Ετοιμος να αγωνιστει με παθος για τη Ροδοπη ο Θεοφανης Κωφιδης

«Υπάρχουν άνθρωποι στην πολιτική που λένε κι δεν κάνουν και υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι ακόμα πολιτικοί, που κάνουν και μετά λένε»

Μια νέα Ροδόπη μέσα από την συνεργασία και τις συνέργειες θέλει να δημιουργήσει ο υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ κ. Θεοφάνης Κωφίδης, με όχημα την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, του τουρισμού αλλά και τη χρηστή διοίκηση.

Όπως τόνισε σε συνέντευξή του στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» στόχος του είναι να θέσει τις γνώσεις που έχει αποκομίσει και τις ιδέες στην υπηρεσία της Ροδόπης, ώστε να μπορέσουν οι πολίτες της να ευημερήσουν και μαζί τους όλη η περιοχή.

Θεοφάνης Κωφίδης όμως…

«Όσο λιγότερο χρειάζεται ο πολίτης να πηγαίνει στο πολιτικό γραφείο ενός πολιτικού και να ζητά βοήθεια, τόσο πιο υγιής είναι η δημοκρατία»

ΠτΘ: Η επιτελικότητα του κράτους και ο εκσυγχρονισμός της διοίκησης σε όρους που να λειτουργεί προς όφελος του πολίτη, είναι μια από τις βασικές πτυχές του προγράμματός σας για την επόμενη μέρα…

Θ.Κ.: Η ορθή λειτουργία της διοίκησης, η ποιοτική και αποτελεσματική διοίκηση, είναι ο πυρήνας της ευημερίας. Η ευημερία έχει μέσα ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή, την ασφάλεια, και το αίσθημα της αυτοπεποίθησης.

Δεν μπορεί να υπάρξει όλο αυτό εάν δεν υπάρχει μια χρηστή διοίκηση, μια ευρωπαϊκού επιπέδου διοίκηση, που θα είναι στην υπηρεσία του πολίτη. Θα  πρέπει η εξυπηρέτηση του πολίτη να γίνεται άμεσα ταχύτατα, με διαφάνεια και αποτελεσματικά, χωρίς να τον ξέρει.  Έτσι θωρακίζεται η εμπιστοσύνη του πολίτη σε αυτή, χωρίς να χρειάζεται να πηγαίνει στα πολιτικά γραφεία και να ζητά διευθετήσεις. Σίγουρα πρέπει ένας πολιτικός να είναι κοντά στον πολίτη και να τον βοηθά, αλλά όσο λιγότερο χρειάζεται ο πολίτης να πηγαίνει στο πολιτικό γραφείο και να ζητά βοήθεια, τόσο πιο υγιής είναι η δημοκρατία. Εάν δεν το καταλάβουμε αυτό, θα συνεχίζουμε να νομίζουμε αυτάρεσκα ότι είμαστε παράγοντες και κάνουμε πολιτικές καριέρες λέγοντας, θα είμαι στη διάθεσή σου πολίτη και στήριξέ με.

Αυτό γίνεται, όπως προτείνει και ο πρωθυπουργός, με έναν εξορθολογισμό της διοίκησης, με τους κατάλληλους ανθρώπους στην κατάλληλη θέση, με την υποστήριξη των λειτουργιών και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, με την αξιολόγηση και την αξιοκρατία. Όλοι περιγράφουμε το πρόβλημα με τον φραπέ στο χέρι, ασκούνε κάποιοι το άθλημα του «φραπελληνισμού», αλλά χρειάζεται σωστή διάγνωση για να πάμε μπροστά. Εάν μάλιστα βάλουμε και την πραγματική θωράκιση των αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης με νέες  αρμοδιότητες, μια ακόμα ισχυρότερη μεταρρύθμιση, με κάποια στοιχεία ακόμα και φορολογικά, των υποδομών, τις συγκοινωνίες, της ενέργειας, των αποφάσεων, τότε θα είναι ακόμη  πιο ενισχυμένος ο ρόλος της διοίκησης.

