Η πορεια υλοποιησης των εργων το ζητουμενο στο Δημο Κομοτηνης

Στα 60 εκ. ευρώ ανέρχεται το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Κομοτηνής

Αντιπαράθεση για την υλοποίηση των έργων μεταξύ διοίκησης και αντιπολίτευσης

Αντιπαράθεση όχι τόσο για τα έργα που περιλαμβάνει, αλλά για την πορεία υλοποίησής τους, προκάλεσε η συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Κομοτηνής για το 2023 στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 7 Δεκεμβρίου.

Τόσο η παρουσίαση του προγράμματος, όσο και η αντιπαράθεση που ακολούθησε κυρίως της διοίκησης με την μείζονα αντιπολίτευση, είχε προεκλογικό άρωμα, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν βολές για το τελευταίο, πριν τις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές, προϋπολογισμό της τρέχουσας Δημοτικής περιόδου.

Το Τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, περιλαμβάνει μελέτες, έργα και προμήθειες ύψους 60 εκ. ευρώ, με την συντριπτική πλειοψηφία αυτών να είναι χρηματοδοτούμενα έργα από διάφορα προγράμματα (ΕΣΠΑ, Αντώνης Τρίτσης κ.α.)

Κάποια έχουν ήδη ξεκινήσει ή βρίσκονται στην τελική ευθεία για συμβασιοποίηση, και είναι ήδη γνωστά, από αναπλάσεις γύρω από το Βυζαντινό Φρούριο αλλά και τους εμπορικούς δρόμους, μέχρι το Πάρκο της Περιφέρειας αλλά και την αντιπλημμυρική προστασία της Κομοτηνής.

Όσο για τα νέα έργα, αφορούν την βελτίωση βατότητας αγροτικών οδών και της οδικής ασφάλειας οδών του Δήμου Κομοτηνής, καθώς και η ανέγερση 1ου Νηπιαγωγείου και 11ου Νηπιαγωγείου Δήμου Κομοτηνής μαζί με την ενεργειακή αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του κλειστού Κολυμβητηρίου.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης σημείωσε πως το πρόγραμμα δείχνει τη σημαντική δουλειά που γίνεται από τις υπηρεσίες, παρά την υποστελέχωσή τους, ενώ είναι πάντα έτοιμοι για όλες τις προσκλήσεις εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων. «Ο Δήμος κάνει ένα μεγάλο έργο, και αυτό αντανακλάται στην πόλη αλλά και στους οικισμούς» ανέφερε.

Το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα των τελευταίων ετών

Για το μεγαλύτερο Τεχνικό Πρόγραμμα σε επίπεδο προϋπολογισμού, που ανέρχεται στα 60 εκ. ευρώ, μίλησε στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Καρασταύρου, που τόνισε πως έρχεται να καλύψει τις ανάγκες του Δήμου Κομοτηνής σε βάθος τετραετίας, καταδεικνύοντας κατά πόσο υλοποιήσαν τα έργα και τις παρεμβάσεις στη θητεία τους, αλλά και ποια έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

«Μιλάμε για μια προοπτική για την πόλη και τους οικισμούς, που θα δώσει μια άλλη εικόνα» σημείωσε, με τα ενταγμένα έργα να ανέρχονται στα 30 εκ. ευρώ, και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση της τάξης των 40 εκ. ευρώ.

Παρεμβάσεις στο εμπορικό κέντρο Δήμου Κομοτηνής

Αυτό σημαίνει, τόνισε, πως τα έργα έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται, άλλα είναι σε διαδικασία δημοπράτησης και θα ξεκινήσει η υλοποίησή τους στις αρχές του 2023.

Ο κ. Καρασταυρου αναφέρθηκε στα έργα αυτά, μεταξύ των οποίων είναι οι κεντρικές αναπλάσεις όπως η ανάπλαση της Παλιάς Νομικής, η ανάπλαση 22 δρόμων στο εμπορικό κέντρο, η ενεργειακή αναβάθμιση της Δημοτικής αγοράς, η κατασκευή πολυχώρου- κλειστού Γυμναστηρίου στο 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής.

