Ο Αντωνης Γραβανης στο 1ο Forum ανατολικης Μακεδονιας και Θρακης

«Είμαστε πλέον ώριμοι και διεκδικούμε βιώσιμες πολιτικές και ουσιαστικά κίνητρα»

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αντώνης Γραβάνης συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής στο πάνελ για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στο «1st EAST MACEDONIA & THRACE FORUM».

Ο κ. Γραβάνης αναφέρθηκε στη θεμελιώδη σημασία του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, στα εργαλεία που προωθεί και αφορούν στην Περιφέρεια ΑΜΘ και στη Ροδόπη ειδικότερα, και μίλησε για την νέα εποχή που έρχεται για τον τόπο, με τη στρατηγική αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης, η οποία θα φέρει ισόρροπη ανάπτυξη στη Θράκη.

Όπως εξήγησε το Σχέδιο Ανάκαμψης αποτελεί έναν «θεμελιώδη οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό» που περιλαμβάνει 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις, κατανεμημένες σε 4 πυλώνες, ενώ αναμένεται να κινητοποιήσει 60 δις ευρώ συνολικές επενδύσεις στη χώρα την επόμενη πεντετία.

Τόνισε ιδιαίτερα την άμεση ανάγκη διαμόρφωσης ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος και παρουσίασε τις προτεραιότητες που θα πρέπει να τεθούν για την ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας και την στήριξη των επενδυτών, κάνοντας λόγω για μια ιστορική ευκαιρία για ένα «αναπτυξιακό σοκ» στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ υπογράμμισε την κρίσιμη σημασία της Ροδόπης, και τον οικονομικό και γεωστρατηγικό ρόλο της Κομοτηνής στις προοπτικές που διαμορφώνονται και πρότεινε η Κομοτηνή να φιλοξενήσει το επόμενο φόρουμ για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. 

Η αξιοποίηση της γεωπολιτικής της θέσης, των συνδυασμένων μεταφορών, του ΔΠΘ αλλά και του γεγονότος ότι αποτελεί σταυροδρόμι διέλευσης ενέργειας αποτελούν τα πλεονεκτήματα της περιοχής που όπως δεν έχουν ακόμη αντίκρισμα στις επιχειρήσεις και στην προσέλκυση επενδύσεων, υπογραμμίζοντας πως στόχος του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ πρέπει να είναι η αξιοποίηση αυτών (υψηλό κόστος μεταφορών παρά την κοντινότερη απόσταση).

Αναφερόμενος σε συγκεκριμένα έργα ο ίδιος έκανε αναφορά στην σιδηροδρομική διασύνδεση Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη, την αναβάθμιση των Λιμένων Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ΔΕΔΗΕ για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενίσχυση του Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου Θράκης με οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους και απορρόφηση των σχολών της Ανατολικής Μακεδονίας, για να εξηγήσει ωστόσο πως η αρχή πρέπει να γίνει με μια ολιστική αλλαγή ερμηνείας του ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος.

«Η περιοχή μας πληγώθηκε από επενδύσεις πυροτεχνήματα που εκμεταλλεύτηκαν κακούς αναπτυξιακούς νόμους και αρρωστημένο τραπεζικό σύστημα» ανέφερε τονίζοντας πως «είμαστε κι εμείς πλέον πιο ώριμοι και διεκδικούμε βιώσιμες πολιτικές και ουσιαστικά κίνητρα, που θα στοχεύουν στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων».

Οι προτάσεις

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον ίδιο, βασικές πολιτικές που μπορούν να χαραχθούν στην περιοχή μας είναι κίνητρα τα οποία μπορούν να δοθούν είναι τα παρακάτω:

  1. Αναπτυξιακός Νόμος, ο οποίος πλέον θεραπεύει παθογένειες του παρελθόντος. (τραγικός ο νόμος του 2016 και ΛΑΘΟΣ ο διαχωρισμός στη Θράκη)
  2. Επαναφορά του μέτρου επιδότησης του εργοδοτικού κόστους 12% σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ
  3. Μεταφορικό ισοδύναμο
  4. Χρηματοδοτικά εργαλεία για πράσινη μετάβαση και ψηφιακό μετασχηματισμό, με την ανάλογη πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα
  5. Νομικό πλαίσιο για εκπαίδευση προσωπικού- Το καταρτισμένο και εξειδικευμένο προσωπικό υψηλών δεξιοτήτων αποτελεί την πρόκληση του μέλλοντος.

Τέλος, σε γενικότερο πλαίσιο οφείλει να γίνει στοχευμένη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και αναμόρφωση του πλαισίου όσον αφορά τον Τειρεσία.

Όπως τόνισε η ιστορική ευκαιρία με τη στρατηγική αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της Αλεξανδρούπολης, για να αξιοποιηθεί στοχευμένα και διαχρονικά, πρέπει να συνοδεύεται από μια ολοκληρωμένη περιφερειακή ανάπτυξη, όπου, κάθε περιφερειακή ενότητα θα αναβαθμίσει και θα επενδύσει στα δικά της συγκριτικά πλεονεκτήματα, για να εξειδικεύσει στην συνέχεια στην Κομοτηνή και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, που απαριθμούνται στην βιομηχανική περιοχή, το ΔΠΘ και τον Κάθετο άξονα.

«Αυτή είναι η στιγμή μας, είναι η ιστορική ευκαιρία μας. Θεωρώ πως ακόμα δεν έχουμε αντιληφθεί απόλυτα τη σημασία των εξελίξεων» ανέφερε και κατέληξε υπογραμμίζοντας πως «επειδή η χρονιά που διανύουμε είναι χρονιά αποφάσεων και επιλογών, οφείλουμε να το πράξουμε με σύνεση, και να πρωταγωνιστήσουμε δυνατά στις εξελίξεις».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.