Αμεση λειτουργια του Καμπινγκ Φαναριου ζητουν οι κατασκηνωτες του

Αδιαφορία για το θέμα, ενόψει της παραχώρησής του που δεν έχει ολοκληρωθεί, καταλογίζουν στην ΕΤΑΔ

Άκαρπες μέχρι τώρα οι προσπάθειες, ανησυχία για περαιτέρω υποβάθμιση της δομής

Να λειτουργήσει κανονικά φέτος το κάμπινγκ Φαναρίου ζητούν τα μέλη του Συλλόγου Κατασκηνωτών Κάμπινγκ Φαναρίου, που την Κυριακή 28 Μαΐου συγκεντρώθηκαν έξω από την είσοδό του, για να πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση.

Αυτό που τους έχει προκαλέσει ανησυχία είναι το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης του, η ΕΤΑΔ, που έχει προχωρήσει σε διαγωνισμό για την παραχώρησή του για 20+10 χρόνια, μια διαδικασία που όμως ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν φαίνεται να προτίθεται στο μεσοδιάστημα να το λειτουργήσει, έστω με το παλιό καθεστώς, τη φετινή τουριστική περίοδο, στερώντας έτσι το χώρο από τα περίπου 300 άτομα που φιλοξενούνται σε αυτόν κάθε χρόνο.

Έτσι έχουμε φτάσει σχεδόν στις αρχές Ιουνίου, όταν και συνήθως άνοιγε, και δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία εντός αυτού. Για να δείξουν την αντίθεσή τους αρκετοί από τους κατασκηνωτές, ανάμεσά τους και πολλοί Βούλγαροι που έχουν κάνει σπίτι τους το χώρο τα τελευταία καλοκαίρια, συγκεντρώθηκαν έξω από το χώρο, και εξέδωσαν ψήφισμα, το οποίο υπογράφεται από 179 άτομα, το οποίο απέστειλαν στη διοίκηση της ΕΤΑΔ, αλλά και στην κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα, ζητώντας την παρέμβαση τους για το θέμα και να μην χαθεί αυτή η τουριστική σεζόν. 

Ελπίδα τους είναι πως θα υπάρξει άμεσα κινητικότητα, ώστε το κάμπινγκ να ανοίξει έστω και στις 15 Ιουνίου, μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Άκαρπες μέχρι τώρα οι προσπάθειες

Οι προσπάθειές τους εδώ και δύο μήνες για να ανοίξει το κάμπινγκ έχουν αποβεί άκαρπες, τόνισε ο κ. Δημήτρης Πολιτειάδης, πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκηνωτών Κάμπινγκ Φαναρίου. Υπενθύμισε πως για το κάμπινγκ ξεκίνησε διαγωνισμός τον Οκτώβριο, υπάρχει ανάδοχος, αλλά μέχρι στιγμής η σύμβαση δεν έχει υπογραφεί, που σημαίνει πως ιδιοκτήτης παραμένει η ΕΤΑΔ.

Για αυτό και πιστεύουν πως όφειλε, όπως έκανε μέχρι τώρα, να έχει ετοιμάσει το κάμπινγκ ώστε αυτό να ανοίξει όπως κάθε χρόνο στις αρχές Ιουνίου. Αντίθετα μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα, και ενώ οι κατασκηνωτές δεν είναι αντίθετοι στην διαδικασία που έχει γίνει για την παραχώρηση της χρήσης σε ιδιώτη, επιθυμούν τουλάχιστον για φέτος τη λειτουργία του με το παλιό καθεστώς, εφόσον αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ο κ. Πολιτειάδης, διαβλέποντας το πρόβλημα, ήρθε σε επαφή με την ΕΤΑΔ, χωρίς ιδιαίτερη ανταπόκριση, ενώ έφτασε μέχρι την ανώτερη διοίκηση της ΕΤΑΔ, έχοντας και την ιδιότητα του Αντιδημάρχου Κομοτηνής, ώστε να μην εγκαταλειφθεί η λειτουργία του κάμπινγκ αυτή τη σεζόν.

Άλλωστε πρόκειται για τη μεγαλύτερη τουριστική μονάδα στην περιοχή, με 80 τροχόσπιτα σε μόνιμη βάση και για τους 3 μήνες και 20 διερχόμενους κάθε χρόνο. «Είναι δυσφήμιση για τον τόπο μας να έρχονται ξένοι, να το βλέπουν κλειστό και να φεύγουν» σημείωσε, ενώ και αυτή τη στιγμή το κάμπινγκ έχει παλιές υποδομές, αλλά και δεν έχει καθαριστεί για την επερχόμενη σεζόν.

«Θεωρώ ότι θα υποστεί μεγάλη ζημιά η τοπική κοινωνία, η αγορά του Φαναρίου. Ευελπιστούμε πως όσα ζητάμε είναι λογικά και η ΕΤΑΔ θα πρέπει να αναλογιστεί το δημόσιο συμφέρον» ανέφερε, τονίζοντας πως στον κανονισμό της ΕΤΑΔ προβλέπεται η προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος. Για αυτό άλλωστε από την πρώτη στιγμή έκαναν την πρόταση να ανοίξει η ΕΤΑΔ το κάμπινγκ, από τη στιγμή που έχει την υποχρέωση και είναι ακόμα ο ιδιοκτήτης, εισπράττοντας όπως κάθε χρόνο περίπου 120 χιλιάδες ευρώ.

