aimodosies.gr: Τα SOS της εθελοντικης αιμοδοσιας σε ενα «κλικ»

Η νέα πλατφόρμα που δημιούργησαν οι e-Αιμοδότες για την ενίσχυση της προσπάθειας κάλυψης των αναγκών των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη

Λιγότερες από πέντε ώρες χρειάστηκαν οι e-Αιμοδότες ώστε να αναπτύξουν και να θέσουν σε λειτουργία την πλατφόρμα aimodosies.gr δια μέσου της οποίας κάθε Έλληνας πολίτης, σε δύο μόνο «κλικ» όπως ανέφεραν οι ίδιοι μπορεί να έχει ενημέρωση για τις υπηρεσίες αιμοδοσίας σε όλη την χώρα που διοργανώθηκαν με την αφορμή του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη για την κάλυψη των αναγκών των θυμάτων του που νοσηλεύονται.

Η νέα πλατφόρμα των e-Αιμοδοτών τέθηκε σε λειτουργία το απόγευμα της Τετάρτης, 1η Μαρτίου λίγες ώρες μετά το τραγικό δυστύχημα και σε συνέχεια των δεκάδων, όπως εξήγησαν μηνυμάτων και τηλεφωνημάτων που λάμβαναν από πολίτες που ζητούσαν να ενημερωθούν για το πλησιέστερο σημείο αιμοδοσίας, τον τρόπο αλλά και την διαδικασία αυτής.

Όπως εξήγησε ο κ. Άγγελος Χουβαρδάς συνιδρυτής των e-Αιμοδοτών στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα που απηύθυναν και οι ίδιοι από τις πρώτες ώρες του δυστυχήματος δια των social media ήταν πρωτοφανής και  σοκαριστική και σε επίπεδο Κομοτηνής, όπως και σε όλη την Ελλάδα, μεταφράστηκε σε ατέλειωτες ουρές πολιτών στα Τμήματα Αιμοδοσίας που έσπευσαν να δώσουν αίμα.

Τι εμπεριέχει η πλατφόρμα

Η νέα αυτή πλατφόρμα ξεκίνησε ως όνομα στα τέλη του περασμένου Νοέμβρη, με εντελώς διαφορετικό σκοπό και περιεχόμενο, ωστόσο το σιδηροδρομικό δυστύχημα και οι συνεχείς ερωτήσεις που τους απηύθυναν οι πολίτες δια των social media τους οδήγησε στην δημιουργία μιας ενημερωτικής πλατφόρμας, η οποία λαμβάνοντας στοιχεία από το Γραφείο Επικοινωνία και Δημοσίων Σχέσεων του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, αποτελεί «οδικό χάρτη» για κάθε ενδιαφερόμενο, νέο ή και παλαιότερο εθελοντή αιμοδότη σε σχέση με τα σημεία, τη διαδικασία και την προετοιμασία της αιμοδοσίας, αλλά και το τι πρέπει να κάνει μετά.

Η «δημοφιλέστερη» ερώτηση που δέχονταν, όπως εξήγησε ο κ. Χουβαρδάς, αφορούσε σε στοιχεία για τις έκτακτες αιμοδοσίες που διοργανώθηκαν σε όλη την χώρα για την κάλυψη των αναγκών των θυμάτων του δυστυχήματος, όπως ο τόπος, το ωράριο λειτουργίας αλλά και στοιχεία επικοινωνίας, γεγονός που «απαντάται» ήδη από την αρχική σελίδα της πλατφόρμα που φιλοξενεί τα έως τώρα 15 σημεία αιμοδοσίας σε όλη την Ελλάδα που λειτουργούν εκτάκτως και με διευρυμένο ωράριο, ανάμεσά τους και το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής.

Στην πλατφόρμα μπορεί κανείς να βρει επίσης το σύνολο των νοσοκομείων όλης της χώρας που διαθέτουν τμήματα αιμοδοσίας, απαντήσεις σε σημαντικές για τη διαδικασία της αιμοδοσίας ερωτήσεις, αλλά και πληροφορίες για την ευρύτερη λειτουργία των e-Αιμοδοτών.

Από «έκτακτοι» να γίνουν τακτικοί εθελοντές αιμοδότες

Ερωτηθείς σε σχέση με την ανταπόκριση ο κ.Χουβαρδάς έκανε λόγο για πρωτοφανή ανταπόκριση που δεν έχει αφήσει κανέναν ασυγκίνητο, υπογραμμίζοντας και την μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας. Ειδικά σε ό,τι αφορά τους  νέους ο ίδιος θέλησε να υπογραμμίσει πως η αιμοδοσία αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως έναυσμα για τους νεαρότερους ειδικά πολίτες να γίνουν τακτικοί εθελοντές αιμοδότες, δεδομένης και της αναγκαιότητας που υπάρχει καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Όπως τόνισε μάλιστα ο ίδιος χαρακτηριστικά «καλή είναι και η κινητοποίηση όταν γίνονται τραγωδίες ή όταν έχουμε τροχαία ατυχήματα,  αλλά χρειαζόμαστε αίμα καθημερινά» για να υπογραμμίσει πως «είναι αμέτρητοι οι συνάνθρωποί μας οι οποίοι μεταγγίζονται κάθε μήνα έχοντας ασθένειες όπως η μεσογειακή αναιμία κ.α. οπότε πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας κάθε 3-4 μήνες να πηγαίνουμε να δίνουμε αίμα». «Είναι ουσιαστικά δέκα λεπτά από τον χρόνο μας και είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον συνάνθρωπό μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δύο χρόνια ζωής και προσφοράς για τους e-Αιμοδότες

Ερωτηθείς σχετικά με τα επόμενα σχέδια των e-Αιμοδοτών ο κ.Χουβαρδάς γνωστοποίησε πως στις 11 Μαρτίου οι e-Αιμοδότες συμπληρώνουν δύο χρόνια ζωής και σχεδιάζουν την διοργάνωση ειδικής εκδήλωσης ώστε να συζητηθεί η έως τώρα πορεία της ομάδας και το μέλλον της αιμοδοσίας, ενώ αναμένονται και ανακοινώσεις σε σχέση με τις μελλοντικές τους δράσεις. Το τραγικό δυστύχημα μπορεί όπως τόνισε να φέρει την αναβολή της εκδήλωσης, δεδομένο που θα κριθεί τις επόμενες ημέρες. «Προς το παρόν είμαστε αφοσιωμένοι στο να βοηθήσουμε όσο μπορούμε σε αυτή την κρίση που ξημέρωσε την Τετάρτη» κατέληξε ο ίδιος.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.