Αθετησε η Palco τις δεσμευσεις της προς τους απολυμενους εργαζομενους της Κομοτηνης

Παρέμβαση Δημήτρη Χαρίτου στον υπουργό Εργασίας

Την αθέτηση των δεσμεύσεων βάσει διακανονισμού που ανέλαβε η εταιρεία Palco προς τους πρώην εργαζομένους, μετά το κλείσιμο του εργοστασίου στην Κομοτηνή, καταγγέλλει ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Δημήτρης Χαρίτου. Ο κ. Χαρίτου ανέβαλε την πρωτοβουλία σύνταξης επιστολής που απευθύνεται προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και την Επιθεώρηση Εργασίας Αθηνών 

Στην επιστολή του ο κ. Χαρίτου θυμίζει τη διαβεβαίωση που έλαβε από τον υπουργό σε σχετική ερώτηση ότι θα τηρηθεί το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο καταβολής των οφειλόμενων σε αυτούς, γνωστοποιώντας και το χρονοδιάγραμμα εκπλήρωσης των δεσμεύσεων που ανέλαβε η εταιρεία στην Επιθεώρηση Εργασίας, σχετικά με το πώς θα καταβληθούν οι μισθοί, τα επιδόματα και οι αποζημιώσεις που οφείλονται στους  πρώην εργαζομένους της.

«Όσα  μας γνωστοποιήσατε εγγράφως δυστυχώς δεν έχουν τηρηθεί μέχρι σήμερα» τονίζει στην επιστολή του ο κ. Χαρίτου, εξηγώντας πως «μολονότι η εταιρεία αναγνώρισε και δεσμεύτηκε να εξοφλήσει τμηματικά τα δεδουλευμένα ύψους 85.745,55€ καθώς και τις αποζημιώσεις απόλυσης ύψους 60.104,95€, δεν έχει ανταποκριθεί και δεν έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Αφού με βάση τον διακανονισμό που συμφωνήθηκε θα έπρεπε να είχε καταβάλει στις 18-12-2022 τη β΄ δόση της αποζημίωσης όπως επίσης στις  31-12-2022  τα Δώρα Χριστουγέννων και τα επιδόματα αδείας, πράγμα το οποίο δεν έκανε».

Ο βουλευτής μεταφέρει στον υπουργό την καταγγελία των απολυμένων της Palco, που τονίζουν πως «η εταιρεία αποδείχτηκε για ακόμη μια φορά αφερέγγυα και ανάλγητη απέναντί τους, αθετώντας τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι τους, αναγκάζοντάς τους να βιώνουν συνθήκες ένδειας και απελπισίας καθώς απέμειναν άνεργοι και απλήρωτοι σε μια περίοδο παρατεταμένης ακρίβειας και  γενικευμένης οικονομικής κρίσης» όπως επισημαίνεται στην επιστολή.

Ο βουλευτής κλείνοντας, θυμίζει στον υπουργό πως  η αποκλειστική ευθύνη για τη τήρηση της νομιμότητας στους εργασιακούς χώρους ανήκει στο Υπουργείο Εργασίας και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς που εποπτεύει, καλώντας τον παρέμβει ώστε να ελεγχθεί το ταχύτερο δυνατό η εν λόγω εταιρεία για τη μη εκπλήρωση  των υποχρεώσεων που ανέλαβε βάσει του διακανονισμού που προηγήθηκε και να διασφαλίσει τελικά την απόδοση των οφειλόμενων στους απολυμένους της εταιρείας Palco.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.