Κυκλοφορησε το νεο ημερολογιο του Πολιτιστικου Συλλογου Ιασμου

Αφιερωμένο στο σύνολο των εκδοθέντων ημερολογίων κατά τα 40 χρόνια λειτουργίας του

Πόρτα πόρτα στο χωριό θα μοιράσουν σήμερα τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου το ημερολόγιο του νέου έτους που εξέδωσαν. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν κρατήσεις με μήνυμά στη σελίδα που διατηρεί ο Σύλλογος στο facebook, ή ερχόμενοι σε επικοινωνία με κάποιο από τα μέλη του ΔΣ.

Ένα εκδοτικό γεγονός

Κάνοντας μια αναδρομή στα 40 χρόνια λειτουργίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου εκμυστηρεύεται σε μήνυμά του πως η έκδοση του ημερολογίου, είναι μία από τις σημαντικότερες δράσεις του.

Επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Η έκδοσή του κάθε χρόνο με αυτή τη μορφή ήταν και είναι μια επίπονη συλλογική προσπάθεια μελών και Διοικητικών Συμβουλίων, καθώς το ημερολόγιο του Συλλόγου δεν αντιμετωπίζεται ως μια διαδικασία εκτύπωσης και πώλησης αλλά ως ένα εκδοτικό γεγονός, μια ευκαιρία ιστορικής καταγραφής, διατήρησης και προβολής της λαογραφίας και των μνημείων του τόπου μας.

Δεν είναι λίγα τα μέλη του Συλλόγου που έχουν συμβάλει διαχρονικά στην έκδοσή του, ο κάθε ένας με τον δικό του τρόπο. Φωτογραφικό υλικό, ιστορικές γνώσεις, μαρτυρίες, παραχώρηση κειμηλίων και οικογενειακού φωτογραφικού υλικού ή ακόμη και συμμετοχή των ίδιων σε φωτογράφιση κλπ.

Αγοράζοντας οι Ιασμιώτες το ημερολόγιο, αισθάνονται ότι ενισχύουν οικονομικά άλλα και ηθικά τον Σύλλογο προκειμένου να συνεχίσει το έργο του.

Έτσι, λοιπόν, σε κάθε Ιασμιώτικο σπίτι υπάρχει συγκεκριμένος χώρος όπου τοποθετείται για να συντροφεύει τους Ιασμιώτες όλο το χρόνο.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που διατηρούν συλλογή με τα εκδοθέντα ημερολόγια του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου, διατηρώντας έτσι ένα πολύτιμο οικογενειακό και συνάμα τοπικό κειμήλιο.

Παράλληλα, είναι και μέσο συντροφιάς και νοσταλγίας των Ιασμιωτών που ζουν εκτός Ιάσμου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Με τη μελέτη και μόνο της θεματολογίας των κατά καιρούς εκδοθέντων ημερολογίων, μπορεί κανείς να σχηματίσει μια εμπεριστατωμένη εικόνα της ιστορίας του Ιάσμου, της λαογραφίας του ή ακόμη και να αποκτήσει ουσιαστικά έναν τουριστικό – οδοιπορικό οδηγό!

Η θεματολογία των ημερολογίων εδώ και 40 χρόνια, περιλαμβάνει τη λαογραφία, την αρχιτεκτονική, τα επαγγέλματα που χάθηκαν, την ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής του Ιάσμου, τα εκκλησιαστικά κειμήλια, τα εκκλησάκια του Ιάσμου, τους Αγίους του, τα ήθη και τα έθιμα, τη φιλαρμονική, το παλαιό δημοτικό σχολείο, στιγμές και μνήμες από τη μαθητική ζωή, τις δράσεις του συλλόγου καθώς και τα τμήματα που λειτουργεί ο Σύλλογος ομορφαίνοντας εποικοδομητικά την καθημερινότητα των Ιασμιωτών!

Κλείνοντας φέτος 40 χρόνια πορείας, με τη φετινή έκδοση, συνοψίζουμε το σύνολο των εκδοθέντων ημερολογίων για να θυμήσουμε και να τιμήσουμε όλους όσους βοήθησαν για την έκδοσή τους.

Δεσμευόμαστε, τα μέλη και το Δ.Σ., πως αυτό το σημαντικό τοπικό εκδοτικό γεγονός θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια ως προσφορά στον τόπο μας! Ευτυχισμένο το 2023! Καλή Χρονιά!».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.