Κινητικοτητα για μια πιο ενωμενη Ευρωπη

Ενημέρωση για τα προνόμια της κινητικότητας σε επίπεδο σπουδών, πρακτικής άσκησης, εργασίας και επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Κομοτηνή

Η Κομοτηνή ήταν ο δεύτερος σταθμός του EU Jobs and Mobility Roadshow την Τρίτη 11 Οκτωβρίου, με εργαστήρια και σταθμούς ενημέρωσης από φορείς και δίκτυα της ΕΕ για την απασχόληση και την κινητικότητα να στήνονται στον πρώτο όροφο του Διοικητηρίου Ροδόπης.
 
Εκεί φοιτητές, απόφοιτοι, νέοι επιχειρηματίες, μακροχρόνια άνεργοι αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος είχε την ευκαιρία να .γνωρίσει και να αποκτήσει πρόσβαση σε ευρωπαϊκά δίκτυα πληροφόρησης που διευκολύνουν την κινητικότητα, οργανώσεις νέων, καθώς επίσης και σε εθνικά σημεία επαφής για προγράμματα που διευκολύνουν την κινητικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Erasmus+) από τους σταθμούς ενημέρωσης, αλλά και να παρακολουθήσουν τα σύντομα εργαστήρια που ήταν διαθέσιμα από τους εκπροσώπους των συμμετεχόντων φορέων.
 
Το Roadshow διοργάνωσαν τρία Κέντρα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης, τα Europe Direct Κομοτηνής, Ξάνθης και Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ συνεχίζεται σήμερα στην Ξάνθη και τις επόμενες μέρες θα επισκεφτεί την Καβάλα, τη Δράμα και τη Θεσσαλονίκη.

Χρήστος Μέτιος «Απαραίτητη η σωστή πληροφόρηση για την βελτίωση της καθημερινότητας και της ζωής όλων μας»

 
Την εκδήλωση στήριξαν τόσο η Αντιπεριφέρεια Ροδόπης όσο και ο Δήμος Κομοτηνής, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος, ο οποίος τόνισε πως σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας, καθίσταται περιορισμένη η δυνατότητα που έχει ο καθένας σε επίπεδο σπουδών, εργασίας και επιχειρηματικής δράσης, ώστε να βελτιώσει την καθημερινότητα και τη ζωή του.
«Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι η σωστή πληροφόρηση και η ενημέρωση είτε αυτό αφορά νέους ανθρώπους που σπουδάζουν, είτε εργαζόμενους, είτε ανέργους ώστε να προχωρήσει προς άλλη κατεύθυνση ή να εξελιχτεί σε αυτή που ακολουθεί» σημείωσε, υπογραμμίζοντας την σημασία των εν λόγω εργαστηρίων.
 
 

Λουίζα Σαλτσίδου «Είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει, σε όλη την Περιφέρεια να συγκεντρωθούν εκπρόσωποι από Ευρωπαϊκούς φορείς»

 
Η συνεργασία αυτή έγινε με ιδιαίτερη αγάπη και μεράκι, ώστε να ενημερωθούν όσοι ενδιαφέρονται για θέματα απασχόλησης και κινητικότητας, σημείωσε η υπεύθυνη του Europe Direct Κομοτηνής κ. Λουίζα Σαλτσίδου, τονίζοντας πως οι πληροφορίες που μπορούν να αντλήσουν οι ενδιαφερόμενοι είναι πάρα πολλές, καθώς πρόκειται «για την πρώτη φορά που συγκεντρώνονται στην Περιφέρεια τόσοι εκπρόσωποι Ευρωπαϊκών φορέων».
 
 

Γεωργία Θεοδώρα Ιντζέ «Είμαστε πλέον στη γενιά που δεν κινείται αποκλειστικά λόγω των συνθηκών αλλά γιατί γνωρίζει πλέον τα δικαιώματά της»

 
Αυξημένη είναι η επιθυμία των Ελλήνων μέχρι 45 ετών να εκμεταλλευτούν το δικαίωμα που έχουν για την κινητικότητα, σημείωσε η κ. Γεωργία Θεοδώρα Ιντζέ, υπεύθυνη επικοινωνίας του Europe Direct Ξάνθης, ώστε είτε να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία, είτε να βρουν θέση εργασίας.
 
Όμως αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τις συνθήκες της εποχής, αλλά και με το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται για πολλά χρόνια στην ΕΕ, οι Έλληνες πολίτες έχουν αρχίσει αν αντιλαμβάνονται πλέον ποια είναι τα δικαιώματά τους ως Ευρωπαίοι και πως μπορούν να απολαύσουν το δικαίωμα στην κινητικότητα, είτε για σπουδές, είτε για εργασία, είτε για πρακτική άσκηση, ακόμα και για επιχειρηματική δραστηριότητα.
 
«Νομίζω πως είμαστε πλέον στη γενιά που δεν το κάνει αποκλειστικά λόγω των συνθηκών αλλά γιατί γνωρίζει πλέον τα δικαιώματά της» υπογράμμισε η ίδια.
 
 

Δημήτρης Μαραγκός «Το βιογραφικό θα πρέπει κάθε φορά να προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες»

 
Τα λάθη που γίνονται στα βιογραφικά και πως οι αιτούμενοι θα τα αποφύγουν παρέθεσε στο πρώτο εργαστήριο ο κ. Δημήτρης Μαραγκός από το Team Europe Greece, ο οποίο τόνισε πως «υπάρχουν πολλά μικρά και μεγάλα κόλπα για να εκτοξεύσουμε το βιογραφικό μας».
 
« Μία εταιρεία HR θα τα δει γρήγορα και θα επιλέξει 20 ή 30» συνέχισε ο ίδιος υπογραμμίζοντας πως «για αυτό έχει σημασία το βιογραφικό μας να είναι λιτό, ώστε να κρατά το ενδιαφέρον, να έχει στοιχεία που τραβούν εύκολα την προσοχή και στην πρώτη σελίδα να φαίνεται ο στόχος για τον οποίο αυτό έχει σταλεί».
 
«Το βιογραφικό θα πρέπει κάθε φορά να προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες» σημείωσε ο ίδιος επισημαίνοντας πως από τα σημαντικότερα για τους εργοδότες στοιχεία είναι αυτό της προϋπηρεσίας. Εξού και όπως τόνισε πλέον έχουν γίνει ιδιαίτερα σημαντικά τα ευρωπαϊκά προγράμματα, ώστε οι φοιτητές να κάνουν την πρακτική τους στο εξωτερικό ώστε όταν επιστρέψει και πάρει το πτυχίο του θα έχει μια προϋπηρεσία μέχρι ενός χρόνου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.