Μέσα από τη συνεργασία η ανάταξη της βιομηχανίας

ΠτΘ: Από τους βασικούς στόχους της πρότασής σας για την επόμενη μέρα είναι η ανάπτυξη, με φόντο την Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής, στην οποία σας είδαμε και στο πλαίσιο της προεκλογικής σας καμπάνιας. Μια ΒΙ.ΠΕ. άλλοτε πρότυπο, σήμερα γεμάτη «κουφάρια»…

Θ.Κ.: Ξέρω ότι είναι μεγάλη η πρόκληση στη Ροδόπη, σε όλους τους τομείς, και το θέμα είναι βέβαια πόσα ειπώθηκαν και πόσα έγιναν. Αυτή η αναλογία είναι το κίνητρο για έναν πολίτη για να κρίνει. Όχι να μηδενίσει, αλλά να κρίνει. Στη ΒΙΠΕ έχουμε πάρα πολλές δυνατότητες, όταν πριν δεκαετίες η ΒΙΠΕ λειτουργούσε με πάρα πολλές βιομηχανίες και σήμερα υπάρχουν σχεδόν 70 άδειες εγκαταστάσεις.

Υπάρχει τρόπος να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα της περιοχής, τα οποία πρέπει να συνθέσουμε και συνδυάσουμε. Πανεπιστήμια, Επιμελητήρια, Αναπτυξιακά πλεονεκτήματα, προϊόντα που βγάζουμε. Η γεωπολιτική και η γεωστρατηγική και η γεωγραφική θέση, τα λιμάνια, πρέπει να συνδυαστούν και να δημιουργήσουν προτεραιότητες, οι οποίες θα συνδέονται μεταξύ τους για να παράξουν πλούτο και να δώσουν θέσεις εργασίας.

Αυτά εάν συνδυαστούν σωστά μπορούν με ένα γρήγορο, ταχύρρυθμο τρόπο εκπαίδευσης για κατάρτιση των ανέργων, από τη μειονότητα και την πλειονότητα, που τώρα φεύγουν, μένουν άνεργοι, περιμένουν το μάννα εξ ουρανού και γίνονται ευάλωτοι σε επιρροές, θα έχουν μια ευκαιρία ανεξάρτητα ηλικίας να πηγαίνουν σε ταχύρρυθμα τμήματα, το Περιφερειακά Τμήματα Αναπτυξιακής Εξειδίκευσης (ΠΤΑΕ), για κατάρτιση και πιστοποίηση, ώστε να είναι εξειδικευμένοι εργάτες, που είναι το μεγάλο πρόβλημα ιδιαίτερα στη Θράκη και ξεχωριστά τη Ροδόπη.

Αυτή η δυνατότητα να μετατρέπεις την γνώση και την εμπειρία που έχεις σε ευκαιρία για δουλειά, είναι το άμεσο μέλημα κάθε σοβαρού πολιτικού. Αν συνδέσουμε αυτές τις ιδιαιτερότητες μαζί με το καταρτισμένο εργασιακό δυναμικό σε βιομηχανίες καινοτομίας και παραγωγής, δημιουργώντας μια αλυσίδα οικοσυστημάτων, με το καθένα να αντιστοιχεί σε μια βαθμίδα παραγωγής. Και αν στις ανώτερες θέσεις συνδυασμού καινοτομίας και παραγωγής έρθουν και κάποια παιδιά που έφυγαν ως brain drain, θα μπορούμε να μιλάμε για την στροφή  του κλίματος.

«Ο τουρισμός προνομιακό πεδίο για να ακουστούν προτάσεις για τη Ροδόπη»

ΠτΘ: Ο  τουρισμός βρίσκεται από πλευράς της κυβέρνησης ως προτεραιότητα της αναπτυξιακής τροχιάς της χώρας. Η Ροδόπη μπορεί να συναντηθεί με τον τουρισμό και με ποιον τρόπο;

Θ.Κ.: Φυσικά.  Ως επικοινωνιολόγος έχω συνεργαστεί με διοικητικούς παράγοντες για την κατάθεση προτάσεων αξιοποίησης των δυνατοτήτων για την  προσέλκυση του τουριστικού ενδιαφέροντος, και νομίζω ότι είναι ένα προνομιακό πεδίο για να ακουστούν προτάσεις, οι οποίες μπορεί να είναι και καινοτόμες, και μπορούν να αυξήσουν δραστικά την προσέλκυση του τουριστικού ενδιαφέροντος από την Ελλάδα, Βουλγαρία κλπ.

