Σημαντικες ευκαιριες για τις επιχειρησεις της Ροδοπης ανοιγονται με το προγραμμα «Ανταγωνιστικοτητα 2021-2027»

Ενημέρωση στην Κομοτηνή από τον ΕΦΕΠΑΕ ΑΜΘ προς συμβούλους και υποψήφιους επενδυτές για τις δυνατότητες και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν

Ενημέρωση για τις δύο νέες δέσμες δράσεων που έχουν ανοίξει για τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2021-27, για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό ΜμΕ και την Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ, πραγματοποιήσαν το απόγευμα της Πέμπτης 20 Απριλίου στην Κομοτηνή η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ & ΤΣ/Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027» και ο ΕΦΕΠΑΕ – Υποκατάστημα ΑΜΘ.

Στόχος της ενημέρωσης, που απευθυνόταν τόσο σε υποψήφιους επενδυτές όσο και σε συμβούλους επιχειρήσεων, ήταν η αναλυτική παρουσίαση των Δράσεων, ενώ ακολούθησε συζήτηση με τους ενδιαφερόμενους προς επίλυση αποριών.

Στην εκδήλωση μεταφέρθηκε χαιρετισμός του Προέδρου του Δ.Σ του ΕΦΕΠΑΕ κ. Πλάτωνα Μαρλαφέκα, ενώ επίσης χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Αντώνης Γραβάνης.

Σημαντική η ενημέρωση των ενδιαφερόμενων

Το πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα 2021-2027 ουσιαστικά αφορά όλα τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ που απευθύνονται σε επιχειρήσεις, σημείωσε το στέλεχος του ΕΦΕΠΑΕ κ. Στάθης Κατσαντάς, που τόνισε πως στις δύο αυτές δέσμες έχουν συνολικά πέντε δράσεις, που έχουν ήδη ξεκινήσει και θα συνεχίσουν να εξελίσσονται μέχρι την εξάντληση του ποσού που είχε προϋπολογιστεί.

Ο ΕΦΕΠΑΕ, με το παράρτημά του στην Κομοτηνή, ικανοποιεί τα αιτήματα τα οποία ουσιαστικά ετοιμάζονται από τους συμβούλους για λογαριασμό των επιχειρηματιών, για αυτό και πραγματοποιήσαν την εκδήλωση της Τετάρτης για την ενημέρωσή συμβούλων και επιχειρηματιών, που εντάσσεται στο πλαίσιο μιας πανελλήνιας καμπάνιας ενημέρωσης.

Ήδη το παράρτημα του ΕΦΕΠΑΕ έχει κάνει ανάλογες εκδηλώσεις στη Δράμα και την Καβάλα, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες σε Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη, με σκοπό να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι σύμβουλοι, που θα έχουν τελικά και την ευθύνη σύνταξης των προτάσεων.

Είχαν με αυτό τον τρόπο την ευκαιρία να γνωρίζουν τις διαφορές που μπορεί να προκύπτουν από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο και τι πρέπει να προσέξουν προκειμένου να υλοποιηθούν σωστά οι προτάσεις και να ικανοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα αιτήματα των υποψήφιων επενδυτών, τόνισε ο κ. Κατσαντάς.

Για αυτό και στις ενημερώσεις δίνουν το παρών και στελέχη του Υπουργείου που συμμετείχαν στην σύνταξη του οδηγού για το πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, προκειμένου να απαντήσουν ερωτήσεις και να λύσουν απορίες.

Απαραίτητη η παρουσία συμβούλων και ενδιαφερόμενων επιχειρηματιών

Οι δράσεις αυτές αποτελούν τις πρώτες της νέας Προγραμματικής Περιόδου, και θα ακολουθήσουν και άλλες, με διαφορετικές θεματικές.

Οι διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, αφορούν ουσιαστικά στη διαδικασία σύνταξης των προτάσεων, των δικαιολογητικών και των τρόπων που αυτά ουσιαστικά κατατίθενται, και θα πρέπει να προσέξουν οι σύμβουλοι που αναλαμβάνουν αυτή την υποχρέωση αυτές τις λεπτομέρειες προκειμένου να μην απορριφθούν αιτήσεις των επενδυτών.

Η ελπίδα τους είναι πως αυτές οι διαδικασίες θα προχωρήσουν γρήγορα, κάτι που θα εξαρτηθεί και από το ενδιαφέρον που θα υπάρξει στην περιοχή.

Μάλιστα ο κ. Κατσαντάς εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι στην Κομοτηνή δεν υπήρξε το ενδιαφέρον από συμβούλους και επαγγελματίες που παρατηρήθηκε στις προηγούμενες ενημερώσεις που έγιναν στην Περιφέρειά μας.

Και αυτό γιατί θεωρεί πως αποτελεί μοναδική ευκαιρία για να πάρουν την πληροφόρηση που χρειάζεται, ενώ τους δόθηκε μια μοναδική δυνατότητα να λάβουν υπεύθυνες απαντήσεις στα ερωτήματά τους.

Ο ΕΦΕΠΑΕ πλέον είναι με νόμο ορισθείς ενδιάμεσος φορέας για την επόμενη προγραμματική περίοδο όσο αφορά το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων, με τον ΕΦΕΠΑΕ ΑΜΘ να συνεχίσει να είναι παρών και για να κλείσει την προγραμματική περίοδο 2014-20, και να ξεκινήσουν την περίοδο 2021-27 , με το προσωπικό του φορέα πάντα έτοιμο να διαχειριστεί όλες τις ανάγκες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.