Στην Αθηνα με προτασεις για τα αγροτικα ο Οντερ Μουμιν

Θα καταθέσει πρόταση εκ μέρους του Δήμου Ιάσμου να ιδρυθούν Κοινωνικές Γεωπονικές Δομές και ΚΕΠ Αγροτών

Ο Δήμαρχος Ιάσμου, Οντέρ Μουμίν, ανακοίνωσε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα – τουλάχιστον μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου – θα βρεθεί στην Αθήνα, όπου θα καταθέσει προτάσεις που αφορούν τους αγρότες σε πανελλαδικό επίπεδο.  

Ο κ. Οντέρ Μουμίν υπενθύμισε πως κατά την προηγούμενη επίσκεψή του στην πρωτεύουσα είχε συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον κ. Κωνσταντίνο Μπαγινέτα, με στελέχη του Υπουργείου αλλά και με στενούς συνεργάτες του Υπουργού κ. Γιώργου Γεωργαντά.

Ο Δήμαρχος Ιάσμου έκανε γνωστό ότι θα μεταφέρει την πρόταση, «να ιδρυθούν πανελλαδικά Κοινωνικές Γεωπονικές Δομές και τα ΚΕΠ Αγροτών και να υπαχθούν αυτά υπό την αρμοδιότητα των δήμων». Συμπλήρωσε πως θα ζητήσει «να χρηματοδοτηθούν όλοι οι δήμοι της χώρας με 30.000 ευρώ απευθείας από την κυβέρνηση για τις Κοινωνικές Γεωπονικές Δομές, συνολικά περίπου με 9 εκ. ευρώ, και με άλλα 9 εκ. ευρώ για τα ΚΕΠ Αγροτών».

«Όλα αυτά είναι σε στάδιο επεξεργασίας, οπότε δεν υπάρχει κάτι σίγουρο. Θα κατατεθεί από τη διοίκησή μας σαν πρόταση στο αρμόδιο υπουργείο, για να διαβιβαστούν από τον υπουργό, εφόσον εγκριθούν, και στον πρωθυπουργό», δήλωσε ο κ. Μουμίν, εκφράζοντας την ελπίδα του ότι «θα ενταχθεί στο λεξιλόγιο η αρχή της αγροτοκοινωνικής πολιτικής ανά την Ελλάδα».

«Η κοινωνική γεωπονική δομή, αν συσταθεί, θα είναι μια δομή στην ίδια ιδιοσυγκρασία με τη Δομή Σίτισης και τα Κοινωνικά Φροντιστήρια. Θα είναι με προϋποθέσεις και κριτήρια και ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των αγροτών θα παρέχει δωρεάν προϊόντα αγροτικά στους αγρότες, όπως λιπάσματα», διευκρίνισε ο Δήμαρχος Ιάσμου, ενώ «τα ΚΕΠ Αγροτών θα παρέχουν στους αγρότες συμβουλευτικές υπηρεσίες. Για παράδειγμα, δεν θα πηγαίνουν σε ιδιωτικές εταιρίες για να κάνουν τη δήλωση καλλιέργειάς τους αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να τη κάνουν στα ΚΕΠ Αγροτών, χωρίς επιβάρυνση».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.