Οριστικο λουκετο σε δυο αρτοποιεια της Ροδοπης

Άλλα τρία έπονται λόγω αδυναμίας να ανταποκριθούν στις υπέρογκες αυξήσεις του κόστους λειτουργίας

Γιώργος Δαλθανάσης, πρόεδρος Σωματείου Αρτοποιών Ροδόπης

«Με μέτρα “ασπιρίνες» δεν λύνεται το πρόβλημα· αν δεν βάλει στα υπερκέρδη ψαλίδι η κυβέρνηση, δεν θα γίνει τίποτα»

Δύο αρτοποιεία έχουν μέχρι στιγμής βάλει οριστικό λουκέτο στην Ροδόπη, ενώ άλλα τρία, βρίσκονται ένα βήμα πριν την αναστολή της λειτουργίας τους, ευρισκόμενα σε αδιέξοδο λόγω οικονομικών λόγων.

Η Ροδόπη δυστυχώς όπως εξήγησε ο κ. Γιώργος Δαλθανάσης, Πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Ροδόπης δεν αποτελεί εξαίρεση στην πανελλαδική κατάσταση που παρουσίαση την προηγούμενη εβδομάδα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αρτοποιών σύμφωνα με την οποία περισσότερα από 200 αρτοποιεία έχουν παύσει την λειτουργία τους, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στην νέα δυσβάσταχτη οικονομική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί, συσσωρεύοντας ζημιές και χρέη.

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης, 20 Οκτωβρίου στου «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ.Δαλθανάσης εξήγησε ότι από τα τρία αυτά αρτοποιεία της περιοχής μας που βρίσκονται στο «χείλος του γκρεμού» σύμφωνα με το τοπίο που διαμορφώνεται αναμένεται να βάλουν σύντομα λουκέτο, γεγονός που συνεπάγεται και με την

«είσοδο» 20 τουλάχιστον συμπολιτών μας στην ανεργία.

Περιγράφοντας την υφιστάμενη δυσχερή πραγματικότητα ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Ροδόπης έκανε λόγο για μία πολύ δύσκολη, για τον κλάδο, πραγματικότητα η οποία ωστόσο αφορά συνολικά την ελληνική κοινωνία και το σύνολο των επαγγελματικών κλάδων.

Τουλάχιστον διπλάσιες οι χρεώσεις στην ενέργεια

«Είδαμε και βιώνουμε όλοι τις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος. Εμείς χρησιμοποιούμε ρεύμα και πετρέλαιο για την παραγωγή του ψωμιού και όπως αντιλαμβάνεστε όλα αυτά συντελούν στο  να αντιμετωπίζουμε σήμερα πολύ μεγάλες δυσκολίες» ανέφερε ο ίδιος, τονίζοντας πως «έχουμε βαρεθεί να λέμε ότι δεν μας αρέσει να ανεβάζουμε την τιμή του ψωμιού, ωστόσο από κάποια φάση και μετά είμαστε αναγκασμένοι, δίχως μάλιστα αυτό να φέρνει αποτέλεσμα».

Αυτήν την στιγμή οι τιμές του ψωμιού κυμαίνονται από 0,90 έως και 1,20 σε ό,τι αφορά τα «καθημερινά» προϊόντα ψωμιού, ενώ τα είδη πολυτελείας, όπως πολύσπορο κ.ο.κ. είναι σαφώς ακριβότερα. «Και πάλι» ανέφερε «είναι τιμές που προσπαθούμε να συγκρατήσουμε την ώρα που μόνο  η τιμή του πετρελαίου από τον Σεπτέμβριο έως και σήμερα έχει ανέβει από το 1,80 ευρώ στα 2,15-2,20 ευρώ το λίτρο, μια διαφορά 0,35 ευρώ που συνεπάγεται για εμάς αυξημένο κόστος».

Μάλιστα ο ίδιος έδωσε και το δικό του παράδειγμα με βάση το οποίο στο αρτοποιείο που διατηρεί απαιτούνται δύο τόνοι πετρελαίου τον μήνα, την ώρα που και η τιμή του ρεύματος έχει τουλάχιστον διπλασιαστεί, κοστίζοντας στον ίδιο από 800 ευρώ τον μήνα που πλήρωνε πριν από δύο χρόνια τέτοιον καιρό, σήμερα 2.100 ευρώ.

Στο «ράλι» των αυξήσεων με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι αρτοποιοί έχουν να προστεθούν και οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες που όμως όπως τόνισε ο ίδιος είναι αποτέλεσμα των αυξήσεων στην ενέργεια που ωθεί τις αλευροβιομηχανίες και τους παραγωγούς να ανεβάσουν τις τιμές τους.

Στην σχετική συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησαν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας την προηγούμενη εβδομάδα, έγινε λόγος για πτώση του τζίρου κατά 20% γεγονός που επιβεβαίωσε ο κ.Δαλθανάσης, εξηγώντας πως υπάρχει μείωση της ζήτηση και σε μια σειρά άλλων του ψωμιού προϊόντων όπως βουτήματα κ.ο.κ.

Έγκειται  άλλωστε και στην αγοραστική δύναμη του καταναλωτή, υπογράμμισε «ο οποίος είναι αναγκασμένος να ψωνίζει πιο προσεχτικά και λιγότερο, γεγονός που φαίνεται όχι μόνο από την μείωση του τζίρου στα αρτοποιία αλλά και σε όλο το εμπόριο».

Με μέτρα «ασπιρίνες» δεν λύνεται το πρόβλημα

Οι αρτοποιοί δια του πανελληνίου οργάνου τους ζητούν να υπάρξει άμεση παρέμβαση της πολιτείας για να καλυφθεί το κόστος με αύξηση της κρατικής επιδότησης στην ηλεκτρική ενέργεια, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα καθώς και του ΦΠΑ στο 6%.

Όπως σημείωσε ο κ.Δαλθανάσης «είναι θέμα της κυβέρνησης να πάρει μέτρα για όλη την αλυσίδα παραγωγής και για τον κλάδο μας». Μέτρα όπως υπογράμμισε που θα οδηγήσουν σε πτώση των τιμών σε όλα τα προϊόντα ούτως ώστε «ο καταναλωτής να μπορεί να βγαίνει να μην σκέφτεται ότι πληρώνεται 800 ευρώ το μήνα και στις 10 του μήνα δεν έχει να φάει, σημείο στο οποίο έχουν φτάσει αρκετοί».

Ερωτηθείς σχετικά με την αποτελεσματικότητα των έως τώρα ανακοινωθέντων μέτρων από πλευράς της κυβέρνησης ο ίδιος έκανε λόγο για μέτρα «ασπιρίνες» ζητώντας από τους κυβερνώντες «να ξεκινήσουν βάζοντας πλαφόν στους προμηθευτές και τις μεγάλες βιομηχανίες, ώστε να σταματήσουν να κερδοσκοπούν και να αισχροκερδούν αυτήν την δύσκολη περίοδο».

«Με επιδοτήσεις και με μέτρα “ασπιρίνες” δεν λύνεται κανένα πρόβλημα» ανέφερε ο ίδιος υπογραμμίζοντας πως «το πρόβλημα ξεκινά από τον παραγωγό ενέργειας, από τα διυλιστήρια. Αν εκεί δεν βάλει ψαλίδι στα υπερκέρδη η κυβέρνηση, δεν θα γίνει τίποτα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.