Σε εξαρση οι ιωσεις του αναπνευστικου σε παιδια και ενηλικες

«Εμβολιαστείτε» το μήνυμα του πνευμονολόγου Κωνσταντίνου Χαριτόπουλου

Ανησυχία προκαλεί στην ιατρική κοινότητα η ταυτόχρονη παρουσία τριών ιών που ταλαιπωρεί παιδιά και ενήλικες, καθώς παρατηρούνται ολοένα κι αυξανόμενα ποσοστά λοιμώξεων.

Ο λόγος για την «παρουσία» τριών λοιμώξεων και συγκεκριμένα του κορωνοϊού, της γρίπης αλλά και της λοίμωξης RSV που όπως εξήγησε ο ιατρός – πνευμονολόγος κ. Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» πρόκειται για αναπνευστικό συγκυτιακό ιό οι οποίες τον φετινό Χειμώνα εμφανίζονται και στα παιδιά με βαρύτερη και εντονότερη συμπτωματολογία από ό,τι στο παρελθόν.

Όπως τόνισε ο ίδιος τα παιδιά συνήθως έχουν δυνατότερο ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που τα κάνει ανθεκτικότερα στις διάφορες ιώσεις σε σχέση με τους ενήλικες. Ωστόσο τα δύο χρόνια της πανδημίας, η παραμονή στο σπίτι και η χρήση μάσκας, δημιούργησαν «ευνοϊκές» συνθήκες ώστε το ανοσοποιητικό τους σύστημα να γίνει πιο ευάλωτο, καθώς δεν «διεγειρόταν» και δεν παρήγαγε αντισώματα με αποτέλεσμα σήμερα να εμφανίζουν εντονότερη συμπτωματολογία στις προαναφερόμενες λοιμώξεις.

Βασικό χαρακτηριστικό δε αυτών είναι και η γρήγορη μετάδοση, με αποτέλεσμα οι λοιμώξεις αυτές να μεταδίδονται πάρα πολύ εύκολα και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις να δημιουργούν και πνευμονίες οι οποίες απαιτούν νοσηλεία.

Η απουσία της έκθεσης στις λοιμώξεις τα προηγούμενα χρόνια δεν είναι το βασικό αίτιο για την έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων όπως τόνισε ο ίδιος, επικεντρώνοντας την κριτική του και στα υγειονομικά συστήματα όλης της Ευρώπης που έχουν «αποδεκατιστεί». Υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι δεν πρόκειται μόνο για φαινόμενο ελληνικό, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Αγγλίας όπου σημειώνονται θάνατοι από στρεπτόκοκκο, γεγονός που χαρακτήρισε «αδιανόητο» για μια πολιτισμένη χώρα.

Τα εμβόλια τα μόνα όπλα

Ο ίδιος συνέστησε ψυχραιμία αλλά και προσοχή προς όλους τους πολίτες, ειδικά σε όσους ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη των εμβολιασμών αλλά και της χρήσης ατομικών μέτρων προστασίας, τονίζοντας ότι το «μείγμα» των λοιμώξεων αυτών «γίνεται πιο εκρηκτικό και με την ύπαρξη του κορωνοϊού, ο οποίος υπάρχει κι αυτός τριγύρω μας, και υπάρχουν δυστυχώς διάφοροι συμπολίτες μας που ταυτόχρονα νοσούν τόσο από κορωνοϊό, όσο και από γρίπη».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Χαριτόπουλος αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα και της επικαιροποιημένης δόσης κατά του κορωνοϊού για τους άνω των 60, καθώς και τα εμβόλια για την γρίπη και τον πνευμονιόκοκο, κάνοντας λόγο για «τρεις κινήσεις που σώζουν ζωές».

«Το εμβόλιο είναι το μόνο όπλο που έχουμε για να αποφεύγουμε αυτές τις καταστάσεις» επεσήμανε συστήνοντας επίσης την αποφυγή συνωστισμού και χειραψιών ή στενής επαφής με μια πλειοψηφία ανθρώπων, αλλά και τον αυτοπεριορισμό όσων πάσχουν από λοιμώξεις του αναπνευστικού ώστε να περιοριστεί η διασπορά τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.