Πολιτικες αντιδρασεις για το πορισμα του Αρειου Παγου

Πυρ ομαδόν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Την ικανοποίησή της για το πόρισμα του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές εξέφρασε η κυβερνητική πλευρά, καθώς πλέον η ΕΥΠ και επίσημα αποσυνδέεται από τη χρήση του κακόβουλου κατασκοπευτικού λογισμικού Predator, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για “τη μεγαλύτερη συγκάλυψη στην ιστορία της χώρας”.

Σημειώνεται ότι ο Άρειος Πάγος ολοκλήρωσε την έρευνα για τις τηλεφωνικές υποκλοπές, βάζοντας τέλος στην έρευνα ως προς το σκέλος που αφορά στις ενέργειες της ΕΥΠ, καθώς κατά την ανώτατη εισαγγελική αρχή, εντοπίστηκαν επαρκείς ενδείξεις μόνο για εκπροσώπους εμπλεκομένων εταιριών για τους οποίους και άσκησε δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για παραβίαση απορρήτου τηλεπικοινωνιών.

Για την εν λόγω απόφαση του Αρείου Πάγου κυβερνητικές πηγές ανέφεραν τα εξής: «Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι αναμένουμε τις αποφάσεις τις Δικαιοσύνης, κάτι που αποτελεί πάγια θέση της Κυβέρνησης. Η Δικαιοσύνη μίλησε και παρουσίασε το ενδελεχές και εμπεριστατωμένο αποτέλεσμα της έρευνάς της.

Ν. Ανδρουλάκης: Σκάνδαλο συγκάλυψης ενός σκοτεινού παρακράτους

«Θα συνεχίσουμε τον έντιμο αγώνα μας απέναντι σε αυτό το σκοτεινό παρακράτος». Αυτό επισήμανε ο Νίκος Ανδρουλάκης σε παρέμβασή του στην Βουλή μετά την απόφαση της δικαιοσύνης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για «διπλό σκάνδαλο: Σκάνδαλο παρακολούθησης και σκάνδαλο συγκάλυψης» επισημαίνοντας πως «δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα λάβει τέτοιες διαστάσεις». Απευθυνόμενος στον παρόντα υπουργό Δικαιοσύνης, Γ.Φλωρίδη, σημείωσε πως «κάθε εποχή έχει τους δικούς της Παπαγγελόπουλους» τονίζοντας ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου «λειτουργεί ως ένα πλυντήριο ευθυνών των σημερινών κυβερνώντων».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε ότι αυτό δεν θα σταματήσει την προσπάθεια αποκάλυψης του σκανδάλου σημειώνοντας ότι «είναι ένας αγώνας να μην αλλοιωθεί η αντίληψη των πολιτών για το πώς πρέπει να λειτουργεί η δημοκρατία μας». Μάλιστα ανέφερε πως «οι υποθέσεις που αρχειοθετούνται ενίοτε ανασύρονται».

ΣΥΡΙΖΑ: «Το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει από σήμερα και τη σφραγίδα της ηγεσίας του Αρείου Πάγου»

«Το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει από σήμερα και τη σφραγίδα της ηγεσίας του Αρείου Πάγου», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωσή του. Υποστηρίζει ότι «η ελληνική Δικαιοσύνη στο ανώτατο επίπεδο, όχι μόνο δεν διευκόλυνε τη διαλεύκανση του σκανδάλου, αλλά δεν απέτρεψε και τη συγκάλυψή του» και πως «η αρχειοθέτηση -και δη μέσω ενός απλού Δελτίου Τύπου της Εισαγγελέως του ΑΠ- συνιστά απόφαση υποβάθμισης και ευτελισμού του κύρους ενός θεσμού που αποτελεί τον θεματοφύλακα της Δημοκρατίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει πως «προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι η αρχειοθέτηση επισπεύσθηκε την ώρα που η δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύπτει νέα στοιχεία. Την ώρα που μόλις είχε αποκαλυφθεί πως ένας στους 3 από εκείνους που είχαν πέσει θύμα παρακολούθησης του Predator, παρακολουθούνταν κι από την ΕΥΠ. Τα ίδια ακριβώς άτομα». «Κι αυτό θεωρήθηκε ως “απλή σύμπτωση”;», σχολιάζει.

ΚΚΕ: «“Πηγή” του προβλήματος είναι ένα βαθιά αντιδραστικό νομικό και θεσμικό πλαίσιο»

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «το πόρισμα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των υποκλοπών είναι αυτό που ήθελε η κυβέρνηση για να συγκαλύψει, για μία ακόμη φορά, τις τεράστιες ευθύνες της». «Επιβεβαιώνει ότι “πηγή” του προβλήματος είναι ένα βαθιά αντιδραστικό νομικό και θεσμικό πλαίσιο, που δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις και το κράτος να εντείνουν τη μαζική και προληπτική παρακολούθηση, στη βάση του δόγματος “ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων”», συνεχίζει το ΚΚΕ.

