Διεθνης Μαθητικος Διαγωνισμος απο τη ΔΕΦΝΚ

Μέλη της κριτικής επιτροπής οι Βάντα Παπαϊωάννου Βουτσά και Άρης Ασσαριωτάκης

Με τη συμπλήρωση, το 2023, 35 ετών από την ίδρυσή της και τα 140 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα, ποιητή και στοχαστή, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) διοργανώνει Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Λογοτεχνίας και Ζωγραφικής, που αποτελεί μία ακόμα πολιτιστική και εκπαιδευτική δράση της.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ενασχόληση των μαθητών/τριών με την προσωπικότητα του Νίκου Καζαντζάκη μέσα από τη ζωή του και τη μελέτη του έργου του, κάποια αποσπάσματα των οποίων υπάρχουν στα βιβλία Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Νεοελληνικής Γλώσσας και διδάσκονται στις τάξεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Τα αποσπάσματα μπορούν να γίνουν κίνητρο μελέτης ολόκληρου του έργου, με εστίαση σε διάφορα θέματα (φύση, παιδί, ταξίδια, σχολείο, άνθρωπος, κόσμος, Θεός κ.ά), αλλά και μελέτης άλλων του έργων με τη συμβουλή των διδασκόντων εκπαιδευτικών.

Θέμα

Ο διαγωνισμός αφορά τη Λογοτεχνία (ποίηση και πεζό λόγο) και τη Ζωγραφική με την παρακάτω θεματολογία:

  1. Ποίηση. Το ποίημα να είναι εμπνευσμένο από τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη.
  2. Πεζογραφία. Κείμενο ελεύθερο σε οποιαδήποτε μορφή πεζού λόγου πάντα γύρω από την προσωπικότητα και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη.
  3. Ζωγραφική. Θέμα εμπνευσμένο από το έργο του (τοπίο, μνημείο, πορτρέτο του συγγραφέα ή κάποιου ήρωά του κ.ά), σημειώνοντας το σχετικό απόσπασμα.

Όροι συμμετοχής

Ο διαγωνισμός αφορά μαθητές και μαθήτριες ελληνόφωνων ή ξενόγλωσσων, δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ηλικίας 13-18 ετών.

Η συμμετοχή είναι ατομική και κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να υποβάλει έργο ΜΟΝΟ σε ένα από τα τρία προαναφερόμενα θέματα.

Η γλώσσα του έργου μπορεί να είναι η ελληνική ή γαλλική ή αγγλική ή ισπανική ή γερμανική. Η έκταση των διηγημάτων πρέπει να είναι από 1000 έως 1500 λέξεις και των ποιημάτων έως 30 στίχοι. Οι διαστάσεις του έργου ζωγραφικής να μην ξεπερνούν το μέγεθος Α3.

Για σχετικό πληροφοριακό υλικό (αποσπάσματα από το έργο, ντοκιμαντέρ, …) μπορείτε να απευθυνθείτε στο εξής email: [email protected] και στον σύνδεσμο της ιστοσελίδας: http://amis-kazantzaki.gr/diagwnismoi

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 30 Ιανουαρίου 2023, στο ίδιο email: [email protected] (και να αναγράφεται ως θέμα «Διαγωνισμός»).

Τα κείμενα και οι ζωγραφιές πρέπει να είναι πρωτότυπα, να μην έχουν δημοσιευτεί ή κατατεθεί σε άλλον διαγωνισμό και να αποσταλούν το αργότερο μέχρι τέλη Μαΐου 2023 σε μια από τις δύο διευθύνσεις:

SIANK

Case postale 2714

CH-1211 GENEVE2DEPOT

SWITΖΕRLAND

ή

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΙΛΩΝ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ζωγράφου 7, Τ.Κ. 71201

Ηράκλειο Κρήτης

Οργανωτική Επιτροπή

Η Οργανωτική επιτροπή του διαγωνισμού αποτελείται από τους:

Ζωγραφιστού Κατερίνα, Καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και Πρόεδρος του Παραρτήματος Ελλάδας της ΔΕΦΝΚ.

Νταλαμπέκη Σοφία, Μαθηματικός, Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και Γενική Γραμματέας του Παραρτήματος Ελλάδας της ΔΕΦΝΚ.

Σκεντέρη Νίκο, Καθηγητή Παιδιατρικής, Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και Β’ Αντιπρόεδρος της ΔΕΦΝΚ, Λάρισα.

Στασινάκη Γιώργο, Νομικό, Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ, Πρεσβευτής Ελληνισμού, Γενεύη, Ελβετία.

Κριτική Επιτροπή

Τα έργα θα αξιολογηθούν από κριτική επιτροπή που απαρτίζεται από 21 μέλη. Ανάμεσά τους  ο κ. Άρης Ασσαριωτάκης, Πρόεδρος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Ροδόπης, και η κ. Βάντα Παπαϊωάννου-Βουτσά, Ιστορικός-Αρχαιολόγος/Συγγραφέας, Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και Έφορος Δημοσιεύσεων του Παραρτήματος Ελλάδας της ΔΕΦΝΚ.

Βραβεία

Οι νικητές του διαγωνισμού, ένας από κάθε κατηγορία (ποίηση, πεζογραφία, ζωγραφική) θα λάβουν «Αναμνηστικό Δίπλωμα» και βιβλία του/ή για τον Καζαντζάκη.

Τα τρία έργα θα δημοσιευθούν:

  • Στις ιστοσελίδες της ΔΕΦΝΚ και
  • Στην επιθεώρηση της ΔΕΦΝΚ «Le Regard crétois / Η Κρητική ματιά».
  • Στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνάντησης Υπευθύνων της ΔΕΦΝΚ στο Ηράκλειο Κρήτης (3-5 Αυγούστου 2023), στην οποία είναι προσκεκλημένοι οι τρεις νικητές και τα έξοδά τους αναλαμβάνει η ΔΕΦΝΚ.

Η ΔΕΦΝΚ θα απονείμει στους τρεις επιλαχόντες «Αναμνηστικό Δίπλωμα Συμμετοχής» και θα προσφέρει ένα ενθύμιο από τη συλλογή του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη.

Σε όλους τους υπόλοιπους θα απονεμηθεί «Αναμνηστικό Δίπλωμα Συμμετοχής».

Info

Αναλυτικά οι όροι του διαγωνισμού βρίσκονται στον ακόλουθο σύνδεσμο:

http://amis-kazantzaki.gr/wordpress/wp-content/uploads/DieunisDiagwnismosDEFNK.pdf

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.