Τα περισσότερα από τα συγχρηματοδοτούμενα έργα είναι έργα-γέφυρες, και αυτό το έχουν διαπιστώσει όλες οι εμπλεκόμενες διαχειριστικές αρχές, με τον Αντιδήμαρχο να διαβεβαιώνει πως κανένα από τα έργα δεν κινδυνεύει με απένταξη, αντίθετα ο μεγαλύτερος κίνδυνος, όλο το επόμενο διάστημα, προέρχεται από την ενεργειακή κρίση.

Παρόλα αυτά μέχρι στιγμής ο Δήμος δεν έχει αντιμετωπίσει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα σε αυτό τον τομέα, ώστε να έχει μια καλή συνέχιση των έργων του.

Βελτιωμένα σε σχέση με το παρελθόν

Μόνο τα έργα που αφορούν παρεμβάσεις στα κεντρικά σημεία της Κομοτηνής ανέρχονται στα 14,5 εκ. ευρώ, και αυτά σχεδιάστηκαν και εντάχθηκαν μέσα σε αυτή την Δημοτική θητεία, σημείωσε.

Ο κ. Καρασταύρου συνέκρινε αυτή την πρόοδο με το παλιότερο πρόγραμμα Urban, που είχε προϋπολογισμό 12,4 εκ. ευρώ, για το οποίο χρειάστηκαν τρεις θητείες για να υλοποιηθεί, θέλοντας να προλάβει και την κριτική για καθυστερήσεις στην υλοποίηση τους.

«Θέλω να ψάξουν αυτοί που μας κατηγορούνε να βρουν ένα έργο, του οποίου η ωρίμανση, η υποβολή, η ένταξη και η δημοπράτησή του έγινε σε μία θητεία» τόνισε, κάτι που θεωρεί πως έκαναν σε ένα πλήθος χρηματοδοτούμενων παρεμβάσεων της τάξης των 30 εκ. ευρώ.

Πέρα αυτών, έχουν και άλλες παρεμβάσεις που σχετίζονται με τις ενεργειακές αναβαθμίσεις σχολικών υποδομών όπως το 1ο ΓΕΛ-2ο ΕΠΑΛ, την ανάπλαση της πλατείας του οικισμού Φαναρίου και άλλες.

Πολλές παρεμβάσεις γίνονται όμως και με ιδίους πόρους, σε κοινόχρηστους χώρους, τα κτίρια, και τους δρόμους αρμοδιότητας του Δήμου.

Και όλα αυτά έγιναν με μια τεχνική υπηρεσία η οποία είναι αποδεκατισμένη, με μεγάλες ελλείψεις. Για αυτό ευχαρίστησε το σύνολο των υπαλλήλων της Τεχνικής Υπηρεσίας που κάθε φορά υπερβάλλουν εαυτόν και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να φέρουν σε πέρας αυτό το δύσκολο εγχείρημα.

Αντιπαράθεση για την αποδοτικότητα

Φιλόδοξο χαρακτήρισε το πρόγραμμα ο επικεφαλής της Σύμπραξης Προοπτικής κ. Αντώνης Γραβάνης, όπως και τα προηγούμενα, με τον Δήμο να αξιοποιεί τα χρηματοδοτικά εργαλεία, πολλά από τα οποία όμως ήταν μη ανταγωνιστικά.

Εκεί που βλέπει όμως μεγάλη υστέρηση, είναι στην απορρόφηση, με τον Δήμο να καταφέρνει να προχωρήσει στην υλοποίηση ελάχιστων έργων, ένα φαινόμενο το οποίο θεωρεί πως βοήθησε να αυξηθούν τα εκατομμύρια των Τεχνικών προγραμμάτων, μιας και μόνο προστίθενται νέα έργα χωρίς να ολοκληρώνονται τα παλιά, με τους αριθμούς να είναι ακόμα χειρότεροι αν αφαιρεθούν πάγια έργα, όπως οι συντηρήσεις.

«Περισσότερα χρήματα πληρώνετε για την προβολή της διοίκησης, παρά για τα έργα» σημείωσε, τονίζοντας πως οι αριθμοί λένε την αλήθεια, και είναι καταπέλτης. «Για αυτό υπάρχει αυτή η τραγική κατάσταση στην πόλη, το αντιλαμβάνεστε, αλλά δεν μπορείτε και δεν έχετε την αποτελεσματικότητα και την ικανότητα για να δώσετε λύσεις» ανέφερε.