Με αυτά θα μπορεί να κάνει κάποιες παρεμβάσεις στο χώρο, με τη βοήθεια των κατασκηνωτών όπως κάθε χρόνο. Επιπλέον δεν τίθεται θέμα ζημίας τόσο για την ΕΤΑΔ, όσο και για τον ανάδοχο, μιας και δεν θα καταβάλει φέτος μίσθωμα, και θα μπορεί από το φθινόπωρο να προετοιμάσει το κάμπινγκ για την επόμενη τουριστική χρονιά.

Ελπίζουν σε θετική ανταπόκριση από την ΕΤΑΔ

«Πιστεύουμε πως η πρότασή μας, που δεν ζημιώνει κανένα, θα τύχει θετικής ανταπόκρισης από τη διοίκηση της ΕΤΑΔ» σημείωσε, έχοντας αποσπάσει ήδη την δέσμευση πως το θέμα θα συζητηθεί στο ΔΣ της Εταιρείας, από όπου πιστεύει ότι θα έχουν μια θετική απάντηση.

Παράλληλα και ο ίδιος, ως Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος, θα φέρει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής. Βέβαια από παλιά υπάρχει πίεση και για τη λειτουργία, αλλά και την παραχώρηση ακινήτων της ΕΤΑΔ στο Δήμο Κομοτηνής ή τοπικούς φορείς, όμως μέχρι τώρα αυτό δεν έχει βρει θετική ανταπόκριση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ξενία, το οποίο παρά τις οχλήσεις δεν έχει παραχωρηθεί, με τον κ. Πολιτειάδη να τονίζει πως η ΕΤΑΔ, αποτελώντας μέρος του Υπερταμείου, δεν φαίνεται θετική σε παραχωρήσεις. «Είμαστε όλοι οικογενειάρχες, είναι ένας τρόπος να κάνουμε διακοπές, και είναι κρίμα να μην δοθεί στα παιδιά η ευκαιρία να λειτουργήσει το κάμπινγκ» κατέληξε.

Στηρίζουν την τοπική οικονομία οι κατασκηνωτές

Η κ. Βίκυ Κάρρα μένει στο κάμπινγκ για σχεδόν 40 χρόνια, μεγάλωσε σε αυτό τα παιδιά της και τα εγγόνια της, και όσα χρόνια βρίσκεται σε αυτό έχουν κάθε χρόνο το άγχος αν θα ανοίξει το κάμπινγκ. Για αυτό και παλεύουν να μην χαθεί αυτή η τουριστική περίοδος, γιατί έχουν δεσμούς με το κάμπινγκ και δεν θέλουν αυτό να σταματήσει να λειτουργεί.

Ο χώρος πέρασε μεγάλες περιόδους απαξίωσης, όμως τα τελευταία χρόνια είχε γίνει μια οικονομική εκκαθάριση και κάποιες εργασίες, με όποια κονδύλια εγκρίνονταν από τα κεντρικά, βελτιώθηκαν οι τουαλέτες και κάποιες άλλες υποδομές, αν και οι μεγαλύτερες παρεμβάσεις δεν έγιναν λόγω έλλειψης πόρων.  «Εμείς δεν έχουμε μεγάλες απαιτήσεις, το θέλουμε ανοιχτό, έχουμε κάνει πολλή προσωπική δουλειά, γιατί το αγαπάμε και το φροντίζουμε» σημείωσε. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχουν αρκετούς Βούλγαρους κατασκηνωτές που διαμένουν σε αυτό, και έχουν βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση, και έδειξαν ότι το αγαπούν και το φροντίζουν, και κάθε χρόνια έχουν νέους εισερχόμενους.

Το κάμπινγκ, τόνισε, είναι η μεγαλύτερη τοπική μονάδα στην περιοχή, και αποτελεί και οικονομική ανάσα για τον οικισμό, μιας και οι κατασκηνωτές για τρεις μήνες ζουν στην περιοχή, και ενισχύουν τα τοπικά καταστήματα.

Σχεδόν 50 Βούλγαροι έρχονται κάθε χρόνο στο κάμπινγκ

Οι Βούλγαροι κατασκηνωτές έρχονται στην περιοχή εδώ και 10 χρόνια, και πλέον αριθμούν περίπου 50 άτομα, σημείωσε ο Άλεξ, από τη Σόφια της Βουλγαρίας. Βέβαια κάθε χρόνο είχαν κάποιο πρόβλημα, όμως φέτος η κατάσταση έχει δημιουργήσει σημαντική ανησυχία, γιατί κανένας δεν τους έχει ενημερώσει για το τι θα συμβεί.

Για αυτό και θέλουν να ανοίξει η δομή αυτό το χρόνο, και κάποιος να τους πι το πρέπει να κάνουν και τι θα γίνει. Τον πρώτο χρόνο, είχαν έρθει τρία τροχόσπιτα με Βούλγαρους, και πλέον αυτά έχουν φτάσει τα 20 και παραπάνω. «Μας αρέσει πάρα πολύ, βρίσκεται κοντά στην χώρα μας, και ερχόμαστε κάθε χρόνο» ανέφερε.

Συμπαράσταση και από το ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης

Το παρών στην Συνέλευση έδωσαν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης με επικεφαλής την συντονίστρια κ. Αγγελική Κουγιουμτζόγλου, που δεσμεύτηκε να αναδείξουν το πρόβλημα όσο μπορούν.

Επέκρινε δε τη διοίκηση της ΕΤΑΔ που δεν δίνει απαντήσεις, ούτε καν στην τοπική αυτοδιοίκηση, κάτι που χαρακτήρισε απαράδεκτο, δηλώντας πως πρέπει να σταματήσει.

Εξέφρασε τέλος την ελπίδα πως θα λειτουργήσει τελικά η δομή, με τις πιέσεις όλων, όπως τις προηγούμενες χρονιές, εκτός και αν υπάρξει μια άλλη εξέλιξη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.