο για μια χρονιά που ξεκινά με χειρότερους οιωνούς από την προηγούμενη, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες του υπουργείου. Δύο είναι οι παράγοντες που πιστοποιούν την παραπάνω εκτίμηση σύμφωνα με τον ίδιο. Αφενός οι μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς παρά τους διορισμούς που έγιναν. «Οι ελλείψεις είναι πραγματικά μεγάλες» τόνισε ο κ. Μακρυγιάννης για να εξηγήσει πως «ακόμα και οι διορισμοί που γίνονται τα καλοκαίρια τα τελευταία χρόνια έρχονται στην πραγματικότητα να καλύψουν τα νέα κενά που δημιουργούνται λόγω των συνταξιοδοτήσεων και όχι να καλύψουν τα κενά που είχαν συσσωρευτεί τα περίπου 10 μνημονιακά χρόνια». Αφετέρου το «επικοινωνιακό τέχνασμα», όπως το χαρακτήρισε ο κ. Μακρυγιάννης, του υπουργείου Παιδείας να εμφανίσει μια μείωση του προβλήματος με «ένα κύμα μαζικών συγχωνεύσεων τμημάτων, υποβαθμίσεων σχολείων ή και αναστολών λειτουργίας σχολείων».
«Η χρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης βαίνει μειούμενη»
Ωστόσο «ο ελέφαντας στο δωμάτιο» δεν είναι μόνο οι θέσεις εργασίας στην εκπαίδευση, όπως σημείωσε ο κ. Μακρυγιάννης. «Είναι η χρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης η οποία βαίνει μειούμενη. Μάλιστα τον μήνα που μας πέρασε καταργήθηκαν και οι σχολικές επιτροπές όπου με πολύ σαφή και ορατό τρόπο φαινόταν το κομμάτι της χρηματοδότησης που πηγαίνει στα δημόσια σχολεία» σημείωσε ο ίδιος για να καταθέσει την εκτίμησή του πως «δυστυχώς η εκπαίδευση σιγά σιγά διολισθαίνει προς μια κατάσταση την οποία ήδη βιώνει η δημόσια υγεία, όπου το αρμόδιο υπουργείο λέει ότι όλα τα νοσοκομεία δουλεύουνε τέλεια, αλλά τα περιστατικά που συμβαίνουν σε όλη τη χώρα δείχνουν την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας».
Κριτική άσκησε ο κ. Μακρυγιάννης και στις ψηφιακές τάξεις και το ψηφιακό φροντιστήριο που προωθεί το υπουργείο, κάνοντας λόγο για ευτελισμό της εκπαιδευτικής επιστήμης. «Εμείς που γνωρίζουμε τι σημαίνει εκπαιδευτική πράξη, λέμε ότι σε καμία περίπτωση η διδασκαλία μέσω ψηφιακών συστημάτων δεν μπορεί να αντικαταστήσει την δια ζώσης διδασκαλία δίπλα στον μαθητή και την μαθήτρια» εξήγησε.
«Ολοκληρωτικά αντιδημοκρατικά καθεστώτα είναι αυτά που έχουν ποινικοποιήσει το δικαίωμα της απεργίας»
Τέλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην παραπομπή στο πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο τριών εκπαιδευτικών της Ροδόπης που απείχαν από τη διαδικασία αξιολόγησης. Ο κ. Μακρυγιάννης θύμισε πως «απέναντι σε αποτυχημένο σύστημα αξιολόγησης ομόφωνα και σύσσωμα οι εκπαιδευτικές κοινότητες όλων των βαθμίδων έχουμε αντιδράσει νόμιμα με κάποιες μορφές κινητοποιήσεων και συγκεκριμένα με την απεργία-αποχή» για να εξηγήσει πως «οι συνάδελφοι απεργούν. Δεν πραγματοποιούν δηλαδή αυτό το κομμάτι της διαδικασίας της αξιολόγησης που επιθυμεί το υπουργείο. Επειδή λοιπόν το υπουργείο δεν μπορεί να μας πείσει, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το μαστίγιο και όχι το καρότο, δηλαδή προχώρησε σε πειθαρχικές διώξεις συναδέλφων εκπαιδευτικών ενώ ήταν απεργοί και δυστυχώς η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ροδόπης ήτανε πρώτη σε όλη τη χώρα».
Σύμφωνα με τον κ. Μακρυγιάννη η παραπάνω ενέργεια εγείρει δύο σημαντικά ζητήματα. «Αφενός ποινικοποιείται ως πειθαρχικό αδίκημα το ίδιο το δικαίωμα της απεργίας, το οποίο προστατεύεται από το Σύνταγμα. Με τέτοιες ενέργειες πάμε σε άλλες εποχές. Ολοκληρωτικά αντιδημοκρατικά καθεστώτα είναι αυτά που έχουν ποινικοποιήσει το δικαίωμα της απεργίας. Έχουμε τώρα λοιπόν εδώ ένα τέτοιο φαινόμενο. Δεύτερον, δεν έχει τηρηθεί ούτε καν η στοιχειώδης διαδικασία ακόμα και τέτοιων πειθαρχικών διώξεων» τόνισε ο κ. Μακρυγιάννης για να υπογραμμίσει πως «επίτηδες έγιναν όλα αυτά με τα σχολεία κλειστά για να μην υπάρχει αντίδραση». Ωστόσο όπως έσπευσε να ξεκαθαρίσει κλείνοντας, «είναι απόφαση όλου του κόσμου της εκπαίδευσης, όλων των κλάδων και της διδασκαλικής ομοσπονδίας και του τοπικού συλλόγου, ότι βεβαίως θα υπερασπίσουμε τους συναδέλφους μας. Δεν κάνουμε βήμα πίσω».
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