Εγκάλεσε δε την διοίκηση για έλλειψη σχεδιασμού τόσο για νέες σχολικές υποδομές, όσο και για την ενεργειακή αναβάθμιση των παλιών, αλλά και για την έλλειψη σοβαρής διεκδίκησης για εκτάσεις και κτίρια, όπως την έκταση στο Καρυδόρεμα, την προέκταση του κυνοκομείου, το κτίριο του Αστέρια και άλλα.

«Τα μόνα που γίνονται είναι οι συντηρήσεις, όπως κάνουν οι διαχειριστές. Διαχειριστές έχουν οι πολυκατοικίες, οι Δήμοι έχουν Δημάρχους» κατέληξε, δηλώνοντας πως η παράταξή του θα απέχει.

Υπέρ ο Σπάρτακος

Η παράταξη του Σπάρτακου, μέσω του κ. Γιώργου Ζαφειρίδη, υπερψήφισε το τεχνικό πρόγραμμα, με τον Δημοτικό Σύμβουλο να σημειώνει πως από το 2019 το Τεχνικό πρόγραμμα φάνηκε φιλόδοξο στην παράταξή τους, και σήμερα υπάρχει μεν η ωριμότητα, όμως ελπίζουν σε ένα χρόνο από τώρα να βλέπουν όχι σχέδια, αλλά φωτογραφίες από τα έργα που γίνονται.

Η μια παρατήρηση που έκανε, ήταν για το θέμα του πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης, όπου υπάρχει χρόνιο ζήτημα.

Ανάπλαση ευρύτερης περιοχής πέριξ του «Παλαιού Γυμνασίου Αρρένων»

Περισσότερες λύσεις για την καθημερινότητα θέλει η Πολη-τική Ανατροπή

Η κατάσταση στην πόλη, σημείωσε η επικεφαλής της Πολη-τικής Ανατροπής κ. Ελένη Λαφτσή, δεν είναι αυτή που θα ήθελε κανείς, με ευθύνες να έχουν όλες οι διοικήσεις των τελευταίων 20 ετών, η πολιτεία αλλά και η γραφειοκρατία.

Στάθηκε ιδιαίτερα στα θέματα της καθημερινότητας, από τους χώρους πρασίνου, το κυκλοφοριακό αλλά και την κατάσταση των δρόμων, η συντήρηση των οποίων γίνεται με ιδίους πόρους του Δήμου, που παρόλα τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί συνολικά τα προηγούμενα χρόνια, η κατάσταση παραμένει κακή τόσο εντός όσο και εκτός της πόλης.

Αφού σχολίασε πως η Δημοτική παράταξη εντοπίζει τα προβλήματα, αλλά υστερεί στη διεκδίκηση, εξέφρασε την άποψη πως το Πρόγραμμα είναι σε θετική κατεύθυνση, και το υπερψήφισε.

Κατά η Λαϊκή Συσπείρωση

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γιάννης Λεβέντης σημείωσε πως όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Τεχνικό Πρόγραμμα υπολείπεται σημαντικά των αναγκών των Δημοτών και των Λαϊκών νοικοκυριών.

Αυτό συμβαίνει γιατί από την μία πλευρά υπάρχει υποχρηματοδότηση από το κράτος, για να μπορέσει κάποιος δήμος να υλοποιήσει έργα προς όφελος των Δημοτών, και από την άλλη υποστελεχωμένες δημοτικές υπηρεσίες που επωμίζονται μεγάλο βάρος για την υλοποίηση των έργων.

Τα ευρωπαϊκά προγράμματα που αξιοποιεί η Δημοτική αρχή, είναι αποσπασματικά και απέχουν από τις ανάγκες των Δημοτών, επισημαίνοντας πως τα έργα επικεντρώνονται στο κέντρο της Κομοτηνής, ενώ οι γειτονιές και οι οικισμοί έχουν εγκαταλειφθεί, με προβλήματα σε υποδομές και σημαντικές ελλείψεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.