Συνδεσε την Τεχνη με τα Μαθηματικα το 6ο Παιδικο Φεστιβαλ της ΠΕ Ροδοπης

Με μια πολυθεματική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής ολοκληρώθηκε το φετινό Φεστιβάλ, στο οποίο συμμετείχαν 260 παιδιά από 15 σχολεία

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 6ο Παιδικό Φεστιβάλ της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης με τίτλο « Math Art – Art Math: Ανακαλύπτω τα μαθηματικά στις εικαστικές τέχνες» το οποίο έκλεισε με μια πολυθεματική εκδήλωση το πρωί της Πέμπτης 11 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής.

Στο χώρο του Μεγάρου βρέθηκαν 260  παιδιά και οι εκπαιδευτικοί των 15 δημοτικών σχολείων, που συμμετείχαν στις δραστηριότητες του Παιδικού Φεστιβάλ που διοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και του Συλλόγου Καλλιτεχνών Ροδόπης «Αθηνίων».

Όλες τις προηγούμενες μέρες, αξιοποιώντας τις εικαστικές τέχνες και τα μαθηματικά, τους κινητοποίησε σε δραστηριότητες με κίνητρο να αναπτύξουν την δημιουργικότητά τους παράλληλα με την ανάπτυξη της μαθηματικής σκέψης, μέσα από εκπαιδευτικές ξεναγήσεις, σε ειδικά διαμορφωμένα εργαστήρια του Συλλόγου Αθηνίων και παράλληλες θεματικές δραστηριότητες στις τάξεις των συμμετεχόντων σχολείων.

Κορωνίδα της όλης προσπάθειας ήταν η πολυθεματική εκδήλωση στο Μέγαρο, όπου πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του αείμνηστου επιστήμονα, μαθηματικού και συγγραφέα, Αθανάσιου Λιπορδέζη και παρουσιάστηκε η παράσταση «Με τάξη και συμμετρία» από το θεατρικό εργαστήρι «Επί Σκηνής».

Επιπλέον, βραβεύτηκαν ντόπιοι καλλιτέχνες για την προσφορά τους στη διάδοση των εικαστικών τεχνών, μαθητές που διακρίθηκαν σε εθνικούς και διεθνείς εκπαιδευτικούς διαγωνισμούς, αλλά και εκπαιδευτικοί και το παράρτημα Ροδόπης της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελέημων, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Περιφερειακής Εκπαίδευσης ΑΜΘ Μαίρη Κοσμίδου, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αθηνίων κ. Άρης Ασσαριωτάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης.

Ήρθε για να μείνει το Φεστιβάλ

Ο κ. Τσαλικίδης τόνισε πως για τον ίδιο πάντα ο πολιτισμός και η πνευματική μόρφωση ολοκληρώνονται μέσα από την ανανέωση, το καινούριο, και όλο αυτό που εκφράζουν τα παιδιά σε μια εκδήλωση που έγινε για αυτά, όμως την έκαναν αυτά.

«Είμαι χαρούμενος αλλά και ενθουσιασμένος που σήμερα βρισκόμαστε εδώ» τόνισε, ευχαριστώντας όλους τους συνδιοργανωτές του Φεστιβάλ.

Στις συχνές επισκέψεις του στο χώρο της Παπαδριέλλειου Πινακοθήκης όλες τις ημέρες των εκδηλώσεων, συνειδητοποίησε πως τα παιδιά ήταν απορροφημένα από την τέχνη και τον συνδυασμό της με τα μαθηματικά.

Δεσμεύτηκε δε πως το παιδικό Φεστιβάλ, που έγινε θεσμός στη Ροδόπη και την Περιφέρεια ΑΜΘ, θα συνεχίσει όσο τα παιδιά και οι δάσκαλοί τους μπορούν να το στηρίζουν, και θα καταφέρνουν να γεμίζουν τον πανέμορφο χώρο του Μεγάρου με αυτά.

Ποιοι τιμήθηκαν

Οι καλλιτέχνες που τιμήθηκαν ήταν οι εξής:

Αβραάμ Ζουμπούλης

Φισούν Σουκα

Αγαθάγγελος Γεωργίου

Άρης Ασσαριωτάκης

Βαρβάρα Ιωαννίδου Τσίτσιρα

Γκεβρέκης Ευστάθιος

Θεμιστοκλής Ι. Σταθόπουλος

Θεοδώρα Τσιλιγκίρη

Θοδωρής Μαρκόπουλος

Καλλιρρόη Κετιπίδου-Τζιτζιαρή

Φεϊζή Αλη

Γιάννης Λυγγερούδης

Επίσης δόθηκε Τιμητικός Έπαινος στο Μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κομοτηνής για τη διάκρισή του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”, στον κ. Ευστάθιο Εξάρχου για τις διακρίσεις του σε διεθνείς και εθνικούς διαγωνισμούς μαθηματικών, στον κ. Ιωάννη Σιγούρο για την πολύπλευρη προσφορά του στην εκπαίδευση και για την συνεισφορά του στη μελέτη της τοπικής ιστορίας και της εικαστικής αγωγής και στην Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία Παράρτημα Ν. Ροδόπης για την προσφορά της στην προαγωγή της μαθηματικής παιδείας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.