Πρέπει όμως να είναι όλα συντονισμένα για να υπάρχει επιτυχία.  Φυσικά και εγώ υποστηρίζω να ανοίξει ο δρόμος της Νυμφαίας για τα λεωφορεία, να γίνουν κάποιες, έστω μικρές ξενοδοχειακές μονάδες περισσότερες, το οδικό δίκτυο από το Φανάρι μέχρι και τη Μεσημβρία να διευρυνθεί. Εάν κάνουμε συνεργό τον πολίτη, τον επιχειρηματία, τον εργαζόμενο στην προσπάθεια, τότε εκεί θα βρίσκεται πάλι το μυστικό της  επιτυχίας, στη σύνδεση και στη σύνθεση. 

Έχουμε 5.000 κατοικίες περίπου από το Φανάρι μέχρι τον Πλατανίτη, από τις οποίες 3.000 εξοχικές κατοικίες, περίπου 12.000 κλίνες. Αν από αυτές δοθούν τουλάχιστον το 20%, δηλαδή οι 2.500 κάθε χρόνο με τη μορφή βραχυχρόνιας μίσθωσης, θα έχουμε έναν τριπλασιασμό των διαθέσιμων κλινών για να έρχονται τουρίστες. Αυτό σημαίνει μια τεράστια παραγωγή πλούτου και ο ίδιος ο πολίτης, ο κάτοχος του εξοχικού, θα αποτελέσει μια πολύ μεγάλη δύναμη για να απαιτήσει πλέον από τον πολιτικό να κάνει τους δρόμους και να τον διευκολύνει και σε άλλες υπηρεσίες.

Γύρω από αυτόν τον πυρήνα των χιλιάδων επιπλέον κλινών, δημιουργείται μια κουλτούρα τουριστικού ενδιαφέροντος, και με εστίαση περισσότερο και με άλλες ιδέες, που ακόμα και με παράκτια σύνδεση, όπως είναι στα νησιά, με παράκτια σύνδεση σε όλη την παραλία, ακόμα και με μικρά καραβάκια παράλληλα με το παράκτιο μέτωπο που εξυπηρετούν σαν μικρά ταξί.

Το ορεινό μέτωπο πρέπει να ενοποιηθεί και αυτό. Εάν γίνουν  6-7 ξενώνες κάθε 5-6 χιλιόμετρα στον ορεινό πανέμορφο όγκο της Ροδόπης και αν διευκολυνθούμε με περιφερειακό σχεδιασμό, μπορούμε να λέμε για έναν ορεινό τουρισμό χειμώνα-καλοκαίρι.

Επίσης υπάρχουν πολλές μορφές εναλλακτικού τουρισμού. Εγώ προτείνω τη θεματική και χωρική ενοποίηση του εναλλακτικού τουρισμού, όπου όλες οι διαφορετικές μορφές του εναλλακτικού τουρισμού θα ενώνονται και θα εξυπηρετούν η μία την άλλη σε έναν συγκεκριμένο χώρο. Και φυσικά όλο αυτό θα δημιουργήσει μια τεράστια κουλτούρα ανθρώπων οι οποίοι θα απαιτούν από τους πολιτικούς να κάνουν και τους δρόμους και έτσι ας «τολμήσει» κάποιος πολιτικός να μην επιταχύνει την πίεση για να γίνουν και οι δρόμοι.

Οι προτάσεις αυτές δεν είναι ξεκομμένες από το όραμα του πρωθυπουργού, είναι εξειδίκευση για τη Ροδόπη, όπως έχει κατατεθεί και από το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας μαζί βεβαίως με τον δικό μου τρόπο ώστε να κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις.

