Ενταξεις, απενταξεις, μεταφορες εργων και αλλα μυστηρια

Διαφωνία μεταξύ διοίκησης και αντιπολίτευσης για την κατάσταση της υλοποίησης έργων στην ΠΑΜΘ

Το θέμα της κατάστασης των έργων στην Περιφέρεια ΑΜΘ, τόσο όσο αφορά την χρηματοδότηση νέων όσο και την υλοποίηση παλιότερων που ακόμα δεν έχουν προχωρήσει, απασχόλησε το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ με αφορμή δύο επερωτήσεις του Περιφερειακού Συμβούλου της Ανεξάρτητης Ενωτικής πρωτοβουλίας κ. Χρήστου Χατζηπέμου.

Ο κ. Χατζηπέμου στην πρώτη, με αφορμή στοιχεία στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ για έργα στην περιοχή που δεν συνάδουν με την κατάστασή της υλοποίησής τους, ζήτησε να μάθει για την χρηματοδότηση και την πορεία των έργων που αναφέρονται σε αυτό.

Επιπλέον, στη δεύτερη επερώτησή του, ζήτησε τους λόγους για τους οποίους για μία σειρά από τεχνικά έργα της ΠΑΜΘ ο υφυπουργός ανάπτυξης κ Τσακίρης με δύο αποφάσεις του ενημερώνει ότι η διάθεση πιστώσεων για το 2023 θα είναι μηδενική, με κίνδυνο να βγουν, με την παρέλευση της πενταετίας από την εισαγωγή τους, από το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ.

Απαντώντας στο πρώτο ερώτημα ο κ. Μέτιος σημείωσε πως με την απορρόφηση στο ΕΣΠΑ, στο οποίο έχουν ενταχθεί πολλά προγράμματα, να φτάνει το 91%, δεν είναι εύκολο να δοθούν οι πληροφορίες, με πολλές καθυστερήσεις να συμβαίνουν για διαδικαστικά θέματα.

Υπάρχουν έργα που παρουσιάζουν μικρές καθυστερήσεις, μεγαλύτερες καθυστερήσεις και άλλα που καθυστερούν σημαντικά, σημείωσε, όμως σε κάθε περίπτωση η Περιφέρεια προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί για να προχωρήσει.

Απαντώντας στη δεύτερη επερώτηση, ο κ. Μέτιος σημείωσε πως αφενός δεν υπάρχει κίνδυνος απένταξης, γιατί ο περιορισμός της πενταετίας πλέον δεν υφίσταται, ενώ οι μηδενικές πιστώσεις και αλλαγές οφείλονται στο γεγονός ότι τα έργα περνούν από το παλιό Πρόγραμμα, στο καινούριο προγραμματισμό, που έχει και διαφορετικές προβλέψεις για την ένταξη και την δημοπρασία έργων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.