Νέα Αριστερά: «Μαύρη μέρα για τη Δημοκρατία, τους θεσμούς της Δικαιοσύνης και το Κράτος Δικαίου»

Με ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά κάνει λόγο για «μαύρη μέρα για τη Δημοκρατία, τους θεσμούς της Δικαιοσύνης και το Κράτος Δικαίου». «Σφραγίζεται και με τη βούλα της δικαιοσύνης η μεγαλύτερη συγκάλυψη στη σύγχρονη ιστορία», τονίζει η Νέα Αριστερά και αναφέρει ότι «50 χρόνια ζωής για τη Γ’ Ελληνική Δημοκρατία η Ελλάδα γίνεται η εξαίρεση στον ευρωπαϊκό κανόνα. Ένα καθεστώς παραδομένο στο οργανωμένο έγκλημα και στο παρακράτος».

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ντροπιαστική η ανακοίνωση του Αρείου Πάγου για υποκλοπές

Την σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στην οποία, όπως είπε, πρέπει να διαβιβαστούν από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου όλα τα έγγραφα της προκαταρκτικής εξέτασης μαζί με το πόρισμα για την υπόθεση των υποκλοπών, για να συζητηθούν, ζήτησε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει σαφέστατο πρόβλημα δημοκρατίας.

Σε παρέμβαση της στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία, η κ. Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε «ντροπιαστική την ανακοίνωση που εξέδωσε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για το ζήτημα των παράνομων τηλεφωνιών παρακολουθήσεων», σημειώνοντας ότι δεν περιποιεί τιμή για τη δικαιοσύνη, ενώ έκανε λόγο για εξόφθαλμες κυβερνητικές ευθύνες.

«Λυπάμαι παρά πολύ που για άλλη μια φορά εισαγγελείς του Αρείου Πάγου αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων. Έχουν προηγηθεί πολλοί άλλοι. Δυστυχώς φαίνεται όταν διορίζεσαι από την κυβέρνηση τείνεις να την δικαιολογείς, όμως αυτό δεν έχει καμία σχέση με δικαιοσύνη. Και βεβαίως δεν πρόκειται περί κανενός αμετάκλητου βουλεύματος. Μιλάμε για ένα απλό πόρισμα προκαταρκτικής εξέτασης που αντί για 4 μήνες που ορίζει ο νόμος διήρκησε δύο χρόνια ώστε να είναι μυστική και μη προσβάσιμη» είπε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Γ. Φλωρίδης: «Πρωτοφανής κατρακύλα και θεσμικός παραλογισμός η επίθεση στην Δικαιοσύνη»

«Πρωτοφανή, απίστευτη, απαράδεκτη κατρακύλα» και «θεσμικό παραλογισμό» χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης την «επίθεση» από τους πολιτικούς αρχηγούς και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων της Αντιπολίτευσης εναντίον της Δικαιοσύνης, εξ αφορμής της ανακοίνωσης της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου με την οποία γνωστοποιούνταν το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φλωρίδης, η επίθεση αυτή, που έγινε στο πρόσωπο της εισαγγελέως, άρα στην ελληνική Δικαιοσύνη, υπερέβη κάθε θεσμικό όριο. Εξηγώντας τον λόγο που το υποστηρίζει αυτό, είπε ότι αυτοί που επιτέθηκαν για την έκδοση ενός πορίσματος 300 σελίδων ομολόγησαν εδώ στην Βουλή ότι δεν το έχουν διαβάσει κι αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι δεν το έχουν. Άρα και δεν γνωρίζουν ούτε το αποδεικτικό υλικό που υπάρχει εκεί, το οποίο περιγράφεται στην ανακοίνωση ότι είναι τεράστιο, ούτε φυσικά το πώς αξιολογήθηκε αυτό, δηλαδή οι μαρτυρικές καταθέσεις, οι εκθέσεις των ανεξάρτητων αρχών, οι εκθέσεις της ΕΛΑΣ και όλων όσων ερεύνησαν όλα αυτά. Δεν γνωρίζουν – είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης – πώς ο εισαγγελέας αξιολόγησε τα ερωτήματα τα οποία έθεσαν οι ενδιαφερόμενοι και πώς απάντησε σε όλα αυτά, πώς αξιολόγησε το αποδεικτικό υλικό όλο αυτό και πώς απάντησε σε κάθε λεπτομέρεια.

 «Κι ενώ λοιπόν ομολόγησαν ότι δεν γνωρίζουν όλα αυτά, επιτέθηκαν με έναν πρωτοφανή τρόπο στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στον εισαγγελέα που διενήργησαν την προκαταρκτική. Και στη συνέχεια ακούσαμε το καταπληκτικό ότι αφού επιτέθηκαν για κάτι που δεν ξέρουν, ζητούν να έρθει στη Βουλή αυτό που δεν ξέρουν, ενώ η θεσμική σοβαρότητα επέβαλλε να ζητήσουν πρώτα να δουν το πόρισμα και μετά να τοποθετηθούν. Εδώ ζήσαμε μια κατρακύλα πρωτοφανή, απίστευτη, μοναδική, εξωφρενική, απερίγραπτη: να επιτίθεσαι δηλαδή στον ανώτατο δικαστικό λειτουργό για ένα πόρισμα το οποίο αγνοείς» είπε ακόμη ο κ. Φλωρίδης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.