Στο Ευρωπαικο Συνεδριο Επιχειρηματικοτητας του Economist και στην Γενικη Συνελευση της ΓΣΕΒΕΕ ο Ανεστης Βαφειαδης

Ο πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης, εκπροσώπησαν την Ροδόπη στις δύο σημαντικές διοργανώσεις

Στο 2ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας του Economist, με τίτλο «ΜμΕ: Καινοτομία, ανταγωνιστικότητα και ευημερία σε ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον», το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Μαΐου σε συνδιοργάνωση της ΓΣΕΒΕΕ και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ακολούθως στην 54η Τακτική Γενική Συνέλευση της ΓΣΕΒΕΕ συμμετείχε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ.Ανέστης Βαφειάδης.

Δύο διοργανώσεις από τις οποίες όπως εξήγησε ο ίδιος μιλώντας το πρωί της Τρίτης, 28 Μαΐου, στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» προέκυψαν ειδήσεις, ζυμώσεις και συζητήσεις που αφορούν στο παρόν και το μέλλον της επιχειρηματικότητας, τα διαθέσιμα ή και μελλοντικά χρηματοδοτικά εργαλεία κ.α.

Γιώργος Καββαθάς: «Κινητήριος δύναμη της ευρωπαϊκής οικονομίας οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της»

Εκκινώντας από το Ευρωπαϊκό Συνέδριο ο κ.Βαφειάδης αναφέρθηκε στην παρουσία του πρώην προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ.Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος και ήταν κεντρικός ομιλητής της διοργάνωσης, αλλά και στην τοποθέτηση του προέδρου της Γενικής Συνομοσπονδίας κ.Γιώργου Καββαθά, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε πως η επόμενη ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να διαμορφώσει μια ολιστική προσέγγιση στα θέματα που αφορούν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα καθώς, κινητήριος δύναμη της ευρωπαϊκής οικονομίας, είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της.

Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βρεθούν στην αιχμή των αλλαγών, καθώς είναι αυτές που ενσωματώνουν τις αξίες και τις αρχές, πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η ευημερία της Ευρώπη, επισημαίνοντας μάλιστα πως οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, σήμερα αποτελούν το 99,6% των ελληνικών επιχειρήσεων και ξεπερνούν στον αριθμό τις 800.000.

Ψηφιακή κάρτα και νέο φορολογικό τα βασικά θέματα συζήτησης

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συζητήσεων ο κ.Βαφειάδης εξήγησε πως μεγάλη συζήτηση έγινε γύρω από τους σκοπούς των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και υφιστάμενα προβλήματα του επιχειρείν όπως το νέο φορολογικό, όπου η φορολόγηση του τεκμαρτού εισοδήματος αποτελεί «παγκόσμια» πρωτοτυπία, καθώς και τα κενά που παρατηρούνται ήδη από την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

«Δεν πήραμε πειστικές απαντήσεις, θα το ξαναδούμε, θα μελετήσουμε τις παρατηρήσεις που δόθηκαν, και  από  κει και πέρα περιμένουμε τις απαντήσεις που πρέπει να είναι άμεσες γιατί από 1/7 ξεκινάει η υποχρεωτικότητα στο εμπόριο και τις βιομηχανίες και θα  δούμε κατά πόσο θα υπάρχουν κάποιες αλλαγές που  ζητήσαμε» ανέφερε ο κ.Βαφειάδης ως προς την ψηφιακή κάρτα εργασίας, τονίζοντας πως αναμένονται υπεύθυνες απαντήσεις από πλευρά της κυβέρνησης.

Στις πολυεθνικές επιχειρήσεις το 98% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Ερωτηθείς ως προς τα συμπεράσματα που πιθανότητα εξήχθησαν για την υφιστάμενη κατάσταση του επιχειρείν και στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή επικράτεια σε σχέση και με την ελληνική, ο ίδιος αναφέρθηκε σε διαφορετικά παραδείγματα πολιτικών που ακολουθήθηκαν και εισέφεραν καλύτερα αποτελέσματα, όπως το παράδειγμα της Ιταλίας όπου μέσα από ένα αντίστοιχο «Ταμείο Ανάκαμψης» δόθηκαν στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις 7 δις, την ώρα που στην Ελλάδα έχουν δοθεί μόλις 25 εκατ. ευρώ.

«Εδώ το 98% από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης πηγαίνει στις πολύ μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, γεγονός που κινείται σε λάθος κατεύθυνση και το οποίο τονίζουμε σε όλα τα φόρα που συμμετέχουμε» ανέφερε εξηγώντας πως αυτό δεν συνεπάγεται με το αίτημα της μη στήριξης των μεγάλων επιχειρήσεων, άλλωστε και αυτές απασχολούν προσωπικό, αλλά η όποια στήριξη δεν θα πρέπει να αφήνει πίσω τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που όπως τόνισε «κι αυτές απασχολούν πάρα πολύ κόσμο και συνθέτουν την ελληνική οικονομία».

«Οι υπουργοί το κατανόησαν, το είδαν, το αμφισβήτησαν, το πατάξαν αντίστοιχα με αριθμητικά  στοιχεία κι μένει να δούμε τώρα το τι μέλλει γενέσθαι και αν θα υπάρχουν διορθωτικές κινήσεις» πρόσθεσε τονίζοντας πως ήταν παρόντες οι Υπουργοί κ.κ.Παπαθανάσης, Σκρέκας, Κεραμέως, Σταϊκούρας κ.ο.κ.

Ειδική μνεία στον Έβρο και ψήφισμα για την Παλαιστίνη

Σύμφωνα με τον ίδιο έγινε ειδική αναφορά για την περίπτωση του Έβρου, ειδικά κατά την διάρκεια της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, ως προς την ανάγκη στήριξής του, ειδικά του Βορείου Έβρου που όπως εξήγησε αποψιλώνεται τόσο από άποψη κατοίκων όσο και επιχειρήσεων καθημερινά.

Έγινε ειδική αναφορά για τον Έβρο, ειδικά στην γενική  συνέλευση, τι θέμα κατέχει ο Έβρος να  κρατήσει ο Έβρος για  να κρατήσει και όλη η Θράκη μετά. Ο βόρειος Έβρος ειδικά που  αποψιλώνεται από άποψη  κατοίκων και επιχειρήσεων  καθημερινά.

Να σημειωθεί πως κατά την δεύτερη ημέρα των εργασιών της Συνέλευσης, πραγματοποιήθηκαν οι ψηφοφορίες όπου και υπερψηφίστηκαν με συντριπτική πλειοψηφία ο Οικονομικός και ο Διοικητικός Απολογισμός 2023-2024, καθώς και ο Προγραμματισμός Δράσης 2024-2025 και ο Προϋπολογισμός έτους 2024 , ενώ υπερψηφίστηκε ψήφισμα για την Παλαιστίνη το οποίο, μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Η Γενική Συνέλευση της ΓΣΕΒΕΕ καταδικάζει το Ισραηλινό Κράτος για τα εγκλήματα που διαπράττει κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα. Στέκεται αλληλέγγυα μαζί με όλες τις παγκόσμιες φωνές, υπέρ της δίκαιης λύσης αναγνώρισης του Παλαιστινιακού κράτους. Ζητά την άμεση και χωρίς όρους παύση των επιθέσεων του Ισραηλινού κράτους στη Γάζα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.