Προχωρα η αναπλαση της περιοχης της Παλιας Νομικης

Δημήτρης Καρασταύρου: «Ερχόμαστε να φτιάξουμε μια πόλη που είναι διαφορετική, μια πόλη που θα είναι πολύ πιο όμορφη»

Το πρώτο από τα έργα που βρίσκονται στο σχεδιασμό του Δήμου Κομοτηνής για το 2023 πήρε το πράσινο φως από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου. Ο λόγος για την ανάπλαση της περιοχής της Παλιάς Νομικής, που αναμένεται να δημοπρατηθεί τις επόμενες μέρες.

Πρόκειται για ένα έργο που προωθεί τον ανασχεδιασμό μίας ευρύτερης περιοχής όπου θα διαμορφωθούν οι υπαίθριοι χώροι της παλαιάς Νομικής Σχολής, θα ανασχεδιαστεί ο πεζόδρομος μεταξύ του παλαιού Γυμνασίου Αρρένων και της παλαιάς Νομικής Σχολής, θα γίνει η ανάπλαση της νησίδας πρασίνου μεταξύ περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Αρχαιολογικού Μουσείου και του Θερινού Θεάτρου, θα κατασκευαστούν χώροι ελεύθερης στάθμευσης και ποδηλατόδρομος.

Για το έργο μίλησε στο Ράδιο Παρατηρητής ο Αντιδήμαρχος Έργων, Προγραμματισμού, Πολεοδομίας και Χωροταξικού Σχεδιασμού κ. Δημήτρης Καρασταύρου, ο οποίος άφησε αιχμές για όσους δυσπιστούσαν πως τα έργα θα προχωρήσουν, ενώ ανέλυσε και τις επόμενες κινήσεις του Δήμου όσο αφορά τα έργα που θα πραγματοποιηθούν.

Ξεκινά η υλοποίηση των έργων το 2023

Το 2023, σημείωσε ο κ. Καρασταύρου, οι πολίτες θα αρχίζουν να βλέπουν να υλοποιούνται τα έργα που προετοιμάστηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, μέσα και από την υπερπροσπάθεια της υποστελεχωμένης Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου. Ήρθε λοιπόν η ώρα να δημοπρατηθούν σημαντικά έργα για τον δήμο Κομοτηνής, με το ευρύτερο κέντρο της πόλης να αποκτά μια πιο όμορφη εικόνα και γίνεται πιο λειτουργικό και ευχάριστο για όλους, έχοντας πλέον και τη δυνατότητα να προσελκύσει επισκέπτες αλλά και επενδύσεις.

Το έργο αυτό ξεκίνησε το 2019, πιο μαξιμαλιστικό, με προϋπολογισμό άνω των 10 εκ. ευρώ, και με την αλλαγή κυβερνήσεων και προγραμμάτων, τελικά πήγε τρία χρόνια πίσω, με μειωμένο προϋπολογισμό προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Η δημοπράτηση του έργου θα είναι στον αέρα την επόμενη εβδομάδα, με τον κ. Καρασταύρου να εκτιμά πως θα έχουμε εγκατάσταση εργολάβου μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2023, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 18 μήνες.

Παρεμβάσεις στο ιστορικό και το εμπορικό κέντρο

Το έργο ανάπλασης της περιοχής της Παλιάς Νομικής, σύμφωνα με τον κ. Καρασταύρου, αποτελεί μόνο ένα κομμάτι του παζλ της στόχευσης που έχει θέσει η Δημοτική Αρχή το 2019, τα έργα της οποίας είχαν συνάφεια και σύνδεση μεταξύ τους.

Η Παλιά Νομική, η ανάπλαση των 22 δρόμων που αποτελούν συνέχεια της παρέμβασης στο ιστορικό κέντρο, αλλά και η  ανάπλαση της Δημοτικής Αγοράς, καλύπτουν το ευρύτερο εμπορικό κέντρο της πόλης μας, χώρους που χρησιμοποιούν όλοι οι συνδημότες μας, όπου υπάρχουν οι περισσότερες δραστηριότητες και η μεγαλύτερη χρήση από τους πολίτες, με την στόχευση να μετακινείται στις γειτονιές σε δεύτερη φάση. Καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για το ευρύτερο εμπορικό κέντρο. Όλο αυτό έχει μπει σε τροχιά ανάπλασης θέλουν δεν θέλουν κάποιοι» ανέφερε.

