Φοιτητες «ακυρωσαν» την επισκεψη Κεραμεως στο ΔΠΘ

Πραγματοποίησαν κατάληψη στην Πρυτανεία

Σε άλλο μέρος έγινε η συνάντηση διοίκησης-υπουργού Παιδείας

Κατάληψη στην Πρυτανεία του ΔΠΘ πραγματοποίησαν φοιτητές την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου. Η παραπάνω ενέργεια είχε σαν αποτέλεσμα να αλλάξει ο τόπος στον οποίο η διοίκηση του πανεπιστημίου συναντήθηκε με την υπουργού Παιδείας, πραγματοποιούμενη τελικά σε ξενοδοχείο της πόλης.

Αφορμή για την κινητοποίηση αποτέλεσε η αναστολή της δωρεάν μετακίνησης σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη με τους φοιτητές να κάνουν λόγο για συνεχιζόμενη υποβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας και για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των φοιτητικών παροχών μέσω ΣΔΙΤ.

«Το νέο έτος βρεθήκαμε προ τετελεσμένων γεγονότων, αφού με πρυτανική απόφαση της 3ης Ιανουαρίου 2023 καταργήθηκαν τα δωρεάν φοιτητικά δρομολόγια από και προς τις σχολές» τονίζουν οι φοιτητές σε σχετικό κείμενο διαμαρτυρίας τους, εξηγώντας πως «αυτό έρχεται να προστεθεί στο ήδη αυξημένο κόστος φοίτησης το οποίο πέφτει στις πλάτες μας, δυσχεραίνοντας οικονομικά τις οικογένειές μας και εμάς αλλά και όσους και όσες εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές του, και μάλιστα εν μέσω πρωτοφανούς ακρίβειας στα βασικά αγαθά».

Οι φοιτητές επισημαίνουν πως «η εξέλιξη αυτή, αποτέλεσμα των μνημονιακών δεσμεύσεων για κάλυψη των Πανεπιστημιακών παροχών μέσω ΣΔΙΤ (συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι στη φοιτητική μέριμνα του ΔΠΘ. Ας μην ξεχνάμε τις κάρτες σίτισης που ήθελαν να εφαρμόσουν στη λέσχη, αλλά και τη χαμηλή ποιότητα και ποσότητα φαγητού που προσφέρεται στους φοιτητές, οι οποίοι αναγκάζονται να περιμένουν σε ουρές για αρκετή ώρα στο κρύο, τις υποκλοπές θερμαντικών σωμάτων».

Τονίζουν δε πως «φυσικά τα σχέδιά τους δεν περιορίζονται στην αύξηση των κερδών τους εις βάρος μας, αλλά επηρεάζουν και τους χώρους στους οποίους κοινωνικοποιούμαστε, δραστηριοποιούμαστε και ζυμωνόμαστε πολιτικά και πολιτιστικά».

«Με το κόστος της ζωής να αυξάνεται συνεχώς και την εξεταστική να πλησιάζει, γίνεται λοιπόν ξεκάθαρο ότι είναι επιτακτική ανάγκη να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας: δεν θα τους αφήσουμε να υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο τη φοιτητική μέριμνα ούτε να απλώσουν τα χέρια τους στο δικαίωμά μας για δωρεάν και αξιοπρεπείς σπουδές! Τώρα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να συσπειρωθούμε μέσα από τους συλλόγους μας, να μαζικοποιήσουμε τους αγώνες μας και να κάνουμε ξεκάθαρο σε κράτος και αφεντικά πως το φοιτητικό κίνημα θα διαφυλάξει τα κεκτημένα του. Για το σκοπό αυτό συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τις δράσεις μας στην πόλη με σκοπό να ανακτήσουμε αυτά που προσπαθούν να μας στερήσουν. Να μην σκύψουμε μοιρολατρικά το κεφάλι, να τους δείξουμε έμπρακτα ότι τας σχέδιά τους δεν θα υλοποιηθούν και θα μας βρουν απέναντί τους!» τονίζουν κλείνοντας το κείμενό τους οι φοιτητές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.