«Περνάμε στη Θράκη της αυτοπεποίθησης»

ΠτΘ: Τι μέλλει γενέσθαι για τις προτάσεις σας την επομένη της 21ης Μαΐου;

Θ.Κ.: Υπήρχε μια γενικότερη ανασφάλεια ότι δεν μπορούν εδώ να επενδυθούν πράγματα, αφού θεωρούσαν κάποιοι ότι υπάρχει μια επισφάλεια, όσον αφορά την απόδοση των επενδύσεων, αφού ήταν μια περίεργη περιοχή, γεμάτη προκλήσεις,  απειλές, κλπ. Τελείωσαν  αυτά! Συμβολίζεται από το ότι πάμε στη Θράκη της αυτοπεποίθησης, συμβολίζεται με την παρουσία του πρωθυπουργού στον Έβρο ως υποψηφίου, με την γεωπολιτική αναβάθμιση και με την ανάγκη τώρα να τρέξουμε τα εργαλεία και τους κρίκους για να πάμε κι εμείς και να μην μείνουμε στη σκιά του Έβρου ή μόνο στη σκιά αυτού του οράματος, γιατί άλλο είναι το όραμα και άλλο είναι τα όνειρα. Εγώ  μιλώ συγκεκριμένα για το όραμα του πρωθυπουργού, το οποίο  μπορεί να είναι και υλοποιήσιμο άμεσα τα επόμενα δυο χρόνια κατά ένα τουλάχιστον μέρος, άρα η μειονότητα με συγκεκριμένα πράγματα πρέπει να ενταχθεί στην ανάπτυξη.

Ο στόχος είναι ξεκάθαρα να εκλεγώ βουλευτής.  Ακόμα και αν δεν εκλεγώ βουλευτής, με το ίδιο πάθος θα αγωνίζομαι για την υλοποίηση αυτών των πραγμάτων. Και μέσα από το επάγγελμά μου και μέσα από τη θέση μου ως πρόεδρος του ΕΑΝΟΣ, υπάρχουν διασυνδέσεις παντού και δυνατότητες για να το προωθούμε.  Οι ιδέες είναι ιδέες, ο τρόπος υλοποίησης είναι εδώ, και σε κάθε περίπτωση εκλεγώ δεν εκλεγώ, θα είμαι δυναμικά στη διάθεση και των ανθρώπων αλλά στοχευμένα ως σύνθεση  για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του πολίτη αλλά και της Ροδόπης.

Εδώ υπάρχει μια φοβερή ευκαιρία. Μέσα στις αλλεπάλληλες κρίσεις από τα σύνορα, τον covid, το κλείσιμο ουσιαστικά της επιχειρηματικότητας με τον covid, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την αύξηση των τιμών,  με την ενέργεια και την αύξηση των τιμών ο η Ελλάδα κατάφερε να φτάσει στο σημείο, παρόλο ότι είναι υψηλός ακόμα ο πληθωρισμός, ιδιαίτερα στα τρόφιμα, να έχει κατά μέσο όρο μικρότερο πληθωρισμό από το μέσο όρο της Ευρώπης. Κατάφερε να αυξήσει δραστικά τις εξαγωγές. Κατάφερε την  αύξηση των συντάξεων και μάλιστα και των μισθών κατά 20%, ενώ ο στόχος ήταν μικρότερος. Αυτά τα πράγματα δεν τα λες και εύκολα. Άρα είναι υλοποιήσιμα όταν έχεις έναν ηγέτη σαν τον πρωθυπουργό, και είναι υλοποιήσιμα όταν το όραμα του πρωθυπουργού που «ως δια μαγείας», ταυτίζεται με τη δική μου σκέψη, με το δικό μου όραμα για να πάμε μπροστά.  Έχουμε αυτή την ευκαιρία και νομίζω τα πράγματα είναι προς την κατεύθυνση αυτή απολύτως. Υπάρχουν άνθρωποι στην πολιτική που λένε κι δεν κάνουν και υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι ακόμα πολιτικοί, που κάνουν και μετά λένε. Στην αφάνεια για την πατρίδα μας, για την ανάπτυξη ακόμα και για τους οικισμούς. Έχουν γίνει πράγματα και σε επίπεδο προτάσεων και σε επίπεδο προβληματισμού, όπως και με τον ΕΑΝΟΣ, κλπ, αλλά και σε επίπεδο πρακτικού αποτελέσματος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.