«Ερχόμαστε να φτιάξουμε μια πόλη που είναι διαφορετική, μια πόλη που θα είναι πολύ πιο όμορφη και ίσως είναι αυτό το ζητούμενο έτσι ακριβώς  όπως το θέλουν οι συμπολίτες μας» ανέφερε, και όλα αυτά αντλώντας πόρους από εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις.

Το 2024 θα βρει την Κομοτηνή λοιπόν με ένα εργοτάξιο στο κέντρο της, που είναι μοιραίο ότι θα φέρει αναστάτωση, παραδέχτηκε ο κ. Καρασταύρου, όμως κανένα έργο δεν γίνεται χωρίς αυτή, προκειμένου όμως την επόμενη μέρα και για πάρα πολλά χρόνια να μας δώσουν ένα καλύτερο περιβάλλον.

Μέσα από τα ΒΑΑ προς τις γειτονιές και τους οικισμούς

Την ίδια ώρα στην επόμενη προγραμματική περίοδο περιμένουν να διατεθούν μόνο μέσω του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης (ΒΑΑ) 13 εκατ. ευρώ, που θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν έργα για την πόλη της Κομοτηνής και τους οικισμούς, πέρα από το κέντρο.

Έτσι, μέσω των ΒΑΑ, το επόμενα διάστημα, θέλουν να αρχίσουν να κάνουν παρεμβάσεις ώστε να ενοποιηθούν οι γειτονιές της πόλης με το κέντρο, με αναπλάσεις σε κάθετους μεγάλους δρόμους, και δημιουργία νέων ποδηλατοδρόμων.

Χαρακτηριστικοί δρόμοι είναι η Παναγή Τσαλδάρη προς τον Σταθμό, οι δρόμοι που οδηγούν προς τις εισόδους εξόδους της πόλης, ενώ θα καλυφθεί και η παρέμβαση στην πλατεία και το πάρκο, για να βελτιωθεί η εικόνα τους.

Παρεμβάσεις όμως σχεδιάζονται και στην παραλιακή ζώνη, όπου ήδη υπάρχει σχεδιασμός, στα παλιά σφαγεία, και αλλού. «Όντως δώσαμε μια  βαρύτητα στο ευρύτερο κέντρο της πόλης, διότι το χρησιμοποιούν οι περισσότεροι από τους συμπολίτες μας, όμως τώρα θα πρέπει να επεκτείνουμε όλη αυτή τη δράση μας, να τη διοχετεύσουμε και περιφερειακά στην πόλη και στους οικισμούς, για να αποκτήσουν αντίστοιχους όμορφους και λειτουργικούς χώρους» κατέληξε.

Έδειξε ότι μπορεί να αναλάβει την ανάπλαση του Παλιού Δικαστικού Μεγάρου ο Δήμος Κομοτηνής

Ερωτηθείς για το θέμα του Παλιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής, και την δυνατότητα του Δήμου να διαχειριστεί την επισκευή του, ο κ. Καρασταύρου σημείωσε πως τα έργα που έχουν γίνει στην Κομοτηνή, αποτελούν ένα παράδειγμα να μπορέσει κάποιος να συγκρίνει πώς λειτουργεί η κεντρική διοίκηση και άλλοι φορείς και πώς λειτουργεί ο δήμος Κομοτηνής.  «Τελικά απ’ ό,τι καταλαβαίνουμε ο δήμος Κομοτηνής έχει τη δυνατότητα και τη φερεγγυότητα και τη δυναμική, να στηρίξει τέτοιου είδους δράσεις και φυσικά θέλουμε να στηρίξουμε την ανάπλαση του Δικαστικού Μεγάρου» σημείωσε, και σε αυτή την κατεύθυνση διαβεβαίωσε πως θα συμβάλλουν με τη συνεργασία όλων των